FOTO / ASU Poli Timişoara, speranţa unei altfel de abordări

ASU Poli Timişoara
Meciul de fotbal dintre ASU Poli Timisoara si AFC Hermannstadt din etapa a XXVI-a a Ligii 2, disputat pe Stadionul Stiinta din Timisoara, duminica, 25 martie 2018. Leczki Jozsi / MEDIAFAX FOTO

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL 1923.RO

* indicates required

Am scris deja despre experienţa Ripensia – Chindia, de la faţa locului. Acum vine rândul meciului dintre ASU Poli Timişoara şi FC Hermannstadt. Care a avut loc în acelaşi weekend. Între timp, echipa suporterilor bănăţeni a mai avut două meciuri, dar nici una acasă. Asta e mai puţin important. În momentul în care păşeşti pe stadionul Ştiinţa, situat în interiorul unui campus universitar generos aflat la câtea sute de metri de centrul istoric al Timişoarei, cu greu găseşti un corespondent bucureştean. Poate numai stadionul din complexul Leu, pe unde a jucat multe meciuri acasă VK Soccer. Şi unde AFC Rapid a obţinut o frumoasă victorie 8-1 acum un an şi jumătate. Corespondenţa este doar de ordin ambiental. Pentru că arena din Timişoara este, totuşi, mai bine dotată.

ASU Poli Timişoara, club fondat în 2012

Gazonul în schimb… La nivelul fotbalului românesc. ASU Poli Timişoara are totuşi ceva ce rar se mai vede în fotbalul românesc, indiferent de ligă. O galerie inimoasă, de câteva sute de oameni, care cântă tot meciul. Poate 1000-1500, greu de estimat. Şi un magazin de suveniruri decent, dar un pic mai slăbuţ decât al Ripensiei. Ca să facem o comparaţie ad-hoc de la faţa locului. Totuşi, produsele sunt reuşite şi încearcă să contribuie la creşterea acestui proiect, absolut pionier în fotbalul românesc. O echipă a suporterilor pornită de jos, din 2012, după ce AC Recaş a devenit, legal, ACS Poli Timişoara. O fuziune pe care fanii nu au mai acceptat-o, aşa cum au făcut la începutul anilor 2000 când Fulgerul Bragadiru a devenit AEK Bucureşti, Poli AEK Timişoara şi apoi simplu, Poli Timişoara. De altfel asta scrie pe toţi pereţii din Timişoara: AC Recaş nu e Poli! Pe linie sportivă, echipa ACS Poli Timişaora este echipa ce continuă tradiţia.

Iniţiativă unică în România

Nucleul dur al suporterilor polişti au mers însă pe cealaltă cale şi, deocamdată, cel puţin pentru ei, au ales cartea câştigătoare. Corespondentul rapidist al lor este ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Formaţie fondată în 2017, fără vreo legătură cu istoria Rapidului, dar care încearcă o altfel de abordare. Şi care, în acest moment, pare să aibă cel mai coerent, clar şi, poate, de viitor proiect al fotbalului giuleştean. Revenim însă în Banat. Acolo unde, totuşi, diferenţa dintre suporteri este inexistentă faţă de cei din Bucureşti. Cu bune, cu rele, asta e realitatea. Şi oameni amabili şi oameni agresivi, exact ca peste tot. În România şi chiar în lume. Atmosfera e frumoasă, echipa nu joacă rău. Numai că în faţă este un adversar extrem de bine organizat. FC Hermannstadt este, pe bună dreptate, aproape de Liga 1. Scorul e deschis repede şi conservat perfect până la final.

Marcator, unul de-al lor. Cum să se bucure?

Marcator, fostul polist Blănaru. Nu se bucură! E normal… Fiul său e în galeria polistă: „Nu te bucuri? A dat tactu’ gol!” Este remarca amicală a unui suporter cu eşarfă alb-violetă la gât. Piese vestimentare, de altfel, extrem de reuşite! Nimeni nu se supără, chiar dacă şi-ar fi dorit de la ASU Poli Timişoara mai mult. Faptul că echipa este în prima jumătate a ligii a doua pare suficient pentru moment. Există însă potenţial de creştere. Mai cu seamă că bănăţenii au ratat totuşi şi o lovitură de la 11 metri. În momentul în care acest club va ajunge în Liga 1, va deveni oficial că suporterii români au reuşit! Iar la acest capitol, Banatul chiar ar fi fruncea! Pentru că există puţine galerii în ţară cu asemenea comportament şi asemenea rezultate sportive. La alte aspecte chiar nu are vreun motiv să se considere astfel.

1 COMENTARIU