SOLIDARITATE | Cei 300 de spartani. Ah, scuze, au mai rămas 100 că e pandemie

FC Rapid - Petrolul, Bella Ciao
FC Rapid - Petrolul, Bella Ciao

„Rapidul e acolo unde sunt suporterii!”, „Rapid înseamnă suporteri, nu AFC!”, „Cine e Manoliu ăsta să ne ia Rapidul?” sunt afirmații din ce în ce mai rare, dar care totuși mai apar. Din capul locului este de spus absolut clar că Rapid, DA, înseamnă și suporteri. Ba chiar fanii sunt o mare componentă a istoriei clubului născut în atelierele Griviței. Însă aici discuția este alta. Vremurile sunt diferite și există un nucleu, nu mai mare de câteva zeci de inși, care chiar cred în ceea ce e mai sus. Am tot răspuns pe la comentarii că dacă pentru un suporter Rapid era totul, însemna ca după 2016 ori să se ducă în pământ de tristețe, după faliment, ori să doarmă sub un pod după ce au vândut totul și au pus pe masă în speranța că vor contribui la o utopică salvare de la faliment.

Metaforic vorbind, evident. Trecem la cifre

Sigur, noi vorbim și scriem în metafore, iar 99 la sută dintre cititori ne pricep, fără doar și poate, chiar dacă un procent însemnat nu se simte prea confortabil din cauza adevărului pe care-l expunem de patru ani. Credeți-ne, nici nouă nu ne place. Dar asta e. Însă noi încercăm să fim mai expliciți și pentru acel procent rătăcitor din punct de vedere al facultăților mintale. Dă-o-ncolo de metaforă folosită anterior. Trecem la cifre concrete, pentru a arăta de ce nu se poate pune niciodată egal între Rapid și suporteri. În primul rând că nu ar însemna nimic altceva decât faliment după faliment, după faliment, după faliment. Pornim de la ipoteza că FC Rapid 1923 este adevăratul Rapid – ce caterincă proastă… – fiindcă marea masă e acolo. Bun, atunci hai să vă prezentăm niște cifre pe bune. Nu vrăjală ieftină.

E luat de pe pagina oficială a FC Rapid 1923

Pe 10 august 2020 pagina oficială de Facebook a FC Rapid 1923 a anunțat câte bilete s-au vândut pentru meciurile cu Campionii FC Argeș și Turris Turnu Măgurele. Evident, virtuale, dar asta nu contează, când dragostea pentru Rapid e atât de mare. Dimpotrivă, la meciurile fizice se pot da cam 8.000 – 10.000, așa nelimitat! Partea bună e și că prețul unic e de 10 lei, așadar un mizilic pentru absolut oricine. Surpriză mare însă! Băieții de la FC Rapid 1923 spun că s-au vândut bilete în valoare de 3114 lei. Sigur, după deducerea comisioanelor site-ului care comercializează bilete. Hai să facem o rotunjire la 3300 lei. Inițial, ne-am frecat la ochi, am crezut că lipsește o cifră. Se pare că nu. Știți ce înseamnă asta?

Era bine să fie 300 de spartani, dar abia au rămas 100…

Luând-o pe matematica simplă, 3300 / 100 = 330. Adică… 330 de plătitori! I-am numi cei 300 de spartani, că sună cumva frumos, deosebit. Dar nu putem. Pentru că imediat ne dăm seama că vorbim de două meciuri. Că mulți oameni au cumpărat la ambele partide. Știm că unii au achiziționat și câte 10. Pe meci! Alții mai puține, dar tot un număr mai mare decât unul. Așadar, din 300 de spartani, rămân undeva, rotund, la 100. Vorbim de două meciuri, nu de unul. Nu are cum să fie un accident. Cu 3300 lei, adică undeva la 700 euro, în 2020 cumperi caca. Scuzați hiperbola un pic neortodoxă, dar cam asta e realitatea. Sigur, încasările, așa cum vedeți, au fost donate în scop umanitar. Un gest sublim, atât din partea celor care au dat banii, cât mai ales din partea conducerii care a decis astfel.

Ce consumați?! Vrem și noi, dacă nu provoacă dependență!

Numai că pentru a putea pune semnul egal între Rapid și suporteri, iar rezultatul numeric să fie aproximativ 100, e trist. Oare cum arăta contul celor de la FC Rapid 1923 cu, să zicem, 10.000 de plătitori?! Imposibil…? Păi de ce? 10.000 de oameni care să cumpere cel puțin un bilet pentru Rapid e mult? Nu e, dar procentul este cel pe care vi l-am arătat. E oficial, nu e fabricat de noi. Nu ne explicăm pentru majoritatea cititorilor, ci pentru cei care încă sunt la stadiul de a consuma ceva din care am vrea și noi dacă nu crează dependență… Dacă grosul celor care nu ne citesc nu ar pricepe ce vrem să spunem, dacă nu ne-ar valida ei înșiși calitățile și valorile după care ne ghidăm, era imposibil să rezistăm la acest nivel timp de mai bine de opt ani. Succesul lasă urme, iar noi facem asta de aproape un deceniu!

Rapid e și peste Justiție, dar numai Justiția îl poate valida!

Revenind, încă odată vă spunem clar că suporterii sunt o componentă indispensabilă vieții Rapidului. Însă un semn egal nu se poate pune. Rapid este mai presus decât orice, ca entitate! Chiar și peste Justiție. Însă Justiția este singura în măsură să valideze istoria aproape centenară. Indiferent de direcția în care aceasta se va îndrepta, noi vom semnala. FC Rapid 1923, în teorie, mai poate câștiga. În practică, nu are nicio șansă, iar noi explicăm asta din 2017. Sigur, e mai confortabil să accepți o emulație imediată, decât o perspectivă incertă. Însă nu e neapărat mai sănătos. De fapt nu e sigur, și asta vă transmitem zilnic. Noi nu ne permitem să vă mințim. Nu vrem să vă inducem că cineva vrea răul Rapidului. Cel puțin nu nimeni din exterior… Iar cei din interior, aproape sigur nu o fac din rea intenție. Mai degrabă din nepricepere crasă…

De ce să nu fie… 10.000 de spartani? Cine împierdică asta?!

Oricum, ne-am dorit tare mult ca în sezonul de liga a doua ce stă să înceapă, să vedem 10.000 de bilete vândute la fiecare meci al FC Rapid 1923. Ce vă oprește?! Mai ales dacă va fi virtual. Abia așteptăm să scriem despre asta! Cum băieții lui Iencsi primesc în vistierie, de la suporteri, 25.000 euro meci de meci. Atunci poate și pe la Curtea de Apel s-ar mai schimba lucrurile. Însă, din păcate, mai mari șanse are FC Rapid 1923 să continue istoria legal, decât să vândă 10.000 de bilete la un meci virtual. Lucrurile pur și simplu așa stau. Nici spartanii nu mai sunt ce erau odată… Cu toate că cei 100, 100 și ceva care au pompat bani la cele două meciuri merită respect. Cel mai mult respect! Cum spunea Bonetti pe vremuri: „Nu mă interesează că stadionul a fost aproape gol, pe mine mă interesează cele câteva sute care au venit!”