REMEMBER 30 | Două amintiri cu Rapid: Intertoto și Orașele-Martir

rapid rapidiști spirit
Rapid, rapidiști şi istoria! Spirit!

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Site-ul oficial al CS Rapid, clubulrapid.ro, a postat două povești interesante din 1989, despre Rapid, mai puțin cunoscute de publicul larg. De aceea, 1923.ro le preia cu mare plăcere și vi le oferă pentru a le putea savura. Și, evident, pentru a vă putea consolida cultura generală despre Rapid.

Rapid București în Cupa de Vară – Intertoto

Echipa de fotbal Rapid București, retrogradată în Divizia B, a fost prima reprezentantă a României în Cupa de Vară – Intertoto. Această competiție a fost creația loteriilor naționale, care astfel au dorit să umple golul pronosportiștilor din intersezon. În timp, Cupa Intertoto a devenit o competiție ce punea la bătaie locuri în Cupa UEFA, pentru echipele câștigătoare. Rapidul a participat în 1989 fiind distribuită într-o grupă cu Spartak Varna (Bulgaria), Wismut Aue (RDG) și Orgryte (Suedia).

Se juca în sistem tur-retur, iar antrenorul giuleștenilor, la începutul campaniei, a fost Ștefan Coidum. În primul meci feroviarii au cedat cu 3-1 la Varna, dar după aceea au învins Orgyte în Giulești cu 3-1. Apoi echipa a fost preluată de antrenorul Gheorghe Mulțescu, sub comanda sa învingând pe teren propriu cu 5-0 pe Spartak Varna și cu 2-1 pe Wismut Aue.

A urmat deplasarea cu cântec de la Orgyte, meci pierdut cu 2-0, în urma căreia au rămas în Occident trei jucători. Anume Alexandru Aprodu, Lucian Ilie și Gabriel Ciolponea. Evident că acest fapt a fost anchetat de Securitate. După cum era standardul procedural al acelor vremuri.

Gheorghe Mulțescu a intrat pe teren și a dat gol

Ultimul meci din Cupa Intertoto s-a disputat la Aue, în fosta Germanie Democrată. Cu efectivul redus după cele trei ”dezertări”, Gheorghe Mulțescu, în vârstă de 38 de ani atunci, a intrat el însuși în teren, marcând golul de 1-0. Rapid a condus cu 2-1 la pauză, dar a pierdut cu 3-2. Alb-vișinii au terminat onorabil grupa de Cupa Intertoto, pe locul secund. Cu șase puncte, toate obținute în Giulești.

Apoi, după Revoluție, s-a vorbit despre posibilitatea ca Rapidul să înlocuiască în prima divizie pe Victoria sau FC Olt Scornicești, desființate după căderea comunismului. Însă suporterii din ”Potcoava Giuleștiului” au refuzat preferând promovarea pe criterii de performanță sportivă, care s-a produs chiar în acel sezon.

Cupa Orașelor-Martir

Prima și singura ediție a Cupei Orașelor-Martor la fotbal s-a desfășurat sub formă de patrulater, pe Stadionul Giulești. În zilele de 13 și 14 aprilie 1991. Cupa, mai ales prin denumirea sa, a avut un puternic impact emoțional și a strâns la start patru echipe reprezentative ale unor orașe în care s-a desfășurat Revoluția din 1989.

În semifinale, FCM Brașov a învins Farul Constanța cu 2-1, iar Rapid a cedat cu Poli Timișoara, scor 1-0. Apoi, în finala mică, Rapid a trecut de Farul cu 3-2, în vreme ce trofeul a fost adjudecat de stegarii brașoveni, 2-0 cu Poli Timișoara.

Astfel, prin această competiție cu caracter semioficial, s-a reiterat importanța simbolistică a Rapidului în derularea Revoluției din decembrie 1989. Să nu uităm și faptul că, la acea semifinală de Cupa României pierdută în regie, contra Stelei cu 3-2, în primăvara lui 1989, galeria rapidistă a cântat ”Deșteaptă-te române”, cântec care după căderea comunismului a devenit imnul național al României.