ANALIZĂ / „Salahor” Contra, lasă-ne și debarasează mesele!

Contra
Contra

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Cu un asemenea nume nu ai cum să fii, în mod normal, selecționer la vreo națională din primele 180 ale lumii. Numai că, na, Contra, fost mare fundaș la echipe din orașe pe care nici pasionații de geografie nu ți le găsesc ușor pe hartă, merita o șansă. Daum a fost de porc, nașpa, depășit, învechit și așa mai departe. Las’ că a venit Cosminel care a făcut echipa să joace cu Suedia precum Malta într-o zi proastă.

Nicio ocazie, nicio fază, nimic. Un meci la discreția unei selecționate care, la rândul ei, este una mediocră la nivel mondial. Sigur, când iei sute de mii de euro pe an și nu trebuie decât să faci și tu o selecție cum trebuie, e greu. E greu mai ales când ne uităm la nea Cosmin Contra cum comunică. Pentru că discursul său și, mai ales atitudinea din timpul meciurilor, nu pot fi catalogate drept „vorbit”.

Într-o lume echitabilă, Contra ar fi fost maximum strungar

Un băiat care, dacă nu avea norocul să se remarce cu calitatea de a alerga cu capul în pământ și de a-și putea schimba mingea la infinit de pe un picior pe altul, acțiune urmată de niște centrări mai bune decât ale lui Bănel, ar fi ajuns, probabil, în cel mai bun caz, un strungar. Dacă nu, undeva un salahor respectuos. Nu e deloc o rușine. Până la urmă un strungar profesionist aduce mult mai multă plus valoare decât o face Contra. Om care doi ani a reușit să ducă naționala din rău în mai rău.

Sigur, el a antrenat chelneri prin Spania și a luat Cupa Ligii României cu Dinamo, așa că avea tot dreptul să preia naționala României. Cu care nu a bătut decât Feroe, Lituania și Malta. Nu e bai, dar măcar acum să ne lase. Ce să mai stea la meciul cu Spania? Pe ce motiv? Oricum, și dacă batem, nu mai contează. Patru au contat și pe nici unul nu l-am câștigat. Cu naționale cam de același nivel. Pe bancă poate fi și Cârțu sau Stoichiță, alți monștri sacri ai antrenoratului românesc, tot aia ar fi. Ori, de ce nu, eternul Anghel Iordănescu.

O prelungire de contract ar fi cea mai potrivită…

Desigur, Contra ne va flutura palmaresul lui de la echipa națională. Ca jucător. Cele șapte goluri marcate. Împotriva unor adversari precum cei pe care i-a bătut ca selecționer, că de asta nu va mai vorbi. Inutil. Omului i-ar sta acum, în cel mai bun caz, într-un șorțuleț, în care să debaraseze mesele de la Hanul lui Manuc, să îi mai ajute pe expații nepalezi care au venit să câștige un ban în România. Acum nu, pe bune, să îți faci idoli în sport, mai ales în cel românesc, e ceva total greșit. Dovada vie este cea în care a ajuns fotbalul la noi.

Credeți că exagerez? Luați înregistrările tuturor meciurilor pe care România le-a jucat sub comanda lui Contra. Sau să îi dea cineva o dictare pe nepusă masă. Atunci vom vedea, într-adevăr, cine a condus România… Pe Daum l-au mitraliat toți, dar oare pe Contra nu-l poate trimite nimeni la locul lui? De ce, că e român? Eu știu că uneori e frumos să fii patriot, dar nu tâmpit. Numai că noi știm și tendința din presă. Sau poate am putea, mai bine, să îi prelungim contractul, ca să fim siguri că ratăm calificarea și la World Cup 2022. Așa, să nu mai stăm cu emoții.

Mircea Dominte