POVESTE / Cum a ratat Rapid două transferuri stelare

Rapid
Ce s-a intamplat,la Rapid

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Am scris despre faptul că Rapid l-a ratat la mustaţă pe marele Ştefan Dobay. Atacantul care ulterior a scris istorie la Ripensia Timişoara şi naţionala României. Însă „Calul” nu este nici pe departe singurul nume uriaş din perioada interbelică sau chiar postbelică pe care echipa din Giuleşti. Sigur, nu mergem atât de departe cu nume precum Doumbia sau Obi Mikel. Ăştia deja sunt clasici, chiar dacă sunt din epoca modernă. Vorbim de oameni care au rămas scrişi cu litere de aur în istoria fotbalului românesc. Şi ai căror nume nu vor putea fi scrijelite niciodată de acolo. În fapt, este vorba despre doi giganţi.

Petschovschi a crezut că va readuce sus Chinezul

În primul rând este vorba despre Iosif Petschovschi. Născut la Timişoara, el a făcut carieră la UTA. Pe vremea în care făcea însă junioratul la Chinezul, doar tinereţea l-a făcut să nu aleagă şinele de lângă Gara de Nord. „După atât timp am jucat din nou în prima echipă, contra Rapidului. Rapidul lui Baratki şi Auer. […] Noi am învins cu 4-1. Era un succes mare. După joc, unul din conducătorii Rapidului mi-a propus să vin la Bucureşti, la Rapid. Dar n-am primit. Eram tânăr şi credeam orbeşte că eu singur am să duc Chinezul la victorie. În afară de asta, eram ucenic la un atelier de reparat maşini de scris. Învăţam să fiu mecanic de precizie. Iar dacă aş fi lăsat maşinile, mama ar fi murit de supărare”, stă scris, din vorbele marelui Petschovschi la pagina 221 din cartea „Finala se joacă astăzi”, de Ioan Chirilă. Carte scrisă în 1965!

A scris istorie la steaua pentru că nu a răzbit la Rapid

Un alt caz pe care l-am descoperit tot în cartea cu pricina. Poate că Gheorghe Constantin a scris istorie la steaua, dar asta s-a întâmplat dintr-un motiv simplu. Cel că nu a ajuns la Rapid… Şi cât de aproape a fost! Nu de alta, dar de descoperit îl descoperise marele Petre Steinbach, cel care, printre alţii, l-a reperat şi pe Take Macri. Legendarul Macri! Pasajul relevant este mai lung decât cel prezentat. Noi redăm însă esenţialul şi cam ceea ce era pe acea vreme Rapidul! Totul, la paginile 236-237.

Amintirile lui Gheorghe Constantin

„Într-o zi, nea Petre m-a dus la Rapid. Spunea că Venusul o să cadă. Şi, într-adevăr, în 1950, Venusul a căzut în C şi apoi s-a desfiinţat. Când am ajuns în Giuleşti am simţit că e tare greu să răzbaţi. Şi-apoi nici eu nu eram prea arătos, deşi nu mai semănam cu slăbănogul de pe Unirea. Cine se putea compara, însă, în vremea aceea cu Bazil Marian, cu Filote, cu Lungu şi cu toţi ceilalţi <<zei>>, pentru care giuleştenii veneau cu miile chiar şi la antrenamente!…”