POVESTE | Un an de suferință pentru un gol vital. Cel de la Berlin

Berlin
Foto: 1923.ro

Vali Negru (37 de ani) a povestit în direct la GSP Live calvarul prin care a trecut pentru a putea juca în primăvara europeană din 2006. Începută la Berlin și terminată cu un sfert de finală românesc în Cupa UEFA. În timpul emisiunii, fostul rapidist s-a emoționat când a rememorat o discuție avută cu Răzvan Lucescu. Vali Negru – mijlocașul cunoscut mult vreme drept omul cu cel mai mare IQ din fotbalul românesc – a ajuns prima dată la Rapid în 1998, când antrenor era Mircea Lucescu. Ofertat și de Heerenveen, el a ales Giuleștiul, însă Vasile Șiman nu l-a lăsat să se transfere.

Vali Negru, adus la Rapid de Dan Petrescu

Cinci ani mai târziu, în iarna lui 2004, Negru ajungea în cele din urmă la Rapid, adus de Dan Petrescu și de impresarul Ioan Becali. După doar un an, mijlocașul era titular în echipa care obținea calificarea în Cupa UEFA pentru sezonul 2005-2006. Urma un an incredibil în Giulești și unul oribil pentru Vali Negru.

Vali Negru, Berlin, bucurie pentru victoria cu 1-0 în fața Herthei

Fostul fotbalist care antrenează acum la FC Rapid 1923 a povestit în direct la GSP Live experiența sa din acele luni: “Pentru mine, primăvara UEFAntastică a început cu o accidentare în vara lui 2005, după ce reușisem să-mi câștig un post de titular la Rapid. A fost o hernie de disc, am avut o perioadă foarte, foarte grea. Atunci a fost singura perioadă din viața mea când a început să-mi cadă părul din cauza stresului. Băgam mâna în păr și rămâneam cu smocuri de păr.”  

Accidentarea la spate care i-a provocat numai probleme

„Cu o iarnă înainte, am avut un amical pe gheață, am încercat să dau un gol de foarfecă și mi-am dat seama că nu-s de mine lucrurile astea, dar am căzut pe spate și tot returul ăla am jucat numai cu infiltrații. Jucam sâmbătă, duminică aveam liber, luni și marți eram ok, dar de miercuri începeau durerile. Joi și vineri trebuia să fac injecții. Nu am făcut niciun RMN atunci, nu am cerut lucrul ăsta. A fost o greșeală pe care eu am tot făcut-o pe parcursul carierei. Am încercat tot timpul să joc când eram accidentat”. 

Scripetele și spatele blocate

După luni de dureri, fără un RMN făcut, în vara lui 2005 Vali Negru a mers în vacanță și problemele păreau că au dispărut: “A venit vacanța și la întoarcere nu mai aveam nicio durere. Apoi, am fost la vizita medicală și acolo e faimosul scripete. Tot timpul trăgeam de el peste 100. Am tras de el până la 70 și mi s-a blocat spatele, mi-a herniat discul.  Am plecat în cantonament, nu s-a crezut că e atât de grav. Acolo nu am putut să fac, însă, absolut nimic. În avion am mers drept pe un scaun, nu puteam să-mi îndoi spatele. A fost o tortură. Dacă ați văzut apoi că alergam destul de ciudat în toată cariera mea, eram un pic drept, rigid. Din cauza asta era”. 

Doctorii români: operație. Italienii l-au vindecat cu masaj

Din acel moment a început adevăratul chin, întreținut și de opiniile doctorilor. În timp ce Rapid se califica și începea să joace în grupele Cupei UEFA, Negru căuta răspunsuri:

Vali Negru transformă penaltyul din meciul cu Hertha

“Foarte mulți doctori și profesori la care mergeam îmi spuneau că dacă nu mă operez nu mai joc niciodată fotbal, iar dacă mă operam era posibil să nu mai joc fotbal. Astea erau opțiunile mele. După RMN, singura soluție era operația. Am stat două luni în incertitudinea asta. Apoi, Răzvan Lucescu a insistat să merg la Bologna și îi mulțumesc și acum pentru asta. Când am ajuns, începusem să merg cât de cât. Am stat trei săptămâni acolo. Nu am luat nicio pastilă, doar sală și masaj. Dar un masaj insuportabil. Îmi căutau acei trigger points, punctele dureroase contractate, și acolo apăsau. Când mă pregăteau masându-mi ușor spatele, eu simțeam deja unde sunt punctele dureroase și îmi ziceam: “Poate nu-l găsește, poate nu-l găsește!”. 

Pauza de iarnă l-a ajutat să fie apt pentru marele meci de la Berlin

Întors după tratamentul de la Bologna, Vali Negru a mers la echipa a doua: “Am jucat cu Farul în Cupă, am intrat la 2-0, am dat pasă de gol. Am avut senzația: “Mamă, ce bine sunt! O să vedeți voi! ”. Apoi a început să se vadă perioada de inactivitate. Jucam în Liga 3 și nu puteam nici să-i faultez pe cei care mă driblau. Mă driblau cam toți”.

După pauza de iarnă în care s-a antrenat cot la cot cu colegii de la prima echipă, mijlocașul a avut ocazia de a pune umărul la calificările Rapidului până în sferturile Cupei UEFA. Prima șansă a apărut în februarie 2006, la Berlin, în turul cu Hertha. Negru a intrat pe teren în minutul 64 și trei minute mai târziu a înscris golul victoriei dintr-un penalty scos de Daniel Niculae. La 14 ani de la acel moment, autorul golului s-a emoționat în direct.

Amintirile de la Berlin aduc lacrimi

“Meciul cu Hertha era primul meu meci oficial pentru Rapid după 9 luni. Dar am avut încredere. Înainte de meciul cu Feyenoord, îi spusem lui Răzvan: “O să vă calificați pentru că o să joc și eu în UEFA sezonul ăsta!” Echipa nu putea să joace în Europa fără mine în anul ăla. Uite, mă emoționez când povestesc asta! La meciul cu Hertha, nu m-au lăsat colegii, dar aveam pe sub tricou un mesaj pe care scria: “Pentru mine!”. Au sărit colegii pe mine și nu am mai avut cum să-l arăt după gol”. 

Vali Negru înscrie cu Hertha și vrea să ridice tricoul. Fanii nu au văzut, însă, mesajul

Vali Negru a jucat apoi în returul cu Hertha, în ambele meciuri cu Hamburg și în prima manșă a sfertului cu Steaua. În acel an, împreună cu colegii săi a fost decorat de președintele României, Traian Băsescu, cu ordinul Meritul Sportiv.


“Cât am fost accidentat, mi-au trecut toate gândurile prin cap. Am avut ambiția să muncesc și să revin. Uite că m-a răsplătit Dumnezeu cu un gol la Berlin. Nu am regretat nimic din carieră, ăsta a fost drumul pe care a trebuit să-l urmez, cu bune și cu mai puțin bune”, Vali Negru, la GSP Live