Ionică Bogdan şi golul care a rămas în istoria Italiei

Ionică Bogdan
Ionică Bogdan, în dreapta, la meciul cu Genoa

Cum spuneam, Ionică Bogdan a semnat cu Rapid în 1936 doar pentru că i s-a promis şi un serviciu. Noi am scris asta, inspirat din poveştile pe care fostul mare înaintaş din Giuleşti le-a expus acum mai bine de 50 de ani prin intermediul cărţii scrise de Ioan Chirilă, „Finala se joacă astăzi”. Desigur, nu a primit şi jobul aşteptat, aşa că a fugit numai decât în Franţa să-şi încerce norocul. A jucat pentru mai multe echipe în perioade de pregătire, dar din diverse motive, aţa l-a tras tot către Giuleşti. Nu neapărat sentimentale, cât mai ales obiective. Fie că echipele la care a evoluat căutau vedete, fie că jucau în B. Fie că nu se mai acceptau jucători străini, fie că a început războiul…

Ionică Bogdan, de la Paris la Bari

Cert este că Ionică Bogdan din 1936 şi până în 1946, până la urmă a fost al Rapidului. Finalul de carieră a fost însă un epilog romantic, ca pentru un mare fotbalist. În campionatul Italiei, cel care, la nivel european, spre deosebire de oricare altul, este în top de când există fotbalul. Ajuns la 32 de ani nu putea juca totuşi la AC Milan, Genoa sau Ambrosiana, actuala Inter, echipe la modă atunci. Nici măcar la Juventus, alt club în vogă oricând. A ajuns însă la Bari în 1947. Chiar dacă şederea sa aici nu a fost de prea lungă durată, o amintire a trăit cu el până în 1992 când, din păcate, a plecat dintre noi. Golul din meciul AS Bari – AC Milan 1-0. O reuşită venită într-un context special, în care echipa se bătea la retrogradare.

Al doilea cel mai important gol din carieră!

Context în care, de asemenea, era încolţit şi de o înfrângere cu numai câteva zile înainte pe terenul celeilalte echipe din Milano, Ambrosiana, despre care tocmai ce am pomenit mai sus. Sigur, o înfrângere, mai ales cu un asemenea adversar, nu era un capăt de ţară pentru Bari. Numai că nu a fost orice meci pierdut. Ci unul în care adversarii au setat tabela la 9-0. Prea mult şi pentru un orăşel liniştit din Italia, unde pasiunea pentru fotbal nu era la fel de incandescentă precum în metropolele din nord. Istoria însă a fost scrisă. Iar pentru Ionică Bogdan, aşa cum chiar el a fost citat în „Finala se joacă astăzi”, acel gol a fost al doilea cel mai important din cariera sa. După reuşita decisivă din Rapid – Ujpest 4-0, din Cupa Europei Centrale. În minutul 90, după 1-4 în tur!

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required