River Plate – Boca Juniors. Sărbătoarea pentru fotbal, mutată într-un templu

Bernabeu fotbal
Meciul de fotbal al anului, River Plate - Boca Juniors se va juca pe Bernabeu

River Plate – Boca Juniors. Este meciul pe care l-am descris ca un epicentru în fotbal, pentru că asta şi este. Unul dintre cele mai mari derby-uri ale istoriei sportului trebuia să-şi consume al doilea episod din prima dublă a istoriei confruntărilor directe într-o finală de Copa Libertadores. Un festin pentru fotbal, el a fost amânat de două ori din cauza violenţelor extreme despre care deja am discutat, numai că marea surpriză vine de la locul de disputare. A devenit imposibil ca echipa gazdă să mai organizeze această partidă. Numai că marele şoc îl reprezintă locaţia în care meciul a migrat. Pentru duminică, 9 decembrie, ora 21:30. S-a vorbit de Asuncion, în Paraguay. Aproape. Miami, ceva mai spre nord, dar tot în America. Pe urmă s-a discutat despre un loc ceva mai exotic, Genova.

Doha a oferit 14 milioane de dolari pentru acest meci de fotbal

Acolo unde Ionuţ Radu, unul dintre cei mai în formă fotbalişti români, a apărat recent într-un derby popular în Italia, „de la Lanterna”, între Sampdoria şi 1893. Doha a oferit apoi, din rezervorul interminabil de bani 14 milioane doar pentru a muta acest eveniment unic pentru fotbal pe tărâmul gazdei primului World Cup care se va juca în decembrie, cel din 2022. Până la urmă s-a optat pentru… Santiago Bernabeu. Stadionul celui mai de succes club din istoria fotbalului, Real Madrid. Şi unul dintre cele mai populare locuri unde se joacă fotbal pe planeta noastră. Nu că am avea impresia că se mai joacă pe undeva în Univers… Până la urmă însă, dincolo de orice aspect, o finală River Plate – Boca Juniors nu putea fi primită decât de o arenă pe măsură.

În tur a fost 2-2!

Nu că cele din Argentina ar fi mai prejos, ca atmosferă măcar. Dimpotrivă. Acolo fotbalul se respiră la cu totul alt nivel, şi la propriu, dar şi la figurat. Pasiunea argentinienilor o întrece pe cea mercantilă din capitala Spaniei. Însă aristocraţia stadionului ce poartă numele unui preşedinte legendar, oferă cadrul perfect pentru un meci de fotbal pentru istoria omenirii. Chiar dacă, contextul în care acesta se va disputa aici este unul dintre cele mai triste posibile. Bine că nu a ieşit mai rău… Şi bine că ne putem bucura de această jumătate de spectacol stelar în Europa. Pentru că, să nu uităm, în tur, pe La Bombonera, s-a terminat 2-2. Să înceapă showul!

LĂSAȚI UN MESAJ