MEMORABIL | Tiberiu Ușeriu, rapid la Yukon Arctic Ultra!

Tiberiu Useriu rapid
Tiberiu Useriu rapid

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Tiberiu Ușeriu a mai cucerit o redută! A fost al doilea cel mai rapid om de la ultramaratonul Yukon Arctic Ultra. Mai dificil decât 6633, despre care am scris deja în urmă cu mai mulți ani, când omul a câștigat prima dată acolo. Acum, vorbim despre aproape 500 de kilometri, parcurși în condiții extreme, în ceva mai mult de șapte zile.

De fapt, locul 2, în spatele elvețianului Fabian Imfeld nu doar că este o reușită imensă, ci de-a dreptul colosală. Pentru că din 18 concurenți, doar… doi au terminat! Ei, exact! Anul trecut, Tibi a abandonat la kilometrul 100 sau pe acolo, din cauza degerăturilor. Acum a dus la capăt cursa.

Tiberiu Ușeriu, 70 kilometri zilnic, la -40ºC

Mulți au spus că nu e alergare… că se merge… Dureros e că printre aceștia vorbim despre oamenic are fac mișcare. Firește că se merge mai mult, pentru că atunci când ai zăpadă până la genunchi, nu prea poți alerga. Nu poți fi așa rapid. Numa’ că să parcurgi aproximativ 70 kilometri pe zi, prin nămeți, geruri de -40ºC, prin zone unde lupii și renii sunt la ei acasă, nu e chiar așa floare la ureche. Să mai și termini… Deci, să fim serioși.

Da, putem spune că Tiberiu Ușeriu a fost al doilea cel mai rapid! E o competiție, cumva, exclusivistă, la care poți participa doar dacă ai bani sau sponsorizări. Corect, sunt multe astfel de competiții la nivel mondial, inclusiv Badwater Ultra, foarte popular în SUA, cel mai dificil ultra de alergare pe șosea din lume.

Comparație deplasată, dar Tibi rămâne un model!

Cândva m-a luat valul și am spus că performanțele lui Tiberiu Ușeriu de la Arctic 6633 Ultra se compară cu titlul Olimpic luat de Pușa Diță în 2008. Firește că am fost deplasat. Este o comparație care nu există. Numai că, totuși, ceea ce face Tiberiu Ușeriu este fantastic. Să termini astfel de întreceri este colosal. Mai ales că procentul de abandon este uriaș. Aici te deplasezi cu mintea.

În plus, proiectele pe care Tibi, alături de fratele său Alin le dezvoltă prin Tășuleasa Social și Via Transilvanica ne pun, cumva, pe harta pozitivă a lumii. Până la urmă și fotbalul este altceva decât se joacă la noi, însă tot îi numim fotbaliști pe cei din Liga 1. Așa că și Tibi tot alergător rapid este! Sunt curios câți din cei care îl contestă i-ar face față la o cursă pe asfalt, ca să nu mai zic la alt gen…

Mircea Dominte