ANALIZĂ | De unde mai mult? Oamenii cu care FC Rapid 1923 e umilită tot mai des

FC Rapid 1923 varza
FC Rapid 1923 varza

Ultima lună a fost una neagră pentru FC Rapid 1923. Din multe puncte de vedere, dar ne oprim la partea sportivă, pentru a face o analiză punctuală asupra celor de la care suporterii chiar așteaptă ceva. Ca să înțelegeți de ce jucătorii sunt principala problemă, nu antrenorii, nu conducătorii, nu fanii, vă rugăm să parcurgeți cu atenție materialul de mai jos. Sigur, toți dintre cei enumerați mai sus au o parte din vină pentru tot ce e la echipă, dar esența, fotbaliștii, sunt cei care se fac de râs. Pregătirea lor fizică generală precară s-a văzut perfect cu Spartac. De aici și pornim totul, pentru că trei umilințe în patru săptămâni sunt, totuși, prea mult!

Primii care intră pe tapet, protagoniștii cu Progresul Spartac

E ușor să acuzăm staff-ul, dar atunci când tu nu poți să alergi nu e preparatorul fizic de vină. Pur și simplu nu îți respecți meseria. O să vorbească „cunoscătorii” fonfăiți că „dom’le, la fotbal e de tehnică, de tactică, nu forță, nu rezistență„. Așa o fi fost în trecut, dar acum nu mai este așa, acum trebuie să poți alerga. Mai ales când tu nu știi fotbal. Atunci trebuie să compensezi prin calități atletice. Evident că acești jucători nu au nimic din toate astea și nici alte perspective nu se întrevăd. Luăm, om cu om, cei care au intrat pe teren cu Prorgesul Spartac, o echipă semi-amatoare. Nu în sensul că e profesionistă pe jumătate. Pe jumătate e… nici nu știm. Școlară, poate?

Buni, dar nu îi vede nimeni, decât… FC Rapid 1923…

Alex Tătaru (18 ani) – portar mult prea tânăr pentru a fi atacat violent, dar care a demonstrat, la faza golului de 3-2 cam ce perspective are. Și nu e ca și cum ar fi tras Sănmărtean acel șut… Nu a jucat nicăieri înainte să vină la FC Rapid 1923, din punct de vedere al nivelului de performanță. Dacă avea calități reale nu rămânea rezervă în liga a doua…

Ionuț Voicu (36 ani) – merită apreciat mai mult decât alții pentru că a venit la club în liga a 4-a. Pe de altă parte, dacă mai putea juca măcar la un nivel decent în liga a 2-a, e evident că nu avea de ce să rămână la liga a 4-a. Asta cu dragostea pentru club să nu ne-o spună nouă. Este un jucător care s-a prezentat bine în cariera lui mai ales la Poli Iași, dar în rest nu a epatat. Partea proastă e că a fost titular în toate cele trei rușini înregistrate în ultima lună.

De la Dandea vine speranța, Nastos… inexplicabil

Alexandru Dandea (32 ani) – pentru că a fost la primul meci pentru echipă merită un pic mai multă încredere. E greu să oferi o impresie din prima. Cea dintâi părere a noastră este că e un căștig pentru club, dar promitem să-i facem un portret detaliat când va acumula ceva meciuri în tricoul vișiniu.

Anestis Nastos (31 ani) – dacă ne gândim că a venit din prima ligă a Greciei, unde nu a jucat totuși meci de meci în sezonul trecut, ne așteptam la mai mult. Până acum, în trei meciuri jucate, impresia e mai mult una catastrofală. Adică cu el în centrul defensivei s-au luat 10 goluri în trei meciuri. Cu alte cuvinte, Iencsi poate intra liniștit să joace el, chiar dacă s-a retras de 10 ani sau poate aduce un copil de la echipa a doua. Mai mult de trei pe meci nu cred că va lua FC Rapid 1923.

Lucian Goge (29 ani) – fotbalist talentat la începutul carierei, dar faptul că a venit să joace în liga a 4-a, iar apoi că a acceptat să evolueze fundaș stânga, deși locul lui nu este acolo, spune multe lucruri despre opțiunile pe care le-a avut în carieră. Nu e un fotbalist rău, dar în niciun caz peste nivelul ligii a doua. De aia nu are nici 20 de meciuri în primul eșalon. Și el este printre cei mai buni de la FC Rapid 1923! Imaginați-vă!

Obosiți, demotivați, diluați…

Antonio Sefer (20 ani) – se mișcă mai încet decât Voicu la 36 ani. Pare mereu obosit, fragil și incapabil să ofere mai mult de una, două soluții la cinci meciuri. Dacă ajută la deciderea unui meci, următoarele cinci trebuie să te uiți în caseta tehnică ca să fii sigur dacă a fost sau nu pe teren. Nu a jucat nicăieri, în afară de Oțelul în liga a doua. Ah, și a mai făcut câteva dușuri la tineretul lui Groningen. O echipă enormă din Olanda, care de bun ce e l-a lăsat să plece definitiv…

CITEȘTE ȘI  Mihai Iosif a vorbit la finalul meciului FC Rapid 1923 - Miercurea Ciuc 1-3

Raul Costin (35 ani) – ne-am frecat mâinile de bucurie când a venit. Cu peste 400 meciuri la nivel bun, mijlocașul părea o binecuvântare. Ei bine, a reușit performanța să fie titular în toate cele trei catastrofe din ultima lună. Fie din lipsă de motivație – ceea ce credem noi – fie din lipsă de capacitate fizică, Costin este, în prezent, un fotbalist de maximum liga a 4-a. Atunci când te lasă Mioveni să pleci așa ușor, păi știu ei ceva.

Dulca, da. Nu Alex, ci Cristi…

Alin Fică (19 ani) – da, dacă vă aduceți aminte el e băiatul ăla de plângea că îl scotea Petrescu după trei secunde de pe teren și toți îl blamau pentru asta pe antrenor. Ei bine, deși aici nu e Liga 1, Fică a arătat, când a intrat pe teren, cam jumătate din ce arată Sefer în zilele lui proaste. Așadar, acum înțelegem de ce la Cluj juca 10 secunde în patru meciuri… Nu pentru că era tânăr, nu pentru că nu avea experiență, ci pentru că e cam repetent la capitolul valoare.

Alexandru Dulca (23 ani) – după două sezoane la Luceafărul Oradea, în liga a 2-a, a semnat cu FC Rapid 1923 în 2019. E deja la al doilea sezon, dar lumea a auzit de el doar datorită numelui, el fiind nepotul fostului căpitan de la Rapid, Cristi Dulca. N-a arătat nimic de când e la echipă, iar meciul cu Progresul Spartac, în care a dat un gol și a scos un 11 metri e, de departe, cel mai reușit pe care l-a avut în vișiniu. Asta spune totul.

De la unii FC Rapid 1923 și ai săi suporteri încă așteaptă…

Adrian Bălan (30 ani) – atacant adus cu destul entuziasm, nu convinge deocamdată. Cu Craiova nu a contat, iar cu Concordia și Spartac a marcat câte un gol. Cum însă au fost din 11 metri, chiar nu se pun decât la statistică. Cândva un atacant temut în Liga 1, când evolua la Voluntari, cadența s-a din ultimele două sezoane a fost mai slabă decât a lui Cătălin Țîră, de exemplu. Cum însă este nou venit, trebuie să primească un vit de încredere. Chiar dacă, în cazul în care avea multe de spus, probabil că celebra Hermannstadt nu renunța la el…

Daniel Benzar (22 ani) – în afară de golul marcat pe contraatac în prima etapă, n-a făcut absolut nimic. Venit cu experiență de nivelul Ligii 1, e adevărat, la nivel de boxer, adică de câteva minute pe meci, așteptările erau mult mai mari. În realitate, este o copie nereușită, valoric vorbind, a fratelui său Romario. Pe care l-am văzut cam cât fotbal știe pe unde a tot fost.

Amir Jorza (21 ani) – jucător în care suflarea rapidistă își punea mari speranțe în sezonul trecut, după o serie de meciuri reușite, Amir a devenit din ce în ce mai slab. Practic până la meciul cu Concordia, când a fost titular, nimeni nu știa că el se mai află sub contract cu clubul. Nici de atunci, pentru că deși FC Rapid 1923 a câștigat acel meci cu 4-2, el a ieșit la pauză la 1-2. Probabil următorul pas în carieră e Gloria Buzău sau, maximum, Dunărea Călărași.

Numele apasă prea greu

Cătălin Țîră (26 ani) – exact ca la Alexandru Dulca, doar numele stârnește ceva fiori. Din păcate, nicio asemănare cu mai celebrul său tată, Ștefan, din perspectiva fotbalului. Ca și în 2016, Țîră jr. dă impresia că poate „juca” 200 de meciuri fără să marcheze măcar odată. Atacant fiind. În ora în care a jucat cu Progresul Spartac, această idee s-a întărit. Trist e că venea după cinci goluri date sezonul trecut la Voluntari în Liga 1. Cifră care, din cauza nivelului extrem de scăzut al fotbalului românesc a ajuns să fie acceptabilă pentru un atacant. Poate aici e și răspunsul de ce nu a reușit la puternica ADO Den Haag…

CITEȘTE ȘI  DDB se roagă de Marius Șumudică să preia Dinamo

Transferuri ciudate, unele, altele făcute mai mult cu inima…

Alexandru Pop (27 ani) – poate cel mai ciudat transfer al verii. Jucător de care absolut niciun rapidist nu auzise și genul de jucător despre probabil nici ai lui nu știau dacă s-a lăsat sau nu. A avut un singur sezon decent, la Brăila, în 2017-2018. Asta dacă se poate numi decent 13 goluri date în liga a doua într-o stagiune… În restul carierei a dat cam câte goluri dă Sergio Ramos în zece meciuri la Real Madrid. Dar Pop este atacant. Că sigur nici asta nu știați!

Bogdan Manole (24 ani) – din fericire pentru el a jucat prea puțin în ultimele meciuri, așa că e mai puțin de condamnat. Sigur, este un fundaș bun pentru liga a 2-a. Nu chair de nivelul lui Mallo, dar nici departe. Probabil că cea mai mare realizare a sa va rămâne golul marcat cu Petrolul 52 în victoria cu 1-0 din 2019. E clar peste Nastos sau Crișan.

A jucat prea puțin la FC Rapid 1923, dar trebuie pus

Mircea Leasă (21 ani) – aruncat pentru prima dată în luptă de Iencsi în ultimele 40 de minute ale meciului de pomină cu Progresul Spartac, nu are cum să fie pus la zid. Cu toate acestea, faptul că în liga a 2-a a debutat la 15 ani și în Liga 1 la 17 ani, la o echipă condusă de tatăl său, FC Voluntari, spune multe. Mai ales că, în total a jucat 13 meciuri în cinci ani… Plus șapte la struțo-cămila Viitorul Pandurii. Pare un transfer făcut mai mult cu inima, el fiind rapidist, dar nimeni nu a avut curajul să-l pună pe una din benzile apărării, acolo unde Voicu sau Goge numai de neînlocuit nu sunt, ținând cont de ce am explicat mai sus.

Nu au jucat cu Spartac, dar s-au făcut de râs cu Craiova…

Cum am terminat cu cei care au jucat cu Progresul Spartac, trecem mai departe, fiindcă lista rușinii nu trebuie să-i conțină doar pe cei de mai sus. Mai ales că aici mai vorbim și de meciul cu FC U Craiova sau cel cu Comuna Recea. Imediat, cei care au evoluat cu oltenii, în primul rând.

Radu Crișan (24 ani) – adus ca un fundaș puternic, înalt, cu ceva experiență, deși mai mult din aia de boxer, dar, totuși, cu un statut. După câteva meciuri toată lumea a văzut că motivul pentru care nimeni nu l-a vrut în Liga 1 este acela că pare total străin de fotbal și, mai exact, un tânăr bine făcut, luat de pe un teren de baschet, din curtea unui liceu, unde s-a strâns la o mișcare de sâmbătă, cu prietenii. Nu are cum să mai joace după sosirea lui Dandea.

Marian Drăghiceanu (21 ani) – pare construit din același aluat de obosit cu Sefer sau Jorza. Are câteva momente bune odată la cinci meciuri, iar după nu-l mai găsește nimeni pe teren. Pur și simplu uiți de el. Nu e de mirare că nu a putut să găsească nici măcar o echipă din ligile de amatori ale Italiei când a stat un an pe acolo. Degeaba există talent și atât. E un fotbalist care nu ar putea juca niciodată în Liga 1 din România. Cu toate că nu e mare brânză acest lucru. Și, mai important, un fotbalist care poate fi mai eficient dacă joacă 20, maaaximum 30 de minute. Cu toate că nu are 37 ani…

Cătălin Hlistei (26 ani) – golgheterul echipei, dar cum majoritatea reușitelor sunt din 11 metri, acest statut nu are prea mare acoperire. Practic, forma sa bună și dătătoare de speranțe din urmă cu un an a devenit tot mai ștearsă. Nu e cel mai rău din lot pe lângă ce are FC Rapid 1923, dar deja dă semne că a sa carieră a luat-o pe curba descendentă.

Jucătorii de la FC Rapid 1923 puși la adăpost de… COVID-19!

În sfârșit, trecem la umilința cu Recea. Sunt puțini care au jucat doar atunci și pe care nu am apucat deja să-i pomenim, dar trebuie aduși în discuție. În fapt, nu sunt decât doi. Anume Andrei Drăghia și Ștefan Pănoiu. Ambii în repaos acum după ce au fost descoperiți pozitiv cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI  SONDAJ | Care va fi scorul final la FC Rapid 1923 - Miercurea Ciuc?

Andrei Drăghia (30 ani) – este, în fapt, cel mai sonor nume din lotul echipei, măcar pentru ceea ce a reușit până la vârsta sa alături de Rapid. Cu două promovări în 2014 și 2016, este unul dintre puținii jucători din istorie care se pot lăuda cu așa ceva. Nu este un portar fabulos, ba chiar a comis câteva bâlbe incompatibile cu experiența lui în acest început de sezon. Dar suporterii au văzut că e mult mai rău fără el în poartă. Probabil că nu ar fi o variantă ideală pentru Liga 1, dar în mod cert nu există alta mai bună în prezent!

Ștefan Pănoiu (18 ani) – tânăr forțat de Iencsi intens în acest sezon, cu ceva rezultate, dar cu evoluții generale mult sub ceea ce ar trebui. În ton cu Sefer, Drăghiceanu sau Jorza. Jucător tânăr, cu potențial, dar care dispare des și mult de pe teren. Vârsta e de partea lui. Să vedem însă dacă și fotbalul îl așteaptă…

Singurul care a scăpat și de Recea, și de Craiova și de Spartac

Rareș Lazăr (21 ani) – un fotbalist lăudat de specialiști, dar destul de rudimentar. Contestat de fani pentu simplitatea și lipsa de spectaculozitate a jocului său este singurul dintre cei enumerați mai sus care nu a jucat în vreunul dintre cele trei rușini de meciuri. Nu e un jucător care să epateze, dar ar putea fi tocmai el piesa care ar mai tăia din umilințe În orice caz mult peste Raul Costin.

Tinerii se fac destul de râs în liga a 3-a, ca să-i mai punem aici…

Restul jucătorilor, Mocioacă, Finică, Georgescu, Ilie sau Catrici nu pot fi luați în calcul aici fiindcă au jucat prea puțin sau deloc în acest sezon. Cu toate acestea ei evoluează la echipa secundă care arată mai rău decât prima formație. Cu asta spunem destule ca să îi mai descriem și pe ei în detaliu. Oricum nu i-ar avantaja.

Locul 6 în play-off, ca o calificare în Liga Europa pentru FC Rapid 1923

Acestea fiind spuse, analiza de mai sus este clară. Jucătorii de la FC Rapid 1923, la ceea ce au arătat în cariera lor și acum nu au cum să asigure o prezență în play-off, ca să nu pomenim de promovare. Doar un miracol poate schimba ceva. Greii Drăghia, Voicu, Goge, Hlistei sau Costin nu au prea avut unde să joace la nivel mai bun că altfel nu erau aici. Tinerii Sefer, Drăghiceanu, Pănoiu, Jorza, Benzar sau Fică, mai obosiți, adesea, decât cei mai sus menționați. Crișan, Nastos sau Pop arată a transferuri catastrofale, Manole sau Lazăr sunt OK pentru un mijloc de clasment fără emoții în liga a doua, poate chiar pentru un loc 6 în play-off, Țîră jr. arată o lipsă de chef incredibilă, Dulca pare ținut în lot doar datorită numelui, în timp ce Bălan și Dandea sunt încă oamenii de la care se speră cel mai mult…

Suporterii au adus verzele…

În aceste condiții, ce poate face un antrenor? Ce să schimbe în afară de jucători? Probabil că rezultatele vor deveni din ce în ce mai slabe, că doar n-or să se apuce jucătorii să se antreneze și în timpul liber, iar, într-un final, staff-ul tehnic va fi schimbat. Nimic nu se va modifica nici atunci. Și, evident, că în actualele condiții nu ai cum să promovezi decât printr-un accident miraculos. Numai că asta nu se poate întâmpla nici în fotbalul ridicol din România. Când nu ai valoare îți e suficientă munca și organizarea. Aici nu există nici una dintre cele trei, luând echipa ca un tot unitar. Suporterii au descris cel mai bine situația. Alte comentarii sunt de prisos. Ăștia sunt, pe ăștia îi vom susține la puținele victorii și îi vom face praf la fiecare umilință. Fiindcă vor mai urma destule!