ANALIZĂ / Nu vă faceţi idoli, credeţi doar în Rapid!

Academia Rapid
Academia Rapid a spulberat Termo

Pentru istoria clubului Rapid este un moment extrem de trist. Dar care trebuie analizat obiectiv. Pentru că noi chiar ne dorim un viitor corect! Mi-a rămas în gând o replică bună de tot de-a lui Radu Banciu: „Nu vă faceţi idoli!” Asta pentru că se referea fix la ceea ce vom comenta noi în continuare, sportivii. Sau în bună măsură la ei. Pentru că nu putem trece cu vederea monumentala şi, aparent, permanenta ruptură dintre Daniel Niculae şi Daniel Pancu. Pe care cel dintâi a expus-o pe viu. Încă de anul trecut, am expus cât de stângaci s-a demarat acest proiect care se dorea renăscător pentru spiritul rapidist. Nu degeaba am susţinut mereu că fără AFC Rapid nu se poate ajunge la un tot unitar. Şi, normal, noi am avut dreptate pentru că acum societatea se numeşte SC FC R SA. Aşadar, Rapid… unde? Pentru că nici Facebook şi nici Instagram nu sunt organe care să legifereze un nume de club de fotbal.

O întrebare retorică, la care nu aşteptăm răspuns…

Pentru a întări această situaţie, am dori să ştim un detaliu aparent neglijabil, dar care are o logică colosală: de ce după presupusa achitării integrale a sumei către SC FC Rapid SA, clubul ar avea dreptul să poarte numele Rapid şi înainte nu avea? Adică, din moment ce plăteşti chirie pe ceva, de ce nu îl poţi folosi? Sigur, sunt chestii de detaliu, mai mult retorice, la care nu aşteptăm neapărat un răspuns. Nici nu ar avea cine să îl dea… Un răspuns l-a dat însă Daniel Niculae. Fără a fi absolvit la rândul său de vina pe care a înmagazinat-o din start în momentul în care şi-a dat girul pentru acest proiect. Declaraţiile sale sunt aici, dar mai important decât orice este că el s-a separat de un proiect al cărui gir a fost, într-adevăr, alături de Daniel Pancu. Asta pentru că ei au fost de la început.

Indispensabilii fără performanţe şi fără să conteze în istoria Rapidului

Pentru a fi corecţi, nu avem cum să nu îi punem pe picior de egalitate aici şi pe Nicolae Stanciu sau Vasile Maftei. Adică ei de ce ar fi mai prejos decât Nico şi Pancone? Da, ştim, nu au fost marcatori, nu au încântat ochiul cu execuţii de manual decât rar. Dar nu contează. Pentru că, aşa cum am spus, Rapid este un tot unitar. Din care fiecare dintre aceştia mai sus amintiţi face parte într-o mică măsură. Am pomenit aceste patru nume pentru că, este clar, cam acestea însumează 90 la sută din proiect. Acum Nico a plecat… Şi a lăsat câteva vorbe pe care noi le-am evidenţiat cu mult înainte. La un proiect care se doreşte renaşterea Rapidului sunt indispensabili doi oameni care nu au vreo legătură cu istoria clubului de lângă Podul Grant, anume Burcă şi Nicolescu. Motivele ne scapă, mai ales că performanţele lor manageriale în fotbal sunt 0.

Niculae nu trebuia să accepte funcţia fictivă de preşedinte!

Numai că Daniel Niculae ştia asta din vara trecută. Iar dacă a mers pe încredere, acordându-le prezumţia de bune intenţii, măcar, dacă ar fi debordat de demnitate, nu accepta vreodată să fie preşedinte doar din gură, aşa cum a declarat nu o dată. Sigur, ceea ce a făcut acum dă dovadă că şi-a mai spălat din păcate, dar asta, din nou, nu ajută Rapidul cu nimic. Dimpotrivă. Noi, ca suporteri, încercăm să explicăm cât de important este doar Rapid. Oamenii care au scris istorie pentru el vin şi pleacă în funcţie de propriile trăiri, opinii, interese. Cum de altfel este şi normal! Noi încercăm să umanizăm un spirit sau să spiritualizăm nişte oameni ca noi. Din capul locului reamintim, pentru a 1000-a dată, că ceea ce au făcut Pancu, Niculae, Maftei, Stanciu pentru istoria Rapidului este de neşters, de neînlocuit din manualele de istorie. Respectul nostru trebuie să existe pentru ei, etern, indiferent de faptele pe care le fac!

Oameni de legendă, dar Rapid poate şi fără ei!

Până la urmă sunt oameni şi sunt supuşi greşelii. Cu atât mai mult cu cât nu sunt simpli oameni, sunt nişte campioni, nişte sportivi extrem de populari. Iar cota lor poate fi un factor ce influenţează mult deciziile pe care le iau. Numai că Rapid poate merge înainte şi fără ei, aşa cum a mers de 95 ani. Nu e nevoie de salvatori, e nevoie doar ca istoria să fie lăsată să îşi urmeze făgaşul normal şi firesc. Ideea este că nu e bine să ne facem idoli printre sportivi. Poate că dintre cele zeci de mii de suporteri care au venit pe stadion în sezonul trecut să suţină Academia Rapid, jumătate au venit doar pentru că pe teren era Daniel Niculae. El era garantul că acolo e Rapid. Acum Niculae nu mai este. Dacă pleacă şi Pancu? Pentru că, în definitiv este posibil orice. Fiindcă numai Nicolescu şi Burcă sunt indispensabili, pare-se. Ce facem atunci? Cum mai legiferăm acest Rapid? Mai ales dacă victoriile nu vor mai veni şuerând ca în liga a 4-a?

O mare realizare: schimbarea numelui… a paginii de Facebook!

De aia noi nu vom menaja absolut nimic. Ne dorim un Rapid în adevăratul sens al cuvântului, iar FCRB, în acest moment nu poate fi considerat aşa. Noi am explicat asta de mult, dar Daniel Niculae a expus acum detaliat şi mult mai clar. Iar dacă nici Nico nu mai este credibil în faţa rapidiştilor, înseamnă că oamenii care au migrat peste noapte de la AFC Rapid la Academia Rapid chiar au o influenţă nedorită asupra masei rapidiste… Nu am dori ca la această entitate, unici conducători să fie cei doi mai sus menţionaţi, iar adiacenţi să fie unii sub nivelul celebrului poet al Gării de Nord. Despre care însuşi Nico a vorbit când a venit vorba despre comunicatul legat de el care a apărut pe pagina de Facebook care acum şi-a schimbat numele din Academia Rapid în FC Rapid 1923. Absolut sublim! Mergem înainte fără AFC Rapid! Mergem înainte fără Daniel Niculae! Aşa a spus domn’ primar Tudorache. Suntem curioşi ce urmează şi până unde se va merge, de fapt!

18 COMENTARII

 1. Academia PSD este aceiași clona ca si la Craiova.Fara AFC si fng nu vom avea un Rapid adevarat decât unul care a fost făcut strict politic …..

 2. Nu e aşa. AFC Rapid nu poate forma singur Rapid. Am şi explicat asta. Dar nici FCRB nu poate şi am explicat de ce. Numai bine!

 3. Este prea puţin important de ce nu s-a putut comenta pe site. Cititorii sunt în continuă creştere fiindcă, aşa cum am scris mereu, suntem cea mai corectă şi completă sursă de informare rapidistă. Nu şi-a bătut joc nimeni de nimeni. Aşa cum am spus de multe ori, principala problemă este o doză mare de incompetenţă emanată din toate părţile.

 4. Logic vorbind, cam ai dreptate. Numai că omiţi un amănunt esenţial! Acei 0,25 la sută au rezultat în urma majorării de capital, venite din partea a diverşi investitori după 2006. Pentru că AFC Rapid a fondat SC FC Rapid SA ca acţionar majoritar, cu peste 80 la sută, procente cumulate din patrimoniul istoric (adică tocmai mult discutatul palmares) şi lotul de jucători de atunci. Aşadar…

 5. titlul f.sugestiv si real !
  numai ca pentru a fi foarte clar , lipseste un singur cuvint :(afc) rapid !!
  nu-i asa , admin ?
  daca il completai cum trebuie , nu am mai fi putut emite opinii invalide
  asa, se pare ca tocmai articolul publicat este o opinie total invalida !

 6. leica vasile ,
  las deoparte problemele de limba romana (nu este treaba mea)
  vreau doar sa-ti atrag atentia ca faci parte din acei „suporteri” (reali sau , mai ales, ireali) care acum citeva luni ii „atacau” pe nico pentru niste presupuse interese comerciale legate de vinzarea de tricouri .
  acum cind nico a devenit eroul vostru pentru dezertarea de la rapid , incercati sa-l balacariti pe pancu
  voi chiar mai credeti ca puteti influenta pe cineva ?

 7. fac si eu ca admin-ul , raspund „in trepte”
  o intrebare pentru NICO :
  stii vreun alt sait (sait , nu facebook) care are vreo legatura cu rapid , si unde putem dialoga ?
  saitul academiei (fcrb, fc rapid) a anulat inca din 10/03/18 orice posibilitate in acest sens , si nu a mai revenit pina in ziua de azi
  culmea este ca a facut-o concomitent cu saitul 1923 , printr-o coincidenta super suspecta .
  cind leasa a hotarit sa reia aceasta posibilitate (eu am aflat doar in urma cu citeva zile),primul subiect pe care l-am abordat , a fost probabilitatea existentei unor „protocoale ” secrete intre cele 2 saituri ,(dupa modelul celor descoperite in justitie ) rugind a primi ceva lamuriri
  bineinteles ca nu am primit nici un raspuns.
  eu unul cred ca in acea perioada sefii academiei si- au batut joc de manoliu (pentru a cistiga timp) incepind niste discutii despre „marea unire” (amintiti-va declaratiile lui nae stanciu si osanalele pe care le-a primit pe acest sait )
  in momentul in care si-au rezolvat problemele pe alte cai, acest plan s-a prabusit
  cenzurarea suporterilor a fost necesara , pentru ca ei sa nu-si poata striga ura fata de afc manoliu (dupa actiunile sale in justitie impotriva academiei ,el devenind mult mai urit chiar si fata de vechii dusmani precum steaua sau dinamo ) si sa strice socotelile „unionistilor” !
  leasa a inteles pacaleala , „protocolul” cu academia a devenit inutil ,si a hotarit sa redea suporterilor posibilitatea de a-si spune parerile .
  probabil ca in cele 4 luni de”cenzura” totala , nu prea a mai avut cititori.
  il mai rog odata pe admin sa-mi explice ce este real / ireal in teoria mea !

 8. ALF
  daca chiar nu stii cine este manoliu , te lamuresc eu
  a fost un marunt slujbas al lui copos in societatea comerciala afc rapid care a functionat intre 1999-2006
  in aceasta perioada , din motive care imi scapa , sa-u inregistrat formal 0,25 %din actiuni pe numele acestui manoliu (zero ,sa ne fie clar!!)
  in 2006 copos a decis sa treaca toata activitatea clubului de fotbal pe numele altei societati :fc rapid , cu anumite schimbari in actionariat , operatiune pe care a facut-o de mai multe ori in perioada in care a fost patronul rapidului
  din greseala , sau din graba , s-a uitat de stergerea acelor 0,25% cu care ,teoretic , nu se puatea face nimic !
  dupa 10 ani fc rapid a falimentat.
  in acel moment acest manoliu s-a gindit ca se poate face bani cu cei 0,25 % ai lui care prin plecarea a 99,25 % din vechiul actionariat , in 2006 , au devenit 100% dintr-o firma care a fost inregistata ca inactiva , avind si o datorie imensa la anaf (vreo 2 milioane ron in 2018) !!!
  a incropit o echipa de liga 5 , care a functionat 2 ani aproape in clandestinitate , avind in vedere ca nu putea(legal) a avea incasari si nu putea face plati.
  dar in romania s-a putut!!
  totul in speranta ca va aparea vreun investitor care sa rascumpere de la el numele rapid si sa-i plateasca o mare suma de bani (absolut nemeritati)
  dupa aparitia proiectului „academia rapid” in 2017 ,de planul lui manoliu s-a ales praful ,el ne mai avind bani pentru a tine in viata o fantoma numita fc rapid , iar suporterii migrind in proportie de 99,99% catre „academia „,intuind ca acest proiect este singurul viabil pentru a readuce la viata rapidul , lucru care s-a si intimplat
  manoliu , insa , a ramas cu un singur suporter , ff important ,pe numele sau dragos leasa , propietarul saitului care ne gazduieste , punindu-se pe viata si pe moarte in slujba defunctei afc rapid (si implicit a lui manoliu) , cu o perseverenta demna de o cauza mai buna (eu am numit asta „perseverare diabolicum”)
  sper ca te-am lamurit !

 9. Dacă a spus lumea de Copos că e diabolic şi vedem acum ce bine este fără el, de ce ne-am supăra noi că aveţi o asemenea opinie fadă despre noi…?

 10. Se spune că, atunci când există o incapacitate intelectuală de percepere a unui text, opinia emisă este invalidă!

 11. Nu este vorba despre ce credem sau nu credem, este vorba doar despre adevărul pe care îl expunem. Textul nu este despre AFC Rapid sau Manoliu!!!

 12. O întrebare: în fond cine-i Manoliu ăsta? Că până acum câteva luni n-am auzit de el.
  Pare un om cu greutate mai mare în istoria Rapidului decât Burcă – cel puţin judecând după cât de des dau peste numele lui. A jucat la Rapid cu Neagu sau Manea? A fost mâna dreaptă a lui Lucescu? A plătit din buzunarul lui lefurile pe timpul lui Cristescu sau Moraru?
  Care-i faza, ziceţi-mi careva şi mie?

 13. Dle liviu k., apreciez ce spuneti, dar nu are nici un rost sa mai postati pe acest site ! Eu am renuntat de vreun an si azi e prima oara cand revin. Oamenii sunt, intr-adevar, diabolici si cred ca vor fi bolnavi atunci cand acest Rapid va renaste !

 14. In principiul comentariul d l Admin e argumentat.As dori sa vad daca acum marele director tehnic Pancu, care se spune , ca el decide cam tot , va promova sau nu.Atentie , e un 1 milion de euro buget!! Intreb e doar pt salarii??Oricum actualu patron va vede se merita sau nu.Lasati timpul sa decida.

 15. In principiu comentariul este argumentat, dar eu zic sa lasam pt viitor ceea ce se intimpla.Actualul patron va vedea , ca in functie de randamentul echipei va continua sau va pleca , si nu se va mai uita in urma.Totul depinde de Directorul Tehnic marele Pancone, care se spune el decide cam tot la echipa.Sa vedem va promova sau milionul de euro se duce , doar la salrii.Intreb si eu?De nene cu 1 milion de euro trebuie sa promovezi 100%.Sa vedem oare?!

 16. admin esti incurabil !
  tu tot mai crezi ca mai poti opri din drum rapidul renascut si cu acte in regula , cu mizeria aia de stampila de 0,25 % uitata in sertarul nenernicului de manoliu in anul 2006 ?
  latinul spunea „errare humanum est ,perseverare diabolicum”
  ESTI PUR SI SIMPLU DIABOLIC