N-o să uit niciodată (ep. 16) – golul lui Săpunaru din 2008. La Mulți Ani, Cristi!

N-o să uit niciodată golul lui Săpunaru
N-o să uit niciodată golul lui Săpunaru

N-o să uit niciodată meciul Rapid – steaua / fcsb – Dumnezeu știe cum e corect, din 2008. Da, exact, acel meci nenorocit cu bricheta în prim plan. Victoria de pe teren, 1-0, n-a contat oficial, nu apare în vreo statistică, dar pentru mine rămâne victorie. E una dintre primele amintiri de pe Giulești. Recent, mi-am adus aminte că există în arhiva personală o imagine de la acel meci. Rapid se bate la titlu! Cu CFR Cluj și steaua / fcsb. Eu locuiesc în Poligrafie și am, oarecum, noroc. În sensul că am tramvaiul 41 de la Piața Presei până aproape de stadion și merg la mai toate meciurile. În sfârșit, pot face asta! Partida asta n-avea cum să facă excepție.

N-o să uit niciodată cât de mult îmi doream victoria

Mai ales că este prima cu steaua la care am ocazia să fiu pe stadion. De regulă merg singur la meciuri, dar acum am luat un prieten cu mine. Pe Ionuț, rapidist din Focșani pe care l-am cunoscut la Olimpiada de Geografie. Tensiunea e mare, atmosfera nu mai zic. Toată lumea se așteaptă la victorie. Nu doar că ne batem la titlu, ci și pentru că așa e când joci cu steaua. Ca o tradiție, rapidistul iubește atât de mult o victorie cu acest club încât dacă ar ști că bate de două ori pe fcsb într-un campionat și restul meciurilor vor fi pierdute, retrogradarea e una dulce. Firește, este o extremă nesănătoasă, care s-a mai modelat în timp în mintea și inima multora, însă ea reprezintă, cumva, un impuls a priori.

CITEȘTE ȘI  Bogdan Stelea este de părere că FC Rapid 1923 nu are valoare de Liga 1

Creadeam că Rapidul va deveni mai mare decât cel din 2006

Meciul e tare, dar se menține 0-0 și nu ne prea convine. Când, de nicăieri, cu un voleu de la marginea careului, Cristi Săpunaru catapultează mingea în plasa lui Zapata. N-ai cum să înțelegi ce e în sufletul meu. Numai titlul îl văd în față. Amintirile sezonului UEFAntastic sunt proaspete. Văd Rapidul cel puțin la fel de bun. În idealismul meu, impus de vârstă, văd echipa capabilă de multe, mult mai multe. Iar acum… Săpun bagă cărbuni în cuptorul cu speranțe dospinde. Ce frumos! Tocmai el, omul care și-a dorit cu disperare un transfer la Rapid. Rapidist de mic, mereu în deplasări alături de echipă până să debuteze la FC Național, în Liga 1. Ce poveste! Destinul Rapidului actual e scris cu litere aurii.

N-o să uit niciodată cum glasul din tribune s-a modificat brusc

Zgomotul din tribune se modifică brusc. Nu îmi dau seama pe moment ce e, de ce se huiduie, ce se întâmplă. Se aruncă cu obiecte în teren. Arbitrul Deaconu invocă o durere insuportabilă la ceafă și oprește meciul. Sigur îl durea în partea dorsală, dar nu cea superioară… O brichetă… Ajunsă din tribune în căpățâna sa prețioasă. Simt pericolul, știu sigur că meciul nu se mai reia. Premonițiile mele nu sunt bune și o iau spre tramvai. N-am ce aștepta, mi-e clar, cumva, că în numai câteva minute visul grandios s-a fisurat exact ca un castel de cărți. Sau de nisip. Nu-mi dau seama. Iau tramvaiul către cămin, cu imaginea golului dat de Săpunaru în cap, care rulează ca un GIF nesfârșit. Nu am cum să mă consolez astfel.

CITEȘTE ȘI  Daniel Niculae a explicat ce se va întâmpla cu Burcă și Nicolescu

La Mulți Ani, Cristi Săpunaru!

Decizia vine peste câteva zile, e 0-3. S-a decis că viața arbitrului a fost pusă în pericol. Nu mai avem nicio șansă, se alege praful… Măcar ia CFR Cluj campionatul. Golul lui Săpun nu mai contează decât pentru rapidiști. Pentru toți rapidiștii! Exact așa cum este și 1923.ro, un site pentru toți rapidiștii din lumea asta. Acum însă, mai mult decât oricând, mi-am adus aminte de acel meci și, mai ales, golul lui Cristi. Săpun împlinește 36 de ani și continuă să fie unul dintre cei mai buni fotbaliști români în activitate. La Mulți Ani, Cristi Săpunaru!

Pentru voi, dacă vă lipsesc meciurile, vă invităm să vă mai alinați dorul aruncând un ochi aici:

!!!PENTRU RAPIDIȘTI!!!

Mircea Dominte

1923.ro