1923.ro are dreptate! Dan Tudorache trage de Mircea Lucescu

1923.ro are dreptate! Dan Tudorache trage de Mircea Lucescu

Lucescu Copos
Lucescu și Copos

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Demiterea lui Mircea Lucescu de la naționala Turciei îl încurajează pe primarul Tudorache că-și poate îndeplini visul: readucerea în Grant a lui ”Il Luce”, omul care a creat Rapidul modern al lui Copos. Mircea Lucescu, înapoi în Giulești! De fapt, încă nu în Giulești, fiindcă stadionul istoric al vișiniilor va fi reconstruit în perioada următoare. Dar asta e mutarea pe care o forțează primarul de la sectorul 1, Daniel Tudorache. El e patronul neoficial al noului club Fotbal Club Rapid. S-a ocupat de reînființarea echipei și e în continuare implicat. Deși e vorba despre o societate pe acțiuni în care Victor Angelescu deține pachetul majoritar.

Tudorache către Lucescu: „Îți alegi singur postul!”

Tudorache discută de câteva luni cu Lucescu și încearcă să-l atragă în club. „Alege tu postul pe care vrei să-l ocupi! Președinte, director tehnic, poți fi absolut orice vrei!”, i-a transmis edilul. Mircea a anunțat, după ce a semnat rezilierea cu federația din Turcia, că mai e interesat să conducă o echipă. Deși ia în calcul și varianta retragerii din antrenorat. Tudorache crede că Il Luce ar fi util și datorită experienței grozave pe care a acumulat-o și a cunoștințelor sale imposibil de contestat. Însă le-ar folosi giuleștenilor mai ales grație loviturii de imagine pe care ar da-o clubul.

Noul Rapid a achiziționat marca și numele de la societatea pe care a deținut-o ultima oară Valerii Moraru, aflată acum în faliment, dar încă nu i-a câștigat pe toți suporterii rapidiști, nu toată lumea e ferm convinsă de autenticitatea echipei și de seriozitatea clubului. Lipirea numelui Mircea Lucescu pe echipă le-ar demonstra tuturor că e vorba despre moștenitorii Giuleștiului tradițional.

Ar putea colabora iar cu George Copos

Il Luce nu a zis „Da”, însă l-a lăsat pe Tudorache să înțeleagă că va accepta propunerea lui în cazul în care se va hotărî să rămână în România. S-a întors recent în anturajul clubului și George Copos, cel care l-a readus pe Lucescu în România în 1997. Copos e doar sponsor, deocamdată, și ar urma să se implice mai mult când va fi nevoie de mult mai mulți bani. „După promovarea în prima ligă, George va fi și mai important în club, se va întoarce la Rapid cu adevărat”, e convins primarul Tudorache.

Lucescu a fost antrenorul Rapidului între 1997 și 2000. Cu o pauză de trei luni în care a mers la Inter Milano. Acolo unde a asigurat un interimat, tranziția de la Luigi Simoni la Marcello Lippi. A câștigat un titlu de campion cu vișiniii, în 1999, primul trofeu al Giuleștiului din 1967! Și al doilea din istoria clubului. Lucescu a reconstruit Rapidul atunci, l-a forțat pe Copos să construiască baza Pro Rapid, a reformat echipa și metodele de pregătire, și a rupt hegemonia stelei. Echipă care devenea campioană an de an până să se întoarcă Mircea în România, fiindcă Dinamo era în suferință, cam cum e și acum.

În „C” n-a mai fost

Mircea a promovat-o pe Corvinul din Divizia B în „A”, a mai promovat de două ori și cu Brescia din Serie B. În liga a treia n-a mai lucrat, în nicio țară. Are 73 de ani acum și vine după două experiențe nefericite, la Zenit și la naționala Turciei. Clubul din Sankt Petersburg l-a demis după un an, federația turcă l-a dat afară după 18 luni. Înaintea acestor eșecuri a petrecut 12 ani la Șahtior Donețk. Unde a transformat echipa aflată în umbra lui Dinamo Kiev într-o forță europeană. Mai precis, câștigătoare de Europa League, calificată des în grupele Champions și producătoare de superfotbaliști.

Fotbal Club Rapid e lider în seria din „C” și va urca, aproape sigur, în liga a doua în vara asta. Obiectivul clubului e promovarea continuă spre Liga 1. Acționarul principal Angelescu a fixat chiar un scop mai înalt: titlul în 2023, la centenar, dacă nu se va putea câștiga și mai devreme de atât.

Ar colabora iar cu Pancu

Dacă va accepta să revină la Rapid, Lucescu va face echipă cu Daniel Pancu, antrenorul principal al giuleștenilor. Pancone s-a retras de curând din cariera de jucător și a preluat conducerea echipei de la Constantin Schumacher, tehnicianul cu care promovaseră vișiniii din „D”. Lucescu și Pancu au colaborat în Giulești la titlul câștigat în 1999, apoi Mircea l-a luat pe Daniel și la Beșiktaș și au devenit campioni și în Turcia. Il Luce l-a ofertat pe Pancu și de la Șahtior, doar că mijlocașului nu i s-a părut atractivă varianta: „Istanbul era o metropolă, Donețk era un sat. Mai târziu am realizat că am greșit refuzând, dar atunci așa gândeam”.

Pancu a evitat să intervină în conflictul recent Lucescu-Rednic:„Nea Mircea înseamnă enorm pentru mine, îl iubesc! Am lucrat și cu Rednic, un antrenor foarte bun”. Rednic bănuia că Lucescu ar fi interesat să cumpere clubul Dinamo: „Dacă vine el aici, eu plec!”. Fostul lui mentor, devenit acum dușman, are mai mari șanse să revină la Rapid decât să apară în Ștefan cel Mare.

Sursa: gsp.ro