REMEMBER | Momentul în care Lupu și Șumudică au decis ca Rapid să redevină campioană!

Sumudica Lupu Rapid 1999
Sumudica Lupu Rapid 1999

32 ani. Atât trecuseră de la ultimul titlu. Șumudică și Lupu sunt printre greii vestiarului. Ultimul sezon fusese înecat în lacrimi de durere. După 2-2 la Craiova, Rapid pierdea dramatic posibilitatea să redevină campioană a României după mai bine de trei decenii. Nu a cedat. Și-a lins rănile, a păstrat nucleu și a început ca din tun sezonul ce stătea să intre în istorie. Prima victorie cu 1-0, pe terenul lui FC Argeș. Un meci teribil, decis de Dănuț Lupu. Unul dintre cei mai mari decari pe care Rapid i-a avut după revoluție. De fapt, realist vorbind, poate chiar cel mai mare, excluzându-l din schemă pe Daniel Pancu. Care deși este o legendă, treaba lui nu a fost de număr 10, ci de atacant.

Șumudică și tripla de la al doilea meci

Un alt atacant, Marius Șumudică a continuat recitalul. Într-un 6-0 cu Onești, în etapa a doua, el a reușit trei goluri. Bomber pursânge, Șumi nu și-a iertat modesta adversară. În fapt, în acel tur, Șumudică n-a prea iertat pe nimeni fiindcă a dat în total 13 goluri! În 17 etape, bilanț fabulos. A punctat și cu steaua și cu Dinamo, dar a reușit și performanța de a da gol în șapte etape la rând ceea ce este o performanță extrem de rară în fotbalul românesc. Cei doi, așadar, Lupu și Șumudică au fost cu adevărat doi dintre oamenii cheie care au pus sigiliu pe titlul din 1998-1999.

Dănuț Lupu, mai ales omul cu spectacolul

Treaba lui Dănuț Lupu nu era, în general, să dea goluri ci să le creeze. Și, mai important decât atât, să genereze spectacol. Fapt pe care, slavă Domnului!, l-a reușit din plin. Iar dacă tot am conchis că de la Lupu și Șumudică a pornit drumul către câștigarea campionatului, iar ei doi au fost, în mod cert printre cei mai consistenți pe parcursul întregului sezon, trebuie să mai adăugăm câteva detalii. De marcat, decarul a mai reușit să facă asta doar într-un meci. Când a punctat de două ori, tot în tur, într-un succes 5-0 cu FC Național. Cam așa bătea Rapid atunci… Evident, unul dintre celelalte trei goluri a fost marcat de Marius Șumudică!

CITEȘTE ȘI  Bogdan Stelea este de părere că FC Rapid 1923 nu are valoare de Liga 1

Șumudică a dat 17 goluri și a adus singur 11 puncte!

Ca o altă curiozitate, Șumi nu a marcat decât în două meciuri mai mult de un gol. E vorba de partida menționată la început și de un 5-1 la Astra, în etapa a 32-a. Atunci când, la fel, a punctat de trei ori! Paradoxal, în cele două partide, obiectiv vorbind, fără golurile lui Șumudică, Rapid lua oricum punctele. În alte meciuri însă, în care a marcat câte unul, reușitele sale au fost decisive. În total, Șumudică a dat 17 goluri, număr important. În 13 meciuri! Dacă le scoatem pe cele două, rămân 11 în care atacantul a dat gol. Ei bine, dintre acestea, în șase partide reușitele sale au fost decisive și au adus nu mai puțin de 11 puncte. Unul pe meci! Nu e rău deloc!

Se împlinesc 22 ani…

Titlul la care Dănuț Lupu și Marius Șumudică au contribuit atât de mult s-a câștigat după 32 ani. De atunci, însă, s-au scurs deja alți 22 curând. Ce a trecut timpul! În timp ce de la ultimul campionat câștigat de Rapid sunt aproape 18. Amintirile însă nu ni le poate lua nimeni. Nici măcar dreptul de a ne putea bucura de ele la nesfârșit, ori de câte ori avem chef!