După ce se roagă de FRF să o primească în prima ligă, csa steaua a mai copt una

ProSport csa steaua fcsb
ProSport expune o nouă etapă din conflictul csa steaua - fcsb

ProSport oferă un nou material complex. Un nou front s-a deschis împotriva lui Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, care e acuzat de data aceasta de Armată că încalcă legile României şi regulamentele şi statutele propriei federaţii pentru a favoriza Academia Rapid. În aceeaşi zi în care a depus la FRF notificarea în care îl soma pe Burleanu să pună în aplicare sentinţele definitive ale instanţelor de judecată din România, colonelul Talpan a făcut şi un memoriu depus la secretariatul preşedintelui federaţiei. De data aceasta, Talpan vizează planul preşedintelui federaţiei de a modifica legislaţia şi de a favoriza trecerea activităţii de la Academia Rapid la SC FC R SA, structură care ar urma să fie înscrisă în barajul de promovare în Liga 3, scrie ProSport.

ProSport a mai scris despre acete lucruri în trecut

Operaţiunea, despre care ProSport a scris încă din prima clipă că încalcă mai multe articole din Statutul FRF şi din ROAF (DETALII AICI şi AICI), a fost pregătită minuţios de Burleanu în înţelegere cu politicieni şi afacerişti – surse credibile spun că a existat cel puţin o întâlnire de taină între realesul şef al federaţiei şi conducătorii din umbră ai Academiei Rapid, negocierile petrecându-se la hotelul unui patron de club din fotbalul românesc care l-a votat pe Burleanu pe 18 aprilie, la alegerile pentru preşedinţia federaţiei.

Cum s-a ajuns aici

Burleanu a dat dispoziţie în federaţie să se găsească orice modalitate de a ajuta Academia Rapid susţinută de PSD prin Liviu Dragnea şi primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache. I s-a raportat, spun sursele noastre, că acest lucru oricum nu este posibil, aşa că s-a lucrat la o variantă care să asigure aparenţa de legalitate. Apoi s-a pus în mişcare un întreg lanţ de „pase pe semicerc“: Comitetul Executiv a delegat Comitetul de Urgenţă, iar acesta (compus din Burleanu, Iorgulescu şi Goga) a aprobat nişte modificări de regulament, astfel încât Asociaţiile sportive fără personalitate juridică să fie autorizate să-şi mute activitatea pe alte structuri (Societăţi Comerciale) înainte de intrarea în barajul de promovare în Liga 3. Cazul este absolut special, pentru că modificarea – valabilă numai în acest sezon şi numai pentru echipele de pe locul 1 în Liga 4 – este croită special pentru Academia Rapid şi ASSR Braşov.

Steaua e o ruşine de echipă, dar are pretenţii

Acum, mingea e în terenul Comitetului Executiv al Asociaţiei Municipale, care ar trebui să-şi asume răspunderea substituirii Academiei Rapid (care a jucat în acest campionat) cu SC FC R SA (care a fost înfiinţată în aprilie). De aici pleacă scandalul. Pentru că Steaua luptă cu Academia pentru şefia Ligii 4. Academia are echipă mai bună, dar nu are drept de promovare. Pentru că n-are CIS emis de Minister şi nici personalitate juridică. Steaua are echipă mai slabă, dar toate actele în regulă şi este eligibilă pentru barajul de promovare.

Care este oful lui Talpan

Colonelul Talpan a explicat pe larg speţa Academiei Rapid, după ce a depus memoriul la secretariatul lui Burleanu. Pledoaria a semănat cu cele pe care le-a făcut, în ultimii 4 ani, în instanţe împotriva lui Gigi Becali: „Avem în faţa noastră un nou caz FCSB. FRF îşi încalcă astăzi propriile regulamente pentru a înscrie abuziv în Liga 3 o echipă (n.r. – se referă la SC FC R SA) care nu are dreptul legal să joace în această competiţie. Modificările Regulamentului privind Organizarea şi Desfăşurarea jocului de baraj pentru promovarea în Liga 3 aprobate în Comitetul de Urgenţă în şedinţa din 15 mai 2018 încalcă în mod evident prevederile Articolului 70 din Statutul FRF şi Articolului 4 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (n.r. – ROAF) cu privire la principiile de promovare-retrogradare, Articolele 34 şi 44 din ROAF precum şi Articolele 4, 7, 10, 11, 18 şi 19 din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal (n.r. – RSTJF).

Mai mult, modificările făcute în Comitetul de Urgenţă al FRF încalcă grav Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului, Codul Civil şi Codul Muncii. Conform Legii 69/2000, Articolul 25, Alineatul 1, asociaţiile sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică. Asociaţiile sportive fără personalitate juridică se pot constitui ca societăţi civile particulare, potrivit legislaţiei în vigoare. Constituirea unei Asociaţii Sportive fără personalitate juridică (n.r. – Academia Rapid) dă dreptul acesteia la obţinerea unui Certificat de Identitate Sportivă precum şi la afilierea la Asociaţii Judeţene pe ramură de sport corespunzătoare, în vederea participării la competiţiile sportive oficiale locale. Prin urmare, unicul scop pentru înfiinţarea unei Asociaţii Sportive este participarea în competiţiile oficiale locale. Nu poate pretinde ulterior un presupus merit sportiv pentru a promova în competiţiile oficiale naţionale deoarece nu are drept de promovare, nu are ce să transfere către o altă entitate!“

Acuze aproape ilare pentru Burleanu. Ce crezi?

Juristul spune că Burleanu a încălcat şi legislaţia ţării: „Mai mult, Codul Civil prevede în mod clar ce se întâmplă cu Societăţile Civile particulare (n.r. – Academia Rapid) în cazul în care îşi ating scopul pentru care au fost înfiinţate. Contractul de societate civilă încetează, iar la data încetării contractului de societate, patrimoniul social se va lichida, activul net şi pasivul împărţindu-se între asociaţi, în proporţia dată de drepturile fiecăruia. Pentru realizarea concretă a împărţirii patrimoniului se vor aplica regulile din materia partajului succesoral. În consecinţă, transferul patrimoniului şi al unor presupuse drepturi şi merite nu e legal“.

Ce mai spune Talpan conform ProSport

Nici mutarea jucătorilor care au jucat pentru Academia Rapid la nou-înfiinţata SC FC R SA nu e legală, susţine Talpan: „De asemenea, transferul contractelor nu se poate realiza conform modificărilor adoptate deoarece Asociaţiile Sportive fără personalitate juridică nu pot încheia contracte. Un eventual transfer, aşa cum pregăteşte terenul FRF, s-ar realiza între unul dintre asociaţi (n.r. – face referire la Asociaţia Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei Rapid), care nu este structură sportivă, şi noua structură sportivă (n.r. – Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acţiuni, care ar trebui, în viziunea lui Burleanu, să preia locul Academiei în finalul acestui sezon). Acest procedeu nu este permis de Art. 44, Alin. 2 din RSTJF. Mai mult, conform Art. 34, Alin. 2, Litera C, au drept de participare la jocurile de baraj jucătorii legitimaţi sau transferaţi cu cel puţin 6 etape înainte de terminarea campionatului Ligii 4“.

O dă în legislaţii. Oare el ştie?

Reprezentantul Armatei atacă şi transmiterea drepturilor Academiei Rapid către SC FC R SA: „În ceea ce priveşte Punctul E, Art. 70 din Regulamentului privind Organizarea şi Desfăşurarea jocului de baraj, acesta nu corespunde cu situaţia de fapt şi de drept a procedurii adoptate, deoarece se referă la modificarea formei şi/sau structurii juridice a Asociaţiei Sportive câştigătoare a Ligii 4. În cazul aplicării procedurii adoptate acum de Comitetul de Urgenţă, o structură sportivă distinctă (n.r. – SC FC R SA), nou-înfiinţată, ar urma să substituie o Asociaţie Sportivă (n.r. – Academia Rapid) fără personalitate juridică, cu scopul de a crea o aparenţă de legalitate, de a participa în barajul de promovare în Liga 3 fără a deţine meritul sportiv. Meritul sportiv îi aparţine structurii sportive care a participat în competiţie (n.r. – Academia Rapid) şi nu poate fi transferat. Comitetul de Urgenţă al FRF nu se poate substitui Parlamentului României pentru a modifica legislaţia în vigoare, pe care o încalcă în mod evident prin decizia adoptată pe data de 15 mai 2018“.

„Decizia Comitetului de Urgenţă al FRF e una ilegală“

În final, Talpan a arătat şi de ce consideră că forul care a luat decizia, respectiv Comitetul de Urgenţă, nu avea dreptul şi calitatea să se implice aici: „Ultima modificare făcută de FRF în 15 mai 2018 la Regulamentul de promovare în Liga 3 contravine chiar Art. 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctele 1 şi 5 din ROAF. Având în vedere toate acestea, este cât se poate de evident că decizia Comitetului de Urgenţă al FRF e una ilegală, Comitetul de Urgenţă neavând niciun drept să se pronunţe asupra acestui caz. Doar Comisia de Disciplină şi Etică poate să o facă. Steaua cere ca regulamentele fotbalului românesc şi principiul fair-play-ului să fie respectate pentru a nu fi avantajată vreo echipă anume sau pentru a fi dezavantajate alte echipe care au luat din timpul sezonului toate măsurile necesare pentru a se asigura că pot promova regulamentar“. 

Cauti ceva anume si nu gasesti la noi? Nimic mai simplu: cauta pe Google!