SPECIAL / Daniel Pancu, PATETIC în adevăratul sens al cuvântului

daniel Pancu
Daniel Pancu

„Șobolanii au început să iasă din văgăunile lor”, declara plin de năduf Daniel Pancu după înfrângerea neașteptată, 1-3, cu Progresul Spartac. Sigur, la nici o zi după, și-a cerut scuze. Probabil că destinatarii către care erau canalizate mesajele lui, o nișă mică, merita. Numai că cineva de calibrul lui Pancone nu avea voie să cadă în această capcană. Cu suporterii nu te cerți, nu-i înjuri. Chiar dacă ești unul dintre legendele clubului. Cum și viceversa e valabilă, un suporter adevărat nu poate înjura vreodată in jucător de-al echipei sale de suflet. De aia spunem că poate, moral, Pancu avea dreptate. Nu e însă o atitudine digerabilă în lumea tot mai instabilă emoțional în care trăim.

Legătura dintre Daniel Pancu și Rapid

Trebuie spus însă că totul s-a întâmplat exclusiv datorită patosului dus la absolut pe care Pancone îl are. Pentru că, da! Daniel Pancu este cel mai patetic în adevăratul sens al cuvântului! Adică plin de patos, care patos definește doar pasionații peste măsură. Legendarul fost atacant nu a negat vreodată că nu avea vreo treabă cu Rapid până la 18 ani. Pe urmă însă el a devenit Rapid. Și Rapid, într-o bună măsură, Pancu. Cum de ce? Derulați înapoi ultimele două decenii pentru a vedea patima cu care Pancone a apărat și slujit culorile alb-vișinii. Un patos extrem de rar întâlnit, ceea ce îl face să fie, la propriu, patetic în adevăratul sens al cuvântului. Iar pentru a înlătura orice dubiu, mai jos aveți definiția din DEX.

Pasiune – pasionat – patos – patetic – Pancone!

PATÉTIC, -Ă, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare. 

PÁTOS s. n. Însuflețire pasionată; avânt, entuziasm. ◊ Loc. adv. Cu patos = a) în mod entuziast; pasionat, înflăcărat; b) în mod afectat, emfatic. ♦ Afectare, emfază (în vorbire și în scris); falsă însuflețire. – Din ngr. páthos fr. pathos.

Singurul scop al lui Daniel Pancu: Rapidul să trăiască

Ca să fie treaba și mai clară punem și patosul, cu tot cu definiție, alături. Știm noi de ce. Pentru că am văzut sute de meciuri ale Rapidului cu Pancu pe teren. Pentru că știm cum se bucura la goluri, cum plângea la insuccese și cum striga împotriva stelei. De asemenea știm cum ar fi vrut să se legitimeze, în liga a 5-a, la AFC Rapid, pentru a salva ce mai rămăsese, în 2017, din spiritul giuleștean. Sigur, acum sunt trei Rapid. Iar Pancu l-a ales pe cel mai frumos. Însă asta pentru că acolo a fost cel mai dorit. În rest, nu mai contează. Pentru că singurul lucru pe care Pancone l-a dorit a fost ca Rapidul să nu moară. Și până la urmă e mai bine să fie trei, decât niciunul. Timpul va reconcilia istoria pe un singur făgaș.

Daniel Pancu, raportat la fotbalul românesc

Istorie care îl va păstra pe acest simbol nu doar pentru performanțele sale, ci în egală măsură pentru patosul cu care a tratat timp de mai bine de două decenii culorile alb și vișiniu. Noi putem spune chiar, făcând un raport echitabil între performanțele lui Pancone și pasiunea pe care a pus-o mereu pe tava Rapidului că este cel mai patetic din fotbalul românesc. Sigur, la Rapid au fost și alte nume grele, iar de Daniel Niculae și Cristi Săpunaru se leagă, la fel, istoria recentă. Însă parcă Pancone are ceva aparte. Chiar și în momentul în care atacă oamenii care contestă, poate pe nedrept, o înfrângere venită într-un ocean de victorii.