Vara se numără portarii! Real Madrid şi Thibaut Courtois scriu istorie împreună

Courtois Real Madrid
Courtois pupă sigla Real Madrid

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Vara lui 2018, mai mult ca oricând, portarii au fost la mare preţ în fotbalul mondial. Cu toate că, drept vorbind, numele implicate de această dată parcă nu au ce le trebuie pentru a fi la înălţimea unor coloşi din trecut. Poate cu excepţia lui Thibaut Courtois, omul care este, în mod incontestabil, cel mai bun de pe Planetă pe postul său în acest moment. Fapt pe care l-a demonstrat şi la World Cup, cu toate că în semifinale a luat gol la colţul scurt de la Umtiti. Un gol care a pus capac visului belgienilor de a cuceri primul trofeu mondial. Cu toate astea, calitatea excepţională a fotbalistului de 26 de ani este incontestabilă. Numai că mai avem un pic până firul acestui articol duce la ideea finală.

Buffon, Alisson, Kepa… Courtois!

La începutul verii, Gianluigi Buffon, colosul italian de 40 ani, accepta o nouă provocare la PSG. Pe urmă, Alisson Becker, a devenit cel mai scump din istorie. Cel mai scump portar, după ce a depăşit tocmai recordul lui Buffon, ce data din… 2001. Transferul de la Roma la Liverpool a fost mediatizat excesiv. Poate cu mult peste valoarea pe care, de fapt, o are, acest brazilian aflat totuşi într-o formă excelentă. Recordul lui a ţinut doar câteva săptămâni. Fiindcă Chelsea, cu Roman Abramovici în spate, a ţinut cu tot dinadinsul să fie numărul 1 din nou. Aşa că a plătit clauza de reziliere a lui Kepa Arrizabalaga de la Athletic Bilabao, de 79 milioane de euro! Goalkeeper tânăr, de mare viitor, dar de care, suntem siguri, aţi auzit, dacă aţi auzit, când Zidane l-a dorit la Real Madrid. Nimic special. Courtois nu este aici, deşi datorită lui s-a făcut această mutare.

Courtois ţine cu Real Madrid de mic!

Chelsea a căutat să se închidă, după ce belgianul a plecat la Real Madrid pentru bani mai puţini. Aproape 40 milioane de euro, plus Kovacici un sezon împrumut pe Stanford Bridge. Ceea ce pentru Real Madrid este, într-adevăr un chilipir. Povestea nu este însă doar despre bani, ci mai mult despre gestul lui Courtois care a înfuriat fostele sale cluburi, Chelsea Londra şi Atletico Madrid. La prezentare, aşa cum se vede, a pupat sigla lui Real Madrid. Lucru unic în cariera sa, după cum el însuşi a explicat. Motivul invocat? Ţine cu Real Madrid de mic! Sau, mă rog, cum s-o spune în flamandă. Cert e că îl şi putem vizualiza în trecut, când era copil, pe Courtois, cum se închidea trei zile în camera lui şi plângea în pernă când Real Madrid pierdea vreun meci. Evident că asta e o ipocrizie, şi mai corect ar fi să spui că faci asta pentru că joci la cel mai popular brand din fotbal.

Imaginea care va rămâne în manualele de istorie ale fotbalului

Cel mai bun a ajuns la cei mai titraţi, e corect. Imaginea asta ne-a adus însă aminte de gestul nebunesc al lui Dan Petrescu pe care vi-l redăm mai jos. Care, ulterior, a explicat că el este stelisto-rapidist. Ni se pare corect! Sărutul lui Courtois va rămâne în istorie mai mult decât sumele de transfer ale lui Alisson şi Kepa la un loc. Pentru că cei doi, în prezent, în materie de fotbal, sunt nimeni. Şi nu ştim dacă va ajunge vreunul aproape de nivelul lui Buffon, cel care a deţinut recordul 17 ani. Courtois este însă indubitabil cel mai bun şi poate juca la Real Madrid măcar 10 ani. Iar la oricare alt club ar merge ulterior, nimeni nu i-ar putea reproşa că a sărutat emblema lui Real Madrid şi că nu o pupă şi pe-a lor.

Cea mai tare treabă de marketing

Poate doar să fie Barcelona pentru a avea o comparaţie echitabilă. Numai că echipa catalană nu s-a interesat vreodată să aibă portari de înaltă clasă în mod deosebit. Atacul a fost mereu mai important. Aşa că acest transfer şi acest gest sunt bine blindate şi sutele de milioane de fani ai lui Real Madrid pot rămâne toată viaţa cu impresia că omul care poate ajunge unul dintre cei mai mari portari din toate timpurile chiar ţine cu Real Madrid de mic.  Între timp, suporterii de la Atletico Madrid, acolo unde Thibaut a jucat trei ani, pregătesc un bombardament cu şobolani de plastic la meciul direct. Într-un fel au dreptate să se simtă lezaţi. Dar şi să ai pretenţia ca un fotbalist profesionist din străinătate să punpă vreodată o echipă precum Atletico în faţa uneia ca Real în topul preferinţelor este o idee absurdă.

Dan Petrescu ProSport
Dan Petrescu pupand steagul Rapidului. Foto: gsp.ro. A fost citat de ProSport

Foto principal: talksport.com