Veste bună pe timp de criză! Totul se ia de la 0, ce a fost nu mai contează

Secretul succesului pe timp de criza
Secretul succesului pe timp de criza

În lumea fotbalului și nu numai, criza intensă care va veni după acest coronavirus va avea și cel puțin o parte bună. Anume aceea că totul se va relua de la 0 sau de pe aproape. De aceea, toți cei care s-au considerat nedreptățiți de-a lungul timpului, că alții cu pile le-au luat locul, au acum șansa să demonstreze. Iar dacă nu reușesc, pot măcar în actualul context să își facă o autoevaluare corectă și să se reseteze pe făgașul normal, productiv. Nu putem fi victime.

Pilele, relațiile și altele asemenea lor vor deveni istorie. Cine a urcat pe scara succesului artificial, purtat pe brațe sau pe altceva, acum își va rupe dinții. În general, în drumul spre succes, nu poți merge decât de jos, de foarte de jos, clădind treaptă cu treaptă. Impostura nu va mai merge.

Trebuie să ne asumăm dacă am fost proști, ca să depășim ușor criza

Asta e ceva extrem de bun. Firește, vor continua să existe excepții, că altfel n-ar fi reguli. Numai că excepțiile vor fi atât de mici și neînsemnate, încât cei care-și văd de treabă, ca și până acum, vor avea oportunități nebănuite. Firește, în general, oamenii care își vedeau de treabă și până acum, nu s-au plâns vreodată de alți factori. Că așa e normal.

Cei care au făcut-o, în bună măsură, acum vor afla că trebuie să fie cinstiți cu ei înșiși și să lucreze la anumite aspecte. Așa cum spune Cristi Onețiu, primul pas este să recunoști că ai fost prost. Odată asumate și digerate greșelile se poate progresa mult mai ușor.

CITEȘTE ȘI  Alex Iacob, fost fundaș la FC Rapid 1923, la ora regretelor

Trebuie doar două lucruri: să muncești și să înveți. E greu?

În fotbal nu mai contează cine ești sau cine ai fost. Piața va fi atât de flămândă acum încât, dacă-ți vezi de treaba ta, nu ai cum să nu reușești. La fel și în mediul privat. Dacă premonițiile cele mai sumbre se adeveresc și numai 20 la sută din companiile private vor rămâne în picioare solide când perioada de urgență va trece, atunci e clar că nimeni nu-și va mai putea permite să angajeze haotic, doar pe recomandări sau pe hârtii care oricum nu valorează doi lei. Expertiza și randamentul vor fi foarte importante. Cu alte cuvinte, dacă ești dispus să muncești și să înveți nevoile pieței, aplicându-le apoi, această perioadă poate fi imensă pentru tine.

Moment 0, real!

O putem compara cu perioada de după Revoluție. Numai că acum nu este neapărat nevoie să se profite, ca atunci, de haosul economic, mai ales în ceea ce privea taxele. Nu, acum pârghiile de care dispunem, ca societate, mai ales la nivel tehnologic și ca acces la informație, ar putea să ne facă viața cu mult mai ușoară. Într-adevăr, este un moment 0 al Planetei. Dar nu ca cel care s-a tot vehiculat de vreo 267 de ori în fotbalul românesc. Nu, e unul real. Așa că, oameni buni! Să fim pozitivi și să luăm ce e mai bun din acecastă criză pentru a putea obține tot ce ne-am dorit și tot la ce am visat. Și, poate, unii dintre noi, ce considerăm că am fi meritat și nu am primit. Aici e, însă, discutabil. O autoevaluare prealabilă este obligatorie.

CITEȘTE ȘI  PARALELĂ | Talent vs. muncă. Delăsare vs. determinare

Mircea Dominte

1923.ro

Foto: pixabay.com