FOTO | 1923.ro, peste tot în lume! Malmö, Suedia – episodul 3

Rosengaard 1923.ro
Rosengaard 1923.ro

Între Malmö și Copenhaga sunt numai câteva zeci de kilometri, inclusiv un impresionant pod și tunel peste mare. Cum urbea suedeză este cea în care s-a născut și a copilărit celebrul Zlatan Ibrahimovic, era păcat să nu fie luată la picior și de 1923.ro. Mai ales că nici prea mare nu este. În schimb e un oraș teribil de cochet. Chiar și în Rosengaard. Exact, cartierul predominat de imigranți, unde a copilărit marele atacant și unde acesta a „brănduit” un teren de joacă, cu nimic diferit, în afară de nume, de oricare se găsește și pe la noi. Totul la milimetru și, totuși, nicio clădire nu seamănă cu alta.

1923.ro, acasă la Zlatan Ibrahimovic

Dacă 1923.ro a ajuns la terenul lui Ibra, normal i-a căutat și statuia. Acum ceva săptămâni, ea era localizată între cele două stadioane din oraș, cel vechi și cel nou. Numai că, deși știam că a fost vandalizată, mă gândeam că a fost repusă în drepturi. Nici vorbă. A dispărut complet. Deh, dacă Zlatan a cumpărat Hammarby… Oricum, pare că acolo sunt și niște reparații. N-am putut vedea și această moștenire culturală, dar Rosengaard este suficient. Cu toate că nu ai ce face decât să îl admiri un pic și să faci niște poze. Nu e cu nimic diferit de orice cartier de blocuri din lumea asta. Doar omul născut aici îl face unic.

Turning Torso, un monument urban

Malmö însă are câteva chestii mișto de oferit, iar Turning Torso este una dintre ele. Cea mai înaltă clădire din oraș, așezată frumos aproape de malul mării e una rezidențială și nu se poate vizita decât virtual. Însă măcar te poți poza cu ea, iar contrastul cu un hotel de la baza ei este de milioane. Opera unui arhitect spaniol, ea a fost inaugurată în 2005. Însă informații găsiți pe net, noi mergem mai departe. Vânt tare, rece rău, dar o plimbare pe faleză merge oricând. N-ai cum să nu te bucuri de așa priveliște și, mai ales, de clădirile care stau liniștite în bătaia violentă, de iarnă, a brizei. Cine crede că e 1 martie…

Gara, eterna gară…

Zăpadă n-am găsit, însă, ca și la Copenhaga, nu ratăm nici gara. Un simbol rapidist prin excelență și un loc necesar când vrei să călătorești. Cu alte cuvinte, 1923.ro a fost ca acasă. Din toate punctele de vedere! Folkets Park, un părculeț mai mare pentru copii, care are titulatură de cea mai veche grădină publică din lume nu putea fi ratat. În rest… centru, bisericile monumentale și clădirile unicat. Toate s-au alăturat, cuminți, în poze, stickerelor noastre. Duetul Copenhaga – Malmö chiar merită văzut! Dacă îți place însă să te plimbi mult și, în același timp, te plictisești repede, mai mult de trei zile adunate nu ai ce face în amândouă.