COLOSAL! Eliud Kipchoge, primul om care aleargă un maraton sub 2 ore!

eliud kipchoge
eliud kipchoge

E oficial! Deținătorul recordului mondial la maraton, Eliud Kipchoge, a mai reușit o performanță colosală. Acesta a reușit să alerge pentru prima dată în istorie această distanță, 42.195 km, în mai puțin de două ore! Mai exact, timpul pe care kenyanul l-a scos este de 1:59:40.2. Motiv pentru care data de 12.10.2019 va rămâne definitiv în istoria omenirii. Recordul mondial omologat vă rămâne totuși cel stabilit în 2018 la Berlin, 2:01:39. Asta pentru că INEOS 1:59 Challenge, organizată la Viena, în Parcul Prater, a fost un proiect special creat pentru și în jurul lui Kipchoge. Pentru ca acesta să fie capabil să ajungă la această performanță imensă.

Eliud Kipchoge a fost aproape de record în urmă cu doi ani

Numai că beneficiile și avantajele pe care le-a avut în cursă sunt, totuși, incompatibile, deocamdată, cu un record oficial de maraton. Ideea este că o dată cu această reușită s-a demonstrat încă o dată că limitele sunt mult mai mici decât ne închipuim noi și, așa cum africanul a declarat după imensul eveniment, el dorește să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care vor să alerge și pentru frumusețea sportului în general. Fiul unui fermier modest, Eliud mergea cu bicicleta până în cel mai apropiat oraș de locul în care copilarea pentru a vinde lapte și a putea supraviețui. La câteva decenii distanță, bărbatul de 35 ani scrie istorie. De menționat este că Eliud Kipchoge a mai avut o tentativă de doborâre a acestei bariere și în 2017. Atunci însă, pe circuitul de la Monza, a alergat distanța de maraton în 2:00:26.

Cum ar fi un duel cu Bekele…

Nu știm exact care sunt planurile lui Kipchoge pe mai departe. Însă un duel direct cu Kenenisa Bekele la unul dintre marile maratoane ale lumii, poate chiar la Berlin 2020, ar fi epocal. Să nu uităm că ethiopianul a alergat anul ăsta distanța în 2:01:41. Cu două secunde peste recordul mondial omologat la maraton. Ce vremuri trăim!