Macri, un nume şi un simbol. De la legendă la Rapid la preşedinte în Argentina

georgescu take macri
Take Macri este al treilea de sus, de la stânga la dreapta. Fotografie din 1963

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Macri este un nume sacru în istoria Rapidului. Despre care am scris nu o dată. Cu Take Macri, fostul mare fundaş din Giuleşti am realizat recent chiar şi un interviu monumental cu omul care a jucat doar lângă Podul Grant. Toată cariera! Practic, cum am mai spus, dintre fotbaliştii legendari trecuţi pe la Rapid, în această situaţie, la nivel de seniori, nu s-au mai regăsit decât doi. La fel de mari, dar care din păcate ne-au părăsit în ultimul deceniu. Este vorba despre Sandu Neagu şi Teo Codreanu. Take Macri rămâne astfel exponentul unei istorii aproape seculare pe care Rapidul a construit-o cu multă migală şi cu mult chin din iunie 1923 încoace. Numai că numele Macri nu este cunoscut doar la nivel de România. Din 2015, acesta are o conotaţie internaţională majoră. Pentru că vom discuta despre preşedintele unei mari ţări a Lumii, Mauricio Macri. Este vorba despre Argentina!

Mauricio Macri, conducător la Boca Juniors

Un subiect abordat şi fiindcă legăturile sale cu fotbalul sunt incontestabile. Nu ne referim însă doar la legendarul Take, ci şi la Mauricio. Pentru că, dacă nici Argentina nu mai este reprezentativă pentru fotbalul mondial – cu Maradona şi Messi pe soclul său – atunci nicio ţară nu mai este. Însă asta nici măcar nu este totul. Mauricio Macri a fost preocupat de afaceri din tinereţe, dar în politică a intrat abia în 2003. Adică la 44 ani. O vârstă decentă, dar la care alţii au deja multă experienţă acumulată în domeniu. Doar că Mauricio Macri, înainte de a lua această cale, s-a dedicat fotbalului. Nu a jucat, precum Take Macri, dar a fost conducător la unul dintre cele mai iubite cluburi din America de Sud şi chiar de pe Planetă. Este vorba despre Boca Juniors! Rezultatele cu el la conducere nu au fost geniale, mai ales în prima parte a mandatului.

Origini greceşti, origini italieneşti

Doar că am considerat că merită făcută o paralelă între cei doi. Mai ales că dacă încerci să cauţi informaţii despre Macri pe net găseşti informaţii, în bună măsură, legate de cel care ocupă funcţia de preşedinte al statului sud-american din 2015. Nu e bai, până la urmă pe cei doi îi leagă fotbalul şi numele. Chair dacă nici măcar ăsta nu are origini comune în aparenţă. Dacă Take are ceva strămoşi prin Grecia, din cauza cărora a avut probleme cu Securitatea, domn’ preşedinte se trage de undeva de prin Italia. Ar fi interesant dacă arborele lor genealogic are totuşi ceva rădăcini comune în trecutul foarte îndepărtat. Asta însă nu se va şti vreodată. Cel puţin nu fără o cercetare ca la carte. Nu contează. Cert este că ei sunt uniţi de fotbal. Reprezentând două cluburi la cel mai înalt nivel. Rapid Bucureşti şi Boca Juniors.

Foto: themilreview.com