A modificat Florea actele după licitație?! Rapid, pe un butoi cu pulbere

Rapid ProSport
Rapid ProSport

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

ProSport prezintă un caz ce, la prima vedere, este extrem de grab. „Am decis să scot la licitaţie marca Rapid fără palmares. Nu există acte care să ateste că palmaresul ar aparţine cuiva. Pentru a evita discuţiile ulterioare şi contestaţiile, am decis să nu-l trecem între bunurile scoase la licitaţie“, declara pentru ProSport, într-un interviu acordat în luna mai 2017, lichidatorul „adevăratului Rapid“ aflat în faliment, Mihai Florea. Practicianul în insolvenţă, administrator la Sierra Quadrant, firma care gestionează falimentarul FC Rapid s-a ţinut de cuvânt şi, în timpul scurs de atunci, la fiecare din licitaţiile organizate, a trecut între activele scoase la mezat doar mărcile (siglele). Dar şi cele 23 de trofee din vitrina clubului, notează ProSport.

La licitație s-au scos cupele din custodie și mărcile

Textul de anunţ al licitaţiilor, cât se poate de clar, a fost remis şi de ProSport, de fiecare dată, fiind şi publicat. În mod repetitiv, pe listă au apărut doar cele cinci mărci şi 23 de trofee (cupe) fizice din magazia clubului. Aici, puteţi citi acest anunţ în care se menţionează clar ce anume scoate la licitaţie FC Rapid SA. Exact aşa cum a fost redactat de Mihai Florea. După cum aţi citit, în anunţul de scoatere la licitaţie a bunurilor figurează mărcile şi trofeele. Nicio vorbă despre palmares. Situaţia se păstrează în limitele legii în procesul verbal de adjudecare a licitaţiei din 12 iunie 2018. Încheiat între lichidatorul Mihai Florea şi cei care au cumpărat bunurile, respectiv reprezentanţii SC FC R SA şi înregistrat pe 23 iulie 2018, explică ProSport.

Chichița strecurată de Florea și descoperită de ProSport

Surpriza apare abia în contractul de cesiune a mărcii Rapid, înregistrat pe 24 iulie de Sierra Quadrant, firma care administrează „adevăratul Rapid“, cel intrat în faliment în iunie 2016. În acest document, alături de menţiunea privind cesionarea mărcii este strecurat un pragraf nou, inexistent în toate celelalte documente (inclusiv în anunţul de scoatere la licitaţie şi în procesul verbal de adjudecare), în care lichidatorul Mihai Florea spune că a cedat şi istoria clubului, asupra căreia cesionarul (SC FC R SA) ar fi căpătat drept exclusiv.
Prin această menţiune, susţin practicieni în insolvenţă consultaţi de ProSport, documentul a devenit nul de drept.

Scapă fără probleme dacă nu contestă cineva

„În primul rând, este ilegal să treci în acest contract de cesiune bunuri pe care nu le-ai vândut la licitaţie. Tot ceea ce se licitează trebuie specificat clar, încă de la început. Nu poţi face adăugiri ulterior. În al doilea rând, dacă ai făcut aşa ceva, actul e lovit de nulitate. Legea spune că orice persoană care este îndreptăţită poate contesta contractul. În mod evident, va avea câştig 100 la sută. Interesant este că, pe de altă parte, dacă nimeni nu va contesta acest document, lucrurile aşa vor rămâne!“, a explicat una din sursele de specialitate contactată de ProSport. Pentru a lămuri situaţia acestui contract de cesiune încheiat între Mihai Florea, reprezentantul Sierra Quadrant, şi Adrian Olariu, administratorul SC FC R SA.

Florea a fost luat pe nepusă masă de ProSport

Pentru prima oară în ultimul an, într-un document semnat de lichidatorul Mihai Florea apare menţionat şi palmaresul Rapidului. Acest lucru s-a întâmplat DUPĂ licitaţie, în contractul de cesionare a bunurilor cumpărate la licitaţie. Printre ele nu se numărase, explicit, şi palmaresul. Contactat telefonic de ProSport, pentru a lămuri problema, lichidatorul Mihai Florea a menţionat: „Palmaresul era inclus în marcă, aşa scria în raportul de evaluare a mărcii făcut anul trecut. Eu am spus, într-adevăr, că nimeni nu are acte care să arate că deţine palmaresul clubului… Acum, chestiunea asta cu palmaresul… Părerile sunt împărţite. Unii afirmă că palmaresul este inclus în marcă, iar eu aşa cred că este. Alţii afirmă că, dimpotrivă, nu este inclus. Este discutabil. Uitaţi-vă şi la cazul Steaua!“.

Raport de evaluare nul

Raportul de evaluare la care face referire lichidatorul Mihai Florea, întocmit pe 21 august 2017, a fost însă respins de Adunarea Creditorilor a SC FC Rapid SA, la acel moment. Documentul invocat de Florea nu a primit niciodată girul creditorilor. Cazul Steaua, adus în discuţie de Florea, este chiar un contraexemplu la ceea ce susţine acesta: Becali nu mai este posesorul mărcii Steaua de patru ani, dar continuă să folosească palmaresul clubului din 1947 până astăzi. Deci, în situaţia formaţiei „roş-albastre“, instituţiile fotbalistice au considerat că palmaresul şi istoria clubului NU sunt incluse automat în marca notorie câştigată definitiv de CSA Steaua pe 3 decembrie 2014.

Vali Caciureac a susținut că palmaresul este la… CS Rapid!

Vali Ionescu Caciureac, preşedinta CS Rapid, a afirmat de mai multe ori, pentru ProSport, că palmaresul Rapidului din intervalul 1923-1994 este la clubul său. Şefa CS Rapid a făcut chiar demersuri pentru a obţine recunoaşterea oficială a acestui lucru, luând legătura inclusiv cu FRF. Vicecampioana olimpică la săritura în lungime de la JO Los Angeles 1984 a explicat pentru ProSport încă de anul trecut: „În 1994, când Copos a preluat secţia de fotbal, nu s-a întocmit niciun act prin care să se stipuleze că, alături de jucători şi locul în Divizia A, am cedat şi istoria clubului. Palmaresul este al celui care-l face, nu poate fi tranzacţionat. Echipa de fotbal a participat la competiţii şi a obţinut rezultate în cadrul clubului nostru până în 1994, deci palmaresul, inclusiv titlul din 1967, e la noi“.

Amenință cu măsuri legale

Contactată de ProSport pentru a afla ce părere are despre menţiunea făcută de lichidatorul Florea în contractul de cesiune, Vali Ionescu Caciureac s-a arătat foarte surprinsă: „Nu ştiam! Acum aflu, de la dumneavoastră, că au făcut aşa ceva! În acest moment sunt pe gazon, pe stadionul din Giuleşti, nu pot să vă dau un răspuns oficial… Dar voi lua legătura cu juriştii noştri, trebuie să verificăm întâi, dacă este adevărat. Apoi ne vom spune punctul de vedere“.

AFC Rapid a dat deja în judecată Sierra Quadrant-ul lui Florea

O altă structură sportivă care pretinde că deţine palmaresul grupării giuleştene este AFC Rapid. Gruparea înfiinţată de Copos în 2001 a moştenit statutul, locul şi palmaresul UFC Rapid (1994-2001) şi, în 2006, a cesionat dreptul de folosinţă a siglei şi locul în competiţii către SC FC Rapid SA, societatea deţinută de Valerii Moraru care a falimentat în iunie 2016.
Acum, Horia Manoliu, preşedinte la AFC Rapid (echipă înscrisă în Liga 4), revendică pentru clubul său palmaresul din perioada 1923-2018.

Horia Manoliu, surprins de veste

Manoliu a avut o reacţie asemănătoare cu cea a preşedintei de la CS Rapid, când a auzit de la reporterul ProSport ce scrie în contractul de cesiune încheiat între lichidatorul FC Rapid şi SC FC R SA. „Nu ştiam! Acum aud pentru prima oară. Nu prea cred, n-avea cum! Ştiu că nu scoseseră la licitaţie palmaresul, deci n-aveau cum să-l vândă. Vreau să mă lămuresc mai întâi, să văd despre ce e vorba. În orice caz, noi am dat deja în judecată Sierra Quadrant“, a comentat Manoliu pentru ProSport.

SC FC R SA a plătit pentru cele cinci mărci şi 23 de trofee achiziţionate la licitaţia din 12 iunie preţul de 406.000 de euro plus TVA (în total, 483.140 de euro).

1 COMENTARIU

  1. Hai sa fim seriosi. Florea este orice, dar nu un prost.
    Asa le sta unora in gat Rapidul ca nu stiu unde si ce sa mai scormoneasca.
    Ti se face sila.