PORTRET / Pierre Semudenge, fotbalistul-intelectual care visează la Juventus

Pierre Semudenge AFC Rapid
Pierre Semudenge a jucat la AFC Rapid

Pierre Semudenge nu are cum să nu sară în ochi. Chiar dacă a jucat în liga 4 la AFC Rapid, e clar că ale sale calităţi erau peste acest nivel mediocru al fotbalului românesc. Nici nu este de mirare, pentru că la începutul lui 2018 el a venit în România pentru a juca la Concordia Chiajna. Exact, venise pentru Liga 1. Sosit fiind din SUA, este foarte interesant cum a ajuns el tocmai în România. Însă este o poveste la fel de interesantă precum şi altele ale vieţii sale, motiv pentru care vă invităm să citiţi rândurile de mai jos. În care, în mod cert, veţi descoperi un tip neobişnuit de fotbalist. Cel puţin în ceea ce priveşte mentalitatea din România.

Întâlnire la meciul Iran – Portugalia

Cu Pierre ne-am întâlnit la o discuţie cu puţin înainte de Iran – Portugalia. Meciul la finalul căruia, Cristiano Ronaldo a fost la un pas să părăsească ruşinos World Cup 2018. Tocmai unul dintre oamenii pe care îi admiră cel mai mult: „Nu ţin cu nimeni în mod deosebit la Cupa Mondială, dar am aşteptări de la Portugalia. Pentru că aici joacă Cristiano Ronaldo, un tip pe care îl studiez foarte atent. Nu e un jucător talentat, din punctul meu de vedere, dar a dus munca, seriozitatea şi ambiţia la nivel de artă. Şi uite că rămâne în istorie!” Cam aşa începe discuţia noastră despre fotbal. Numai că subiectele abordate au fost dintre cele mai diverse, jonglate precum mingea printre copacii din Herăstrău. Da, aţi citit bine! Ajungem şi acolo. Deocamdată o luăm de la început, dinainte ca Pierre Semudenge să se gândească la fotbal.

Rwanda, ţara sfârtecată de un război sângeros

Are paşaport olandez, dar originile sale nu sunt din ţara lui Cruyff. Născut în 1993, Pierre a văzut lumina zilei în Rwanda, o ţară de care puţini au auzit şi pe care, la rândul său, a văzut-o prea puţin. Asta fiindcă primii ani din viaţă şi i-a petrecut fugind, împreună cu familia sa, de… moarte. „În perioada în care m-am născut eu, Rwanda era lovită de un sângeros război civil. Nu prea mi-am cunoscut ţara, eram mereu pe fugă, pentru a ne salva vieţile. Cu toate că am fugit din ţară de multe ori, nici în vecini nu eram neapărat în siguranţă. Perioada de instabilitate era uriaşă, inclusiv peste graniţe, aşa că nu a fost deloc plăcut…”, povesteşte Pierre fără a se lăsa însă pradă emoţiilor. Păstrează totuşi şi amintiri frumoase, deosebite de pe teritoriul pe care nu l-a mai văzut din 2000. Niciodată! „Ştii, mie îmi place foarte mult natura! Acolo vedeam în libertate gorile, alte specii de maimuţe. Eram doar un copil, dar acum mă fascinează această idee. Gândeşte-te că mulţi oameni plătesc pentru a vedea astfel de animale!”, mărturiseşte Pierre Semudenge pentru 1923.ro.

Fotbalul l-a ajutat să uite de traumele copilăriei

Într-un final, alături de familie a reuşit să scape de pericol, iar la vârsta şcolarizării, adică 7 ani, a pus piciorul pe tărâm european. De atunci, Olanda i-a devenit casă, adăpost şi loc în care psihicul său s-a reabilitat aproape în totalitate. „Nu prea aveam treabă cu fotbalul până să emigrăm, nu aş fi avut cum. Însă toţi colegii mei de şcoală din Olanda jucau, aşa că, inevitabil, la 9 ani am început şi eu. Am descoperit că este cea mai bună metodă de a scăpa de traumele primilor ani de viaţă. Fotbalul m-a ajutat să îmi găsesc echilibrul interior!”, povesteşte mijlocaşul pentru 1923.ro. Se întâmpla în 2002, cam în timpul World Cup din Coreea de Sud şi Japonia. Primii opt ani, Pierre şi i-a petrecut la o academie serioasă din Ţara Lalelelor. Cea a lui Groningen. Cum de altfel sunt cam toate şcolile de fotbal din această parte a globului. Iar fundaţia este una extrem de solidă, cu amintiri pe măsură.

Pierre Semudenge vs. Memphis Depay

„De-a lungul celor opt ani am progresat continuu pentru că am întâlnit cele mai tari academii din Olanda şi nu numai. Pe lângă Ajax, PSV sau Feyenoord am evoluat şi împotriva unor cluburi precum Real Madrid, Valencia sau Borussia Dortmund. Asta m-a făcut să mă simt tot mai fotbalist!”, rememorează Pierre, iar ceea ce urmează ne face să înţelegem şi mai bine de ce. Fiindcă nu de puţine ori adversarii pe care i-a avut au ajuns fotbalişti de top la nivel mondial: „Memphis Deapay sau Davy Klaasen sunt printre cei mai cunoscuţi împotriva cărora am jucat”. Pentru Semudenge, destinul a avut însă planuri mai mari de atât, iar în 2008, un turneu de trei săptămâni la Dallas, în SUA, i-a deschis noi perspective. „A fost o experienţă frumoasă şi am rămas în contact cu oamenii de acolo, care m-au ajutat apoi. Între timp, am terminat junioratul şi am evoluat în liga 3 din Olanda pentru doi ani”, detaliază mijlocaşul ce îl are model pe Zinedine Zidane. Răbdare, ajungem şi acolo.

Dublu campion universitar în SUA şi deţinător a două diplome!

Momentan dezvoltăm aventura americană, fiindcă Pierre Semudenge, ajuns la 20 de ani şi-a propus mai mult. Aşa a ajuns să evolueze în Atlanta, la echipa Unviersităţii Gwinnett, cu care a cunoscut performanţe bune. „Am petrecut acolo trei ani şi jumătate minunaţi, în care am obţinut două titluri pe Conferinţă (n.r. – echipele universităţilor din SUA sunt organizate pe câteva conferinţe, datorită suprafeţei uriaşe a ţării) şi unde mi-am continuat dezvoltarea!” O dezvoltare care nu are însă legătură doar cu sportul, ci şi cu educaţia. Dacă reprezinţi echipa unei universităţi americane, automat bursa de studii şi tot ce este nevoie, e suportată de instituţia de învăţământ. Aşa că Pierre a putut studia, în linişte, Ştiinţele Politice. Numai că acestea nu sunt singurele studii universitare pe care le are în CV! Nu, pentru că timp de doi ani, în Olanda, a studiat şi Dreptul. Ceea ce face din Semudenge nu doar un sportiv, ci şi un om supracalificat. Explicăm curând de ce. Deocamdată rămânem pe făgaşul fotbalului, pentru că aceasta este principala menire în viaţă, în acest moment, pentru olandez.

Liţă Dumitru este omul care l-a adus în România

„Vorbesc patru limbi străine, pe lângă cea natală, din Rwanda. Engleza, franceza şi olandeza sunt cele pe care le ştiu fluent, iar germana, pe care am studiat-o de mic în Olanda, este un pic în plan secund!„, e o mărturie extrem de interesantă şi care ne va face să ne dăm seama că acest detaliu a fost esenţial pentru Pierre în România. Mai întâi însă, şirul poveştii prezentat de 1923.ro se reînnoadă cu modul în care acest fotbalist crescut şi şcolit în Olanda şi SUA a ajuns tocmai în… România! „În Statele Unite l-am cunsocut pe Liţă Dumitru, despre care am aflat că a fost un mare fotbalist român! I-a plăcut ce a văzut la mine, aşa că m-a recomandat la Concordia Chiajna. Îmi doream să devin profesionist cu acte în regulă. Să evoluez pentru un club într-o primă ligă europeană”, detaliază Pierre. Evident, este curios cum de la Liga 1 a ajuns să evolueze pentru AFC Rapid în liga 4.

Concordia Chiajna l-a ratat, AFC Rapid a fost varianta de avarie

Asta are însă legătură cu gestionarea birocraţiei în România… Evident, Concordia Chiajna nu i-a terminat actele în timp util, până la terminarea perioadei de transferuri, astfel încât Pierre s-a văzut lăsat pe dinafară. Numai că nu putea lua pauză. După 16 ani de jucat continuu, nu îşi permitea luxul să stea pe bară tocmai atunci când dorea să facă pasul către profesionalismul adevărat. Deşi, ăsta e un paradox… Fiindcă, în mod cert, organizarea şi calitatea fotbalului pe care l-a întâlnit el la nivel de juniori şi de Universitate este cel puţin la nivelul celui profesionist din România. „Nu am vrut să renunţ, aşa că Liţă Dumitru a luat legătura cu AFC Rapid şi aşa am ajuns acolo. Chiar dacă este vorba despre liga 4 din România, preferam să am meciuri în picioare, să joc, să nu-mi ies din ritm. Nu aveam decât de câştigat!„, şi-a motivat mijlocaşul alegerea ce la prima vedere părea bizară.

Limba olandeză l-a ajutat să îşi câştige existenţa în România

Doar că, normal, toată lumea ştie că la AFC Rapid nu existau bani. Iar în afara tinerilor jucători, încă susţinuţi de părinţi, cei mai experimentaţi aveau servicii. Este cazul lui Panait, Cristofor, Moldoveanu, Oprea, Stamate, Samoilă ş.a.m.d. Acesta din urmă a fost, de altfel, şi omul care l-a ajutat pe Pierre. Iar aici intră în scenă nivelul poliglot al fotbalistului olandez. Vorbitor de greacă, „Nikos” Samoilă lucrează la Auto One, un dealer auto nemţesc cu sediul în Pipera. Ca orice mediu corporatist din România, limbile exotice sunt extrem de căutate, iar olandeza nu face deloc excepţie. Şi nici prost plătită nu este deloc. Cum Pierre o vorbeşte impecabil, angajarea sa nu a fost o problemă, cu toate că a fost brutal de sincer la interviu. Şi ne putem imagina doar cum a decurs acesta. Ca imaginea să fie cât mai reală, îi dăm cuvântul chiar fotbalistului care a sosit decis să cucerească Europa.

Program de corporatist. Exceptând atunci când AFC Rapid avea meci!

„Evident, aveam nevoie de bani să mă întreţin. Norocul meu a fost Nikos, care mi-a propus această variantă. Am fost la interviu, iar când cei de la firmă mi-au văzut CV-ul s-au crucit. <<Eşti supracalificat! Ce cauţi aici?!>> Apoi am început, cu sinceritate, să îmi expun prioritatea. Cea de a juca fotbal! Având în vedere că primul interviu l-am avut cu o doamnă, îţi poţi închipui cam ce faţă a făcut. Nu vin în Pipera prea des fotbalişti să aplice pentru un astfel de post (râde). Ei bine, mi-au dat job-ul. Chiar dacă i-am avertizat că, deşi programul este de la 9 la 6, atunci când am meci la AFC Rapid, chiar dacă este în timpul săptămânii, eu voi pleca să joc. De la antrenamente am mai lipsit, dar de la meciuri niciodată (n.r. – într-adevăr, Pierre a jucat în toate cele 14 meciuri oficiale din 2018. Indiferent dacă antrenor a fost Andrei Constantinescu sau Robert Georgescu)! Nu a fost mereu uşor, se mai strâmba din nas, dar am fost înţeles!”, explică, amănunţit, pentru 1923.ro, Semudenge.

Patru luni în Pipera, după care… Liga 1!

Job-ul s-a întins pe patru luni, de la începutul lui martie până la finalul lui iunie, dar fiind o situaţie de win-win, nimeni nu s-a putut plânge: „Experienţa a fost una plăcută, iar pentru mine va rămâne ceva ce nu voi uita toată viaţa, dar nu ăsta este scopul meu! Pe mine nu mă interesează decât să joc în Liga 1 din România. Şi cred cu tărie că sunt suficient de bun pentru asta.” Până atunci însă, rămânem în prima jumătate a lui 2018. Datorită serviciului sau din cauza, cum vreţi să interpretaţi, Pierre nu s-a putut antrena mereu cu echipa. Spre norocul său, ce ironie, o bună perioadă, AFC Rapid nici măcar nu s-a antrenat din varii motive. Aşa că această „bătaie de cap” a fost înlăturată uşor. Desigur, asta nu înseamnă că fotbalistul nu are grijă să fie în cea mai bună formă. Astfel încât nu trece zi fără să fie în sală! Indiferent că vorbim de cardio, forţă sau yoga! Ba mai mult, parcul Herăstrău îi este gazdă de două-trei ori pe săptămână pentru alergări de peste 10 kilometri. Şi nu numai!

Pierre Semudenge nu se lamentează! Pierre Semudenge caută soluţii

„Îmi place mult natura, îmi reaminteşte de origini, de copilărie… De puţinele părţi frumoase pe care ea le-a avut. Merg să alerg în Herăstrău, ador parcul ăsta. Şi iau mereu şi o minge cu mine!„, declară Pierre Semudenge, provocându-ne să căscăm ochii cât cepele. Doar nu aleargă cu mingea prin parc… Nu tocmai, dar totuşi o foloseşte la ceva! „Sunt genul învăţat să se descurce în orice situaţie! Aşa că, după ce alerg, mă apuc să driblez! Copaci, tufişuri, mă descurc! Mereu poţi improviza. Atunci când nu ai condiţii optime, trebuie să te descurci. Tot timpul există o cale, trebuie doar să vrei să o vezi! Decât să stau degeaba şi să mă plâng cât de greu e sau să invoc ghinionul, prefer să îmi pun mintea la contribuţie!”, explică olandezul cu origini în inima Africii. În mod cert nu este o poveste obişnuită. Dar poate deveni subiectul unui film în momentul în care acest băiat îşi va atinge sau se va apropia foarte mult de visul său suprem. Acela de a ajunge fotbalist la Juventus!

Be Quick 1887, Olanda, liga 3

Zidane, Juventus, Iniesta, Xavi…

„Cel mai mult l-am admirat pe Zinedine Zidane şi consider că el a devenit ceea ce a fost din momentul în care s-a transferat la Juventus Torino. Nu am o afinitate deosebită pentru fotbalul italian, însă visez la Juventus… Este echipa mea favorită! Sunt tânăr şi am timp să ajung la îndeplinirea acestui vis!”, povesteşte, crezând cu fermitate în fiecare cuvânt, Pierre. Inevitabil, nu putem să nu discutăm şi despre stilul său de joc. Chiar dacă a fost folosit şi atacant la AFC Rapid, iar în retur a fost golgheterul echipei cu şapte goluri, Pierre se simte cel mai bine pe postul de mijlocaş defensiv. „Asta se întâmplă pentru că mă consider un fotbalist cu o bună viziune, care citeşte bine jocul. Acum îmi place mult de Iniesta. Dar dacă ar fi să fur ceva de la un jucător, acela ar fi Xavi! Chiar dacă uneori pare că nu îl vezi pe teren, el e de fapt peste tot! Are o rezistenţă ieşită din comun”, se mai confesează Pierre pentru 1923.ro legat de preferinţele sale fotbalistice.

A spus adio cărnii în urmă cu un an

Nu doar antrenamentele sunt foarte importante pentru mijlocaş, ci şi alimentaţia. Iar Semudenge a devenit, de un an, vegetarian. De fapt, mai corect spus, a renunţat la carne. Produse animale continuă să consume, pentru că îi dau proteinele necesare, dar fructele, legumele şi cerealele reprezintă meniul său de bază. În fiecare zi! „Există un magazin în Pipera de unde îmi procur dimineaţa ce am nevoie la micul dejun. Doar că îmi iau multe sortimente şi durează un pic. La un moment dat, un tip din spatele meu, care nu mai avea răbdare, a întrebat-o pe vânzătoare: <<Ce naiba face ăsta cu toate astea?!>> Nu şi-a dat seama, dar eu am început să înţeleg binişor româna… Femeia i-a explicat că asta îmi iau zi de zi. Sunt sursa mea de energie! Am simţit că nu am neapărată nevoie de carne. Plus că, practic, m-am întors la origini. În acea parte a Africii, unde m-am născut, alimentaţia se bazează în proporţie covârşitoare pe produse vegetale, aşa că a fost ca o… chemare a naturii!”, încheie amuzat Pierre Semudenge pentru 1923.ro.

Rămâi pe 1923.ro pentru a doua parte a poveştii!

Nu ştim exact unde va juca începând cu această vară mijlocaşul. Cert este că noi nu avem cum să trecem cu vederea nici povestea sa, dar nici lucrurile frumoase pe care le-a lăsat în urmă la AFC Rapid. Iar această ultimă parte va fi dezvoltată mai pe larg în a doua parte. Fiindcă se cade să redăm separat, în profunzime, experienţa efectivă pe care Pierre Semudenge a avut-o efectiv alături de rapidişti. Şi, mai ales, să vă expunem, prin vorbele sale, amintirile pe care le-a acumulat şi pe care le va păstra toată viaţa din cele câteva luni pe care le-a petrecut alături de Stamate, Pană, Ioniţă, Ţep, Vuk sau Noel. Şi restul băieţilor cu care s-a înţeles perfect atât pe teren, cât şi în afara lui. Măcar din punct de vedere interuman, dacă la capitolul condiţii de joc apogeul nu a prea putut fi atins din cauza lipsei de coeziune ci doar un program de antrenament ar fi putut-o aduce…

Cauti ceva anume si nu gasesti la noi? Nimic mai simplu: cauta pe Google!