PORTRET | Vintilă Cossini, italianul Rapidului. Unul dintre greii Giuleștiului

Vintila Cossini
Vintila Cossini

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Vintilă Cossini este tipul de persoană care pentru istoria unui club de fotbal este legendar, chiar dacă puțini dintre cei care citesc acum aceste rânduri se pot lăuda că l-au văzut jucând. A stat el 10 ani la Rapid, însă se întâmpla între 1932 și 1941. Când, cel mai probabil, puțini dintre noi ne născuserăm. Ca să nu mai spunemă că aveam o vârstă la care, poate, am apucat să mergem pe stadion să-l vedem. Cu greu se găsesc astfel de mărturii. Născut în 1913 la Constanța, Cossini a plecat dintre noi în vara lui 2000. 87 ani, o viață frumoasă, în bună măsură dedicată Rapidului. Fotbalistic vorbind.

Vintilă Cossini, predecesorul lui Bartales

Dincolo de cifrele seci pe care oricum le vom înșira în acest articol, vă delectăm cu povestea numelui său. Unul cu adevărat atipic. Alăturarea Vintilă și Cossini pare de-a dreptul ireală și pentru vremurile noastre și pentru cele de acum un secol. Însă mijlocașul de fier pe care Rapid la avut la începuturi este, poate, cel mai cunoscut dintre cei de origine italiană care au evoluat în România. Sigur, el a fost român. Tatăl său însă nu. Nu demult, vă prezentam povestea lui Bartales, alt originar italian. Numai că numele său nu rezona atât de puternic a „cizmă” precum se întâmplă cu Vintilă.

Vintilă îi suna mai bine lui Costel Rădulescu

Explicația e simplă: Cossini nu a jucat în Giulești în perioada… socialistă. Revenind însă la rădăcini, reamintim că tatăl său a fost italian, iar mama din Vrancea, însă s-au stabilit la malul Mării Negre. Unde s-a și născut personajul acestui portret literar. În multe cărți de istorie fotbalistică îl veți găsi cu numele de Vintilă. Motivul este simplu. Selecționerul acelor vremuri, Costel Rădulescu, era sătul de jucători cu nume străine în echipa României, așa că a apelat la prenumele lui Cossini. Unul românesc sută la sută, dar care nu era foarte des întâlnit nici atunci.

S-a lăsat de fotbal la numai 28 ani

Fiindcă, da, elegantul și neobositul mijlocaș de bandă dreapta, recunoscut drept „omul fără splină”, a fost component de bază al echipei naționale. Pentru care a jucat în 25 meciuri, inclusiv la World Cup 1938. De altfel, ca detaliu, el a fost ultimul supraviețuitor al acelei echipe. Cossini și-a fcut ucenicia la Tricolor Constanța, iar desăvârșirea a cunoscut-o la Rapid. 164 meciuri și 7 goluri în Liga 1, că tot vă promisesem cifre, plus… șase Cupe ale României! A ratat-o numai pe cea din 1942… Fiindcă în 1941, la doar 28 ani, decidea să renunțe la fotbal… Din postura de component al echipei naționale!

Inginer electronist și carieră în afara fotbalului

Italianul legendar al Rapidului, n-a prea continuat-o cu fotbalul după ce s-a lăsat. În schimb, a avut alte meserii. Dintre cele mai diverse și interesante pentru cineva în postura sa. Mai întâi a fost șef de cabinet la Adminsitrația CFR, pe urmă director general la Malaxa și director tehnic la clubul T.U.G. Sigur, pentru asta l-a ajutat și meseria, anume cea de inginer electronist. O distincție extrem de interesantă mai ales pentru acele vremuri, cu toate că fotbalul nu era o meserie. Nici să devii inginer nu era, totuși, floare la ureche. După 79 de ani de când a jucat ultimul meci pentru Rapid, Cossini este cunoscut de majoritatea rapidștilor.

Alt colos cu origini străine care a scris istorie pentru Rapid. Alături de Baratky sau Auer.