REPORTAJ / TSV 05 Remsfeld. Fotbal în liga a… 10-a! Cu tot ce trebuie

TSV 05 Remsfeld
TSV 05 Remsfeld

Remsfeld este un sătuc cu puțin peste 1000 locuitori din inima Germaniei. E pe bune, localizat chiar în centrul țării. Pe lângă faptul că acolo absolut oricine te salută pe stradă, viața pare că atinge apogeul lipsei de griji. Chiar și așa, dacă ți-e foame, la orice oră, ai un Agip și un Aral deschise, la care te poți duce. Mai mult, primul are chiar un mini foud-court cu Subway și un dealer de burgeri, dar și alte chestii necesare. Mai mult o localitate colinară de tranzit, Remsfeld nu impresionează neapărat. Însă nici indiferent nu te lasă, mai ales dacă rămâi aici mai multe zile. Liniștea este caracteristica de bază, normal. Motiv pentru care, gândul că aici ar putea exista o bază sportivă cochetă reprezintă doar o ficțiune a unei minți pasionate de mișcare.

TSV 05 Remsfeld joacă în liga a 10-a

Mai mult la caterincă, am dat un search pe Google și mi-am dat seama cât de mult m-am înșelat. La Remsfeld chiar există o cochetă bază sportivă, al cărei piesă de bază este o echipă de fotbal. Una ce pare extrem de bine organizată, cu toate că este abia pe… locul 2. În liga a… 10-a! Așadar un nivel competitiv extrem de scăzut, însă priviți ce organizare! Cum unde? Nu, nu doar în fotografiile din articol, ci și pe pagina web oficială a clubului. Este vorba despre: tsv-05-remsfeld.de. Când ne uităm la așa ceva, la faptul că ăștia „joacă sport” și într-o localitate fără tradiție în domeniu, departe de orice centru urban în care fotbalul să aibă o însemnătate aparte, ne gândim la acasă, la România. Cam la ce condiții au inclusiv multe echipe din Liga 1. Adică deplorabile. Sigur, există și excepții, în eșaloanele inferioare chiar, dar regula e clară. Nu putem accepta excepțiile ca normalitate.

Remsfeld, oaza de autenticitate

Revenind la Remsfeld, am aruncat o privire suplimentară chiar și de la fața locului și am înțeles încă o dată cam ce înseamnă disciplina și organizarea. Două elemente care simplifică atât de mult viața dacă sunt aplicate corect. Evident, în dorința de a explora ce se întâmplă cu TSV 05 Remsfeld ne-am aruncat un ochi și pe lot. Toți nemți get-beget. Bine, firesc, aici e greu să găsești alte naționalități. Zona epatează prin simplitate și autenticitate. Cu toate că sare în ochi un steag al Norvegiei arborat undeva la una dintre cele câteva zeci de locuințe care împânzesc colinele asfaltate pe care s-a ridicat localitatea.  Acum sute de ani, bineînțeles. Dacă la Berlin sau Frankfurt pe Main era oarecum normal să găsim zeci de mii de oameni care respiră pentru și prin fotbal, acompaniați de condiții și facilități pe măsură, nu era neapărat de așteptat ca într-un loc precum Remsfeld importanța sportului să fie la un nivel asemănător.

Explicația nivelului sportiv la care a ajuns Germania

E o lecție. Prin care înțelegem de ce nemții sunt atât de departe în sport. Lăsăm orice alt domeniu pe tușă. Nu are rost să deraiem de la subiect, pentru că observăm cum organizarea minuțioasă a oricărui detaliu oferă fundamentul indestructibil către succes. Un succes de care germanii par a se bucura în fotbal și chiar sport dintotdeauna. Chiar dacă proporția sa nu a fost mereu la fel de mare. În definitiv, vorbim despre o localitate de 1000 și puțin de suflete, dar nu trebuie să uităm că alta, nu cu mult mai mare a reușit în ultimul deceniu un real miracol. Hoffenheim provine dintr-o așezare cu 3000 de oameni și a ajuns să joace în Champions League. E drept, e de trei ori mai mare decât Remsfeld, dar și performanța este exponențial mai mare. Până la urmă, numărul de locuitori de acolo este doar dublu față de cel din Băile Tușnad. Care este cel mai mic oraș, din punct de vedere al populației, recunoscut în Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ