Emilian Dolha si amintirile dureroase ale carierei de portar

Dolha ProSport
Emilian Dolha a povestit pentru ProSport ce a patimit

ProSport prezinta momente inedite din cariera unuia dintre cei mai importanti portari pe care Rapid i-a avut mai ales in istoria recenta. Dragostea pentru meseria de goalkeeper anulează orice durere. Emilian Dolha (39 de ani), actual antrenor de portari, a trecut peste accidentările care i-au făcut viaţa un infern, a strâns din dinţi şi şi-a fixat mereu noi ţinte. Instinctul de portar i-a dictat să nu lase nicio minge să treacă. Fie ea şi ovală. În toată cariera! Cu orice preţ! Iar una dintre intervenţii i-a lăsat o traumă pentru totdeauna. Degetul auricular de la mâna dreaptă şi l-a fracturat în timpul unui antrenament, la Rapid. In urmă cu aproape 15 ani, sub comanda reputatului tehnician Marin Ioniţă. I-au fost afectate fibrele nervoase senzitive ale degetului cinci. Fibre care răspund de sensibilitatea termică, şi a purtat o tijă din titan. Doar pentru puţin timp.

Povestea celor doua degete avariate expusa pentru ProSport

Timpul s-a scurs, nu s-a sfiit să facă glume fine pe tema degetelor sale de pianist – atunci când curiozitatea prietenilor îl teleportau din nou la ProRapidul anilor 2000 – şi a anticipat că ghinionul nu va mai pluti vreodată deasupra capului său. Greşit. Pe final de carieră, pe când purta mănuşile Şepcilor Roşii, fotbalistul născut în Turda a avut parte de un nou chin. Şi-a luxat în timpul unui meci amical degetul medius de la mâna stângă. Avea deja 34 de ani şi dă vina pe o lipsă de concentrare. La cinci ani distanţă de la acel moment, Ema Dolha a acceptat să povestească în premieră calvarul prin care a trecut. Declaraţiile acordate la ProSport LIVE de cel mai bun portar din campionatul Poloniei în 2006 sunt sugetive pentru felul în care un sportiv îşi conduce cariera pe valori precum înţelepciune, curaj şi speranţă.

Tija scoasa pe viu din deget

„Eram la antrenament… Când e frig, nu-l simt. Nici pe ăsta, nici pe ăsta! Aici e pe nerv (n.r. – arată spre degetul medius de la mâna stângă). La un moment dat, m-am operat (n.r. – la degetul auricular de la mâna dreaptă) şi stăteam cu o tijă de titan în el. De vreo 40 de zile stăteam aşa, intram în depresie! Şi i-am zis medicului de la Dinamo (n.r. – Liviu Bătineanu): <<Dochi, scoate-o afară că mor, intru în depresie!”>>. <<Bine, stai pe pat!>>, mi-a zis. Mi-a băgat un ac bont şi mi-a scos pe viu titanul! Mă luaseră toate căldurile! Fără anestezie! Nimic, nimic! Un vârf bont, ca acul de pescuit. Stătusem cu tija vreo 40 de zile, chiar în perioada în care m-am operat la umăr”, a explicat Dolha pentru ProSport.

Buclucasa minge de…. rugby!

Pe urma, portarul cu care Rapid a luat ultimul titlu, cel din 2003, a adaugat: „Cu mingea de rugby m-am accidentat, eram la Rapid, cu nea Marin Ionita, lucra foarte mult pe reflexe. Şi, cum eu eram fanatic cu antrenamentele, cu o zi înainte de meci, un meci la Galaţi, a dat la poartă. Mingea a sărit normal şi m-am dus instinctiv în dreapta, în plonjon! Şi cu asta am rămas! (n.r. – arată spre deget). Rămăşiţele verii. S-a întâmlat în perioada 2003-2004, era Răzvan Lucescu antrenor. Şi am apărat cu acest deget 12-14 ani. Dar ăsta e problema (n.r. – arată degetul medius de la mâna stângă), ăsta mă doare rău. Eram la un amical, la U Cluj, la o banalitate, aveam deja 34 de ani, poate nu eram concentrat, mingea mi l-a dat peste cap. Mamă, mamă, mamă… Asta e! Dar nu mi-a părut rău niciodată că am ales meseria de portar. E un privilegiu! Sunt un norocos!”

LĂSAȚI UN MESAJ