Fotbal internațional

SPECIAL / Germania vs. România la fotbal. Diferența este zdrobitoare!

„Nu se poate, îmi pare rău! Nu aveți nicio șansă pentru că nu scoatem bilete la vânzare. Sunt doar pentru membri!„, a fost răspunsul scurt și fără echivoc la apelul disperat pe care l-am făcut în Germania. Cu vreo cinci zile înainte de Union Berlin – Eintracht Frankfurt. Meci de Bundesliga. Pe stadionul „An der Alten Försterei” am mai fost în urmă cu fix doi ani, poveste pe care v-am împărtășit-o aici, evident, și tare mi-ar fi plăcut să revin. Numai că atunci echipa era în primul eșalon. De data asta, pentru prima dată în istorie, joacă în comppetiția emblemă din Germania. Beleaua e că stadionul, unul remarcabil de altfel, nu are decât 22.000 locuri. Și atunci a fost plin, însă acum nu au existat bilete la vânzare. Nu doar pentru că era derby. Ci dintr-un motiv simplu: biletele se vindeau doar membrilor.

31.000 de membri cotizanți la un stadion cu 22.000 locuri!

Cu circuit închis. De ce? E simplu, pe lângă abonamente, echipa mai are și membri cotizanți. Mulți membri cotizanți! Mai exact, 31.000! Da, nu este o glumă, ați citit bine! Așa că, având în vedere că numărul lor este cu aproximativ 50 la sută mai mare decât capacitatea arenei, situația este explicabilă. Îmi joc totuși câteva cărți… Încerc să apelez la amici. Jörg îmi spune că aș putea găsi în mod cert la bișnițari îns eara meciului. Apărea speranța, dar ea s-a evaporat instant când mi-a spus că ar fi bine să am pregătiți 100 de euro de bucată. Serios? Na… afaceri serioase. 🙂 Nu am mai intrat la meci, dar am înțeles încă o dată ce înseamnă Union Berlin. Mai important, am conștientizat mai bine care este diferența dintre fotbalul din România și cel din Germania. Totul ține de suporteri.

FC Rapid 1923 are undeva în jur de 1.000 de abonați!

Ca să facem o paralelă, FC Rapid 1923 are vândute în jur de 1000 de abonamente. Și se află bine în top, fiind depășită numai de CSU Craiova și… Sepsi! Asta din informații neoficiale… Poate și fcsb să fie în zonă. Însă chiar și așa. O echipă care crează emulația pe care o crează are 1000 de abonați. În timp ce un club micuț din Germania are 31.000 de membri cotizanți! Se explică însă din nou această stare de fapt. Într-o carte despre clubul din estul Berlinului, introducerea este relevantă: „Majoritatea echipelor din lume au suporteri. Aici e invers, suporterii au o echipă!” Așa este! M-am documentat despre acest club și pasiunea din jurul lui este formidabilă. Mi-a părut rău să nu fiu pe stadion, însă măcar am luat câte ceva de la Fan Shop. Locație unde aveau inclusiv… raclete pentru gheața depusă pe parbriz cu sigla clubului! Mi-am mai încercat norocul pentru un bilet și acolo. O privire plină de regret… Nu se poate.

Stadion mai mare pentru echipa din Germania

Să fie o șansă când se construiește stadionul de 37.000 locuri, cum e în proiect. La Berlin voi mai ajunge, în mod cert. Nu aș merge atât de departe încât să spun că m-a fascinat ce se întâmplă la Union sau că m-am îndrăgostit de club. Însă nu se poate nici să rămâi indiferent când intri în asemenea poveste. Fanii fac totul. Un club cu fani mulți și inimoși nu poate muri vreodată. Nu are cum să dea chix, indiferent de liga în c are se joacă. Ah, și să știți că biletele nu sunt nici 5 și nici 10 lei. Porneau toate de pe la 11 euro din liga a doua. Din păcate pentru fani, cu Eintracht, ca să facem și o încheiere, a fost rău. 1-2. Asta e, dacă eram eu pe un scaun, poate le purtam noroc. În 2017, cu Kaiserslautern, Union Berlin a bătut cu 5-0.

S-ar putea sa te intereseze

Back to top button

Avem nevoie de tine!

Te rog deblocheaza Ad Blockerul.