SUCCES RAPID | Diego Armando Maradona, omul pe care l-au iubit toți

Diego Maradona Argentina 1985
LIMA, PERU - JUNE 23: Argentina player Diego Maradona in action during a 1986 FIFA World Cup qualifying match against Peru at the National Stadium on June 23, 1985 in Lima, Peru. (Photo by David Cannon/Allsport/Getty Images/Hulton Archive)

Maradona nu mai este printre noi, iar în ultimele zile internetul s-a umplut de mesaje, cele mai multe false, de preaslăvire la adresa lui. Omul a cunoscut un succes rapid timp de… 60 ani! Pentru că toată viața sa a fost atinsă, parcă, de un har aparte. Mai ales când a venit vorba despre felul în care stăpânea jocul pe teren. Mingea, viziunea, tot! Nu l-am respectat, nu l-am idolatrizat, pentru că nu l-am văzut jucând. N-o să vărs lacrimi false și nici nu am share-uit imagini pe care le văd prima dată cu el, doar din cauza faptului că a murit. Nu sunt Mirel Rădoi să-mi dau cu părerea că a fost cel mai mare din istorie după niște clipuri văzute pe internet. Deși, paradoxal, am văzut mai multe clipuri cu Maradona decât a văzut nea Mirel. De asta sunt sigur.

Diego Armando Maradona a fost lipsit total de modestie

Nu i-am văzut un meci cap coadă și nu am cum să-i judec eu poziționarea în istorie. Însă i-am citit cartea „Touched by God – How we won the Mexico 86 World Cup”. Dincolo de talentul fenomenal și, poate, inegalabil pe care Diego Maradona l-a avut cu mingea la picior, el a fost și un veritabil lider. „Mic la stat” cum s-ar zice pe la noi prin popor și cu o copilărie sfâșietor de grea, Diego Armando Maradona a profitat din plin de harul pe care Dumnezeu i l-a dat, iar asta a contribuit la acest succes rapid. El a făcut ce i-a plăcut și a făcut-o mereu, în primul rând, pentru el. I-a lipsit modestia și aici are o mare bilă albă. „Modestia este calitatea oamenilor fără calități” este un citat de-mi place la nebunie. El, fără educație, a știut că este înzestrat. A știut că face diferența. A știut că este unic.

Geniu, nu zeu!

Mereu a considerat că a fost, este și va fi cel mai mare. Ceea ce este absolut firesc. Când devii campion mondial aproape de unul singur și când pui Napoli, din nimic, pe harta fotbalului mondial, atunci, da, poți spune că ai fost geniu. Zeu? Nu! De ce…? Pentru că acest cuvânt are cu totul și cu totul alte conotații. Nu sunt de acord nici cu cei care-l numesc pe Maradona om mic sau alte sinonime de genul. Pentru că el nu trebuia să dea explicații nimănui pentru ceea ce făcea. Așa cum spune Michael Jordan: „Dacă nu ești de acord cu ceea ce fac eu, nu-ți place, atunci înseamnă că nu pe mine trebuie să mă iei drept model!” Corect, așa și în cazul lui Diego. El nu a fost iubit neapărat pentru că avea această aură de băiat rău care face orice.

A fost selecționerul Argentinei datorită numelui purtat

Însă oamenii s-au identificat cu el pentru că, de ce să ne ascundem…?, așa este cea mai mare parte a planetei. Însă Diego putea trăi în desfâr cât voia, fiindcă harul Divin pe care-l poseda era o contragreutate care-l făcea, aparent, indestructibil. A trăit o viață plină de excese. Țin minte, personal, în urmă cu vreo 15 ani când a fost foarte aproape să moară. Internat la terapie intensivă, în comă chiar, obez, îmi doream să se facă bine. A reușit, a trecut peste, planeta s-a simțit ușurată. Apoi a ajuns selecționerul Argentinei. O postură pe care dacă nu ar fi fost Maradona, un om ca el nu ar fi primit-o vreodată. Lucrurile sunt evidente și, mai ales, rezultatele avute de el ca antrenor stau de la sine ca argumente pentru vorbele mele.

Maradona nu poate fi comparat cu alții și niți alții cu el!

M-a întristat vestea morții lui, dar în același timp am înțeles ceea ce mulți nu reușesc să facă. La Maradona 60 de ani înseamnă cam ce înseamnă pentru noi 250. El a murit în somn, liniștit, probabil. Moștenirea pe care a lăsat-o va deveni tot mai puternică. Comparațiile? Imbecile! Dincolo de faptul că el se crede cel mai mare din istorie, ca și Pele sau Cristiano Ronaldo, de altfel, nimic nu poate susține o astfel de paralelă. O facem doar din lipsă de ocupație, noi, ca oameni… Că CR7 nu are talentul lui Maradona? Evident! Poate dacă Cristiano Ronaldo nu era obsedat de antrenamente rămânea la nivelul unui Joao Moutinho. Dacă Maradona ar fi putut munci ca Ronaldo? Evident! Dar poate atunci geniul său fotbalistic ar fi fost eclipsat și estompat de accentul pe partea fizică.

Maradona, singurul succes rapid real!

Nu se pot face comparații! Pușkaș, Di Stefano, Pele, Müller, Cruyff, Maradona, Platini, Zidane, Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Messi, Ibrahimovic etc. etc. au fost toți uriași, dar imposibil de comparat. De Bican câți știu? E golgheterul all time al fotbalului! E european și legenda spune că ar fi dat peste 5.000 de goluri! Omologate sunt 805 fiindcă, vorba lui… „cine m-ar fi crezut că am dat de cinci ori mai multe goluri decât marele Pele?” Fiecare cu epoca lui! Însă Diego Maradona va rămâne unic. Ba mai mult, dintre toate personajele prezentate la această secțiune de succes rapid, argentinianul chiar e singurul care a avut acest succes literalmente rapid și l-a purtat așa toată viața. Din momentul în care și-a dat seama ce poate face cu o minge de fotbal.

Maradona și exploatarea harului primit de la Dumnezeu

Poate ca el au fost zeci de mii, însă au preferat calea ușoară, să nu-și valorifice harul. Cum ar spune Dan Pena: „cel mai mare păcat al omului este să nu-și exploateze potențialul.” Potențialul, nu harul! Așa că la Maradona a fost și mai greu, însă de când a pus piciorul pe minge a șitut ce trebuie să facă. Dacă Messi are un asemenea har? Poate chiar mai mare1 Dar nu are spiritul de lider, pe care, de asemenea, Maradona l-a avut în sânge. Iar din cartea menționată mai sus reise destul de clar de ce Diego și ai lui au jucat de două ori finala de World Cup, în 1986 și 1990. Pe urmă, după retragere, acest succes rapid s-a extins până în ziua finală a vieții sale. Un succes meritat! Și care, sigur, a fost influențat de cele 354 goluri înscrise în aproap 700 meciuri profesioniste (694) jucate în carieră.

Campion mondial și creator al unui club de fotbal competitiv: Napoli!

Pentru cei care poate își imaginau că Diego n-avea cifre! Și ce cifre ar fi putut avea, cum chiar el spunea, dacă nu ar fi căzut pradă viciilor. Aici însă discuția nu are rost să fie dezvoltată. Nu are importanță. Important este ce rămâne în urmă. Individualist sau nu, egoist sau nu, arogant sau nu, Diego Armando Maradona a fost campion mondial și, așa cum declara Ronaldinho, bun prieten de-ai săi: „o dată ce devii campion mondial, totul se schimbă, rămâi astfel pe viață!” Corect, Maradona va rămâne așa și în viața de apoi. Pentru că face parte din galeria marilor genii ale omenirii, fără doar și poate. De asta, pe lângă argentinieni, cel mai bine o știu napoletanii: 7 sezoane, 259 meciuri jucate, 115 goluri marcate, cinci trofee! Printre care dubla Serie A – Copa Italia în 1987 și Cupa UEFA în 1989!

Dumnezeu să te ierte, Diego!

Mircea Dominte

1923.ro