Emiliano Sala, povestea care scoate la suprafaţă partea urâtă a fotbalului

Emiliano Sala
Emiliano Sala

UPDATE / Din păcate, la doar câteva ore după publicarea acestui articol, inevitabilul s-a produs: Poliția a făcut anunțul conform căruia corpul recuperat din epava aeronavei îi aparține lui Emiliano Sala. Dumnezeu să îl ierte!


Emiliano Sala nu e vreo vedetă, însă e un atacant care, încet, dar sigur, şi-a croit un drum în fotbalul francez, urmând ca golurile sale să o salveze pe Cardiff City de la retrogradare. Nu a mai apucat să facă asta. Pentru că avionul care îl transporta, o aeronavă minusculă, pilotată în condiţii meteo grele deasupra Canalului Mânecii, pe 21 ianuarie, a căzut în mare. Pe Emiliano Sala îl pomenim la prezent pentru că, în momentul redactării acestui articol nu s-a făcut vreun anunţ oficial în cazul său. Aşadar, nici măcar nu se ştia dacă cadavrul descoperit pe fundul apei este al lui sau al pilotului în momentul în care în presă deja transpirau informaţii că Nantes şi Bordeaux bat din picior pentru suma de transfer. 17 milioane de euro pentru „Canari”, cea mai mare plătită de clubul galez din Premier League în istoria sa.

Emiliano Sala şi-a dorit să joace în Premier League

Un procent, conform actelor, are trebui să revină celeilalte echipe pomenite, care l-a format. Dincolo de detaliile astea sumbre, dar reci, scrise negru pe alb, stă suferinţa familiei lui Emiliano Sala. Care, evident, nu poate fi comparată cu vreo durere. Imagini cu câinele său care nu înţelege de ce nu mai vine acasă au făcut înconjurul lumii. Faptul că, într-adevăr, câinele este singura fiinţă care îţi iubeşte stăpânul mai mult decât pe sine se dovedeşte iar. Cel puţin aşa pare. Lui nu-i pasă de transfer, nu-l interesează câte goluri a dat sau va fi dat Emiliano Sala. Nici de salariul jucătorului. Unul, se pare, de patru ori mai mare la Cardiff decât la Nantes. E drept, nu l-a obligat nimeni pe atacant să se transfere, nu murea de foame în Franţa. Cum nici nu devenea Messi, Ronaldo sau măcar Icardi ori Dybala – ca să ne referim mai mult la compatrioţii lui argentinieni. Numai că în fotbal, de cele mai multe ori, indiferent ce îţi doreşti, impresarul are ultimul cuvânt.

Solidaritate frumoasă din partea unor fotbalişti de top

Pentru că au apărut acuze cum că acest om l-a forţat să zboare în acele condiţii. Ipoteză greu de crezut, pentru că, până la urmă, la 28 de ani, o astfel de decizie nu era, probabil, imposibil de luat singur. Un avion de linie, d-ăla mare, nu avea cum să aibă aceeaşi soartă. Deşi la cât suntem de fragili orice este posibil. O parte dintre fotbaliştii importanţi ai lumii, precum Kante, Rabiot sau Mbappe au donat zeci de mii de euro pentru ca operaţiunile de căutare să continue. Au avut rezultat, chiar dacă veştile bune nu au apărut şi chiar dacă, cel mai probabil, inevitabilul se va produce. Nu putem însă, măcar deocamdată, scrie la trecut despre Emiliano Sala. Măcar ca o solidaritate infimă cu suferinţa familiei. Pentru că doar acolo doare, în rest, totul e o pierdere. Dar nu d-aia cum se sugerează. Comunicate, condoleanţe şi mesaje tulburătoare exprimate de cluburile la care atacantul a fost implicat.

Litigiile pentru suma de transfer par inevitabile

Asta pe o latură, că pe cealaltă latură a problemei reala frământare se orientează spre cele 17 milioane de euro. Pare că e tot ce contează, de aia ipocrizia de a posta într-o solidaritate de faţadă nu îşi are rostul. E de prost gust. Peste câteva luni, sincer vorbind, nu va mai interesa pe nimeni de la Nantes, Bordeaux sau Cardiff de Emiliano Sala. Ci, probabil, vor continua litigiile legate de suma de transfer. Discuţii care nici nu ar trebui să fie luate în calcul acum. Doar că, din păcate, ăsta este barometrul real al unui business – fotbalul – care a ajuns să fie condus aproape în întregime de latura financiară. Aspect, în general, pozitiv. Nu însă şi într-o situaţie precum cea a lui Emiliano Sala. E greu însă pentru cineva să înţeleagă adevărata amploare. Nici eu n-am pretenţia asta. Singurii care sunt copleşiţi de durere sunt părinţii, apropiaţii şi acel căţel. În rest, sunt doar poveşti şi afaceri de reglat…

Emiliano Sala
Emiliano Sala