FOOTBALL LEAKS / Avertisment UEFA pentru fcsb! Au fugit de controlul antidoping?

FCSB Football Leaks
FCSB, din nou în Football Leaks

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Pe 20 septembrie 2013, doi ofițeri de control doping de la UEFA au venit la baza FCSB, unde era programat un antrenament. N-au găsit pe nimeni, motiv pentru care clubul a fost avertizat de Comisia de Disciplină a UEFA. Unul dintre ofițerii de control e român și are legături care duc la clubul pe care l-a controlat, scrie Gazeta Sporturilor.

Articol de Costin Ștucan
Marti, 27 Noiembrie 2018

Rușinea de la Gelsenkirchen

Revenită după o absență de cinci ani în grupele Champions League, FCSB tocmai începuse o campanie de la care aștepta prima calificare din istorie în primăvara europeană a celei mai importante competiții de club din lume, în acest format. Practicând un sufocant, dar și controversat joc bazat pe viteză și pe un presing necruțător, echipa lui Laurențiu Reghecampf avusese o primăvară extraordinară în Europa. Câștigase titlul și se calificase pentru grupa E, unde o așteptau Chelsea, Schalke și FC Basel. Cu doar două zile mai devreme, însă, FCSB pierduse primul meci din grupă, 0-3 la Gelsenkirchen. O trezire la realitatea Champions League.

Uite antrenamentul, nu e antrenamentul

Petrecere de 38 de ani, fără antrenament

Doctorul FCSB, Radu Paligora – un prieten al lui Laurențiu Reghecampf care l-a urmat pe antrenor la Al-Hilal în 2014 – , le-a spus oficialilor UEFA că jucătorii îi făcuseră o petrecere surpriză lui Reghecampf de ziua lui, cu o seară înainte.

petrecere 20 septembrie

Bourceanu, Szukala și Chipciu, alături de prietene, soții și Anamaria Prodan Reghecampf la petrecerea care a dus la ratarea controlui doping. Sursă: Facebook

“Din cauză că petrecerea s-a terminat spre dimineață, s-a decis la finele petrecerii să fie amânat antrenamentul. UEFA nu a fost notificată în avans despre această schimbare a ședinței de antrenament”, se scrie în dosarul deschis de forul european. Dosar aflat printre miile de documente obținute de Der Spiegel și consultate de partenerii din European Investigative Collaborations.

Avertisment dat pe 17 octombrie de UEFA!

Pe 17 octombrie, Comisia de Disciplină UEFA a decis să-i dea clubului FCSB un avertisment pentru încălcarea regulamentului doping. În special, a articolului privind “locația primei echipei”Întrebat de reporterii EIC dacă a existat vreun caz în care ofițerii UEFA nu au găsit jucătorii la bază, doctorul Paligora a răspuns cu “mândrie profesională” că “sutele de controale doping au fost declarate oficial negativ”Surprinzător, în ciuda documentelor evidente aflate în baza de date Football Leaks, Paligora susține că “nu există niciun avertisment de acest gen pe numele niciunui jucător al echipei FC Steaua București în perioada în care am fost medicul lotului, între 2004 și 2014”.

copie

Actul care demonstrează că FCSB a fost avertizată oficial de Comisia de Disciplină a UEFA. Sursă: Football Leaks

Argăseală a primit o întrebare, dar a oferit alt răspuns

Totuși, instituția numită atunci FC Steaua București a fost avertizată oficial de UEFA. Iar încălcarea regulamentului doping din data de 20 septembrie 2013 a fost păstrată de forul european în dosarul clubului timp de cinci ani, până acum două luni. Contactați, președintele Valeriu Argăseală și doctorul Flavius Arămitu au trimis un răspuns comun în care susțin că “echipa a fost supusă testelor antidoping inopinate, atât în campionatul intern cât și în competițiile internaționale și de fiecare dată rezultatele au fost negative”.

Nicio vorbă despre incidentul din 2013

UPDATE: După apariția acestui articol, doctorul Radu Paligora a precizat că „la acel control, în termenul legal de o oră, toți jucătorii Stelei selectați au fost supuși controlului doping și toate rezultatele au fost logic negative”.  Doctorul Pandelea-Dobrovicescu nu-și aduce aminte de acest control: „Nu-mi amintesc bine. Parcă am fost și nu i-am găsit”.


30.000 € este amenda pe care UEFA i-a dat-o clubului Real Madrid, în 2012, pentru a doua încălcare a regulamentului privind locația primei echipe


Ofițerul UEFA, legături care duc la clubul Steaua

Dar nu doar atitudinea clubului în cazul controlului din 20 septembrie 2013 e pusă la îndoială. Obiectivitatea unuia dintre ofițerii doping veniți să controleze jucătorii lui Reghecampf poate fi subiectul unui ciudat conflict de interese. În vârstă de 39 de ani, românul George Pandelea-Dobrovicescu lucrează ca doctor primar la spitalul Witing din București și – spune el – mai colaborează “oarecum” cu departamentul antidoping de la UEFA.

În trecut, a fost și om de afaceri

În 2010, a înființat o companie medicală, Ideal Second Opinion SRL, împreună cu profesorul Gheorghe Iana. Originari amândoi din Motru, Pandelea-Dobrovicescu și Iana au mai fost implicați într-un proiect medical controversat care a dat faliment. Deși datele de la Registrul Comerțului sunt clare în această privință, doctorul Pandelea-Dobrovicescu a negat, surprinzător, legătura de afaceri cu Iana, când a fost contactat de reporterii Gazetei. Fostul partener de afaceri al ofițerului de control doping de la UEFA, profesorul Iana este expert în medicină imagistică, dar de asemenea are un ochi îndreptat spre politică. Între 2005 și 2008, el a fost consilierul ministrului Sănătății, iar în 2015 a fost numit consilierul premierului Dacian Cioloș. A mai ocupat timp de doi ani și jumătate postul de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate București.


Potrivit surselor EIC, Iana este prieten foarte bun și protejatul unui reputat profesor în medicină imagistică, Ioan Codorean. A cărui viață s-a legat strâns de Steaua București, clubul controlat doping în 2013 de partenerul de afaceri al lui Gheorghe Iana.


rk 3317 steaua echipa gabriel matei horea codorean

Horea Codorean, fiul profesorului Ioan Codorean, și jucătorii de la FCSB, pe terenul de antrenament. Sursă: GSP

Cine sunt membrii familiei Codorean

Ca doctor la Spitalul Militar, Ioan Codorean obișnuia să facă investigațiile imagistice necesare jucătorilor Stelei în anii ’80 și ’90. Amândoi fiii lui Codorean au fost mai târziu angajați ai clubului Steaua. Ion Bogdan Codorean a fost o perioadă doctorul clubului. Acum este furnizor de servicii medicale pentru club prin cabinetul său medical. El și Radu Paligora, doctorul FSCB din primul mandat al lui Reghecampf, sunt apropiați. Fiul mai tânăr al profesorului Codorean, Horea, a jucat la juniorii Stelei, apoi a lucrat ca fizioterapeut în primul mandat al lui Reghecampf. L-a urmat pe antrenor în Arabia Saudită, la Al-Hilal, apoi a revenit la FCSB. Horea Codorean este acum distribuitorul oficial în România al controversatelor produse energizante Aktiv 3. Aduse la club de specialistul german Thomas Neubert.

infografie doping conexiune

Concidență imensă, dar nedovedită

Nu există nicio dovadă că George Pandelea-Dobrovicescu a avertizat vreodată oficialii clubului FCSB despre controalele doping în care era trimis de UEFA, dar coincidența este remarcabilă. Departamentul antidoping al UEFA nu a răspuns întrebărilor EIC legate de acest potențial conflict de interese. Contactat de reporterii Gazetei, Horea Codorean a răspuns că “familia Codorean nu are nicio relație și nu se cunoaște personal cu doctorii Iana și Pandelea-Dobrovicescu”Totuși, potrivit site-ului Ministerului Sănătății, profesorii Gheorghe Iana și Ioan Codorean au fost colegi aproape un deceniu în Comisia de Radiologie din Colegiul Medicilor, comisie formată din maximum nouă persoane. Ca fapt divers, în octombrie 2012, Iana și Codorean au fost moderatori pe același tronson orar la o conferință despre medicina imagistică, ținută la Timișoara.

comisie

Șefa ANAD primește invitații de la FCSB

Președinta Agenției Naționale Anti-Doping din România este și ea beneficiara unor bilete gratis din partea clubului FCSB. Pe 10 aprilie 2016, în al doilea mandat al lui Reghecampf, FCSB a jucat cel mai așteptat meci al sezonului împotriva rivalei Dinamo București. Partida a avut loc la o lună după ce FCSB a cumpărat aparatul Ozonosan, despre care Gazeta a scris. Înainte de meci, Reghecampf și-a motivat jucătorii arătându-le un clip cu bărbați cu membre amputate făcând tracțiuni și flotări. Derbyul s-a terminat 1-1 și a fost urmărit din tribune de Graziela Elena Vâjială, președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD). Conform documentelor Football Leaks, ea a cerut clubului două invitații, iar FCSB le-a furnizat. Aceasta a fost modalitatea prin care Vâjială a sărbătorit Ziua Sportului Curat, anunțată oficial de guvern. Politicienii doreau să răspândească mesajul că luptă împotriva dopingului în sport.

rk 6003 laurentiu reghecampf steaua echipa mainile intinse

Laurențiu Reghecampf, antrenorul cu cele mai mari performanțe din istoria recentă a clubului FCSB. Sursă: GSP

A doua zi după meci, președinta ANAD a trimis o scrisoare președintelui FCSB, Valeriu Argăseală, “mulțumindu-i sincer” lui și clubului pentru “contribuția substanțială în păstrarea sportului curat”Numele clubului condus de Argăseală era la acea dată înregistrat în baza de date UEFA pentru încălcarea regulamentelor privind dopingul. Graziela Elena Vâjială nu a putut fi contactată.