FOTO | 1923.ro, peste tot în lume! Praga, Cehia – episodul 6

Praga 1923.ro
Praga 1923.ro

Praga, alături de Veneția au fost mereu poate orașele europene pe care m-am dorit cel mai mult să le vizitez. Acest fapt s-a întâmplat în 2017, respectiv 2019. Numai că sunt niște locații pe care nu ai cum să nu le revezi. 2020 a fost un moment ideal pentru a savura din nou orașul „tăiat” de Vltava. Cum tradiția stickerelor 1923.ro s-a născut tot în Cehia, într-un început nu tocmai friguros de februarie, era normal ca splendidul oraș-capitală al acestui stat să fie trecut în revistă. Dacă mergi la Praga nu ai cum, pur și simplu, să te plictisești. Să nu te plimbi cu privirea mereu pe sus și însetat de a străbate fiecare străduță. Și nu odată!

Podul Carol și Catedrala Sfântul Vitus

Podul Carol este emblema fabuloasă din Praga, chiar dacă și în plină pandemie de COVID-19, numărul turiștilor este amețitor. N-ai ce face, e greu, dar totuși se poate alerga pe acest minunat pod. Priveliștea e minunată, chiar dacă râul peste care trece nu este de amploarea Dunării. Apoi vorbim de castel, cu a lui curte interioară, ce adăpostește minunata catedrală Sfântul Vitus, una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut pe viu. Parcurile au un aer special, burghez, mai ales că unele sunt situate la înălțime și îți solicită ceva efort să le descoperi. În primul rând cel în care se află fostul soclu al imensei statui dedicate lui Stalin care, e drept, a fost dată jos tocmai în 1962. Substientul ei, un metronom uriaș, nu e chiar cea mai reușită piesă, însă are, totuși, un farmec.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae, atac subliminal la autorități: "Le era teamă că avem prea mulți"

A doua cea mai mare dezamăgire turistică din… Europa

Ceasul astronomic din centru nu e impunător și un ghid ne și explică despre faptul că e cotat ca a doua mare dezamăgire a Europei, după Monalisa de la Luvru. E, cumva, și normal, când nu ai habar despre artă, dar tu te duci să te lauzi că te-ai pozat sau pozat tabloul. Povestea din spatele mecanismului e însă una specială, dar nu are rost să o redăm aici. Continuăm drumul pe străzile pline de un farmec nesfârșit al unuia dintre cele mai frumoase orașe din Europa și, prin ricoșeu, din lume. N-ai cum să nu deguști toate berile lumii. Până la urmă, cehii sunt șefii la acest capitol, la nivel mondial. Toată lumea știe cum fotbalul, berea și 1923.ro merg mână în mână.

Tunele, muzee, 1923.ro a găsit de toate la Praga!

La gară, totul impecabil, cu mult peste ce ne putem noi imagina. CD, Ceske Drahy are vreo 15 clase peste CFR, la fel și gara principală din Praga. Nu există comparații. Aproape, acolo unde am și stat, e și cartierul Zizkov. Cineva mi-a spus că e un fel de Pantelimon al orașului. Nu arată însă nici pe departe ca un astfel de cartier bucureștean. Are, în schimb, un turn de televiziune cu totul ieșit din tipare, care este, de-a dreptul, necesar de admirat. Tunelurile cu care am făcut cunoștință în timpul alergării cu AR Praga sunt, de asemenea, ceva special. Praga chiar e monumentală. Dacă vrei un concediu calumea, cinci nopți ar fi cam suficiente. Muzeele…? Fără număr! Inclusiv cel al berii sau cel Apple – închis, din păcate, în acea perioadă. Atracțiile nu sunt puține deloc, iar Cehia e o țară de-a dreptul fascinantă!

CITEȘTE ȘI  SONDAJ | Pe cine vrei în poartă la meciul CSM Gloria Buzău - FC Rapid 1923?

1923.ro a găsit vișiniu și la Praga. Vișiniu de Sparta!

De ești iubitor al fotbalului, așa cum e și normal să fii dacă citești acest site în fiecare zi, trebuie să știi că nici stadionul celor de la Sparta Praga nu e foarte departe. Bașca vorbim despre o echipă care are culori rapidiste sută la sută, anume alb-vișiniu. Ca un aspect de culoare, la figurat, putem aminti și prezența lui Florin Niță în lotul echipei. Fotbalist care deși s-a consacrat la Concordia Chiajna și fcsb, în tinerețe a jucat pentru echipa secundă a clubului din Giulești, iar imaginile au păstrat acest aspect în istorie.