EXCLUSIV / Marea fuziune spre un singur Rapid

Rapid
Academia Rapid vs. AFC Rapid

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Este greu de expus o astfel de situaţie completă pentru a face pe toată lumea să înţeleagă. Şi, mai ales, pentru a mulţumi pe toată lumea rapidistă. Acum aproximativ 10 zile, Nicolae Stanciu vorbea despre posibilitatea ca Academia Rapid şi AFC Rapid să fuzioneze. Ipoteza a fost întărită de discuţia dintre Gruia Stoica şi suporteri. În paralel echipa 1923.ro a cules informaţii adiţionale legate de acest subiect vital pentru viitorul Rapidului. Din capul locului trebuie să spunem că discuţiile sunt cât se poate de reale. Şi, că, mai mult decât oricând, comunicarea dintre conducerile celor două entităţi pare a fi foarte bună. Planul stabilit, deocamdată la nivel verbal, este acela ca până la finalul sezonului actual – cel mai probabil între finalul sezonului regulat şi play-off – cele două să se contopească într-una singură care să aibă drept de promovare în liga 3.

De ce este obligatorie fuziunea dintre Academia Rapid şi AFC Rapid

Marea problemă a celor de la Academia Rapid este cea a personalităţii juridice. Pe care nu o va putea obţine sub nicio formă atât timp cât există AFC Rapid. O entitate plină de datorii, în degringoladă, fără infrastructură, dar care este indubitabila continuatoare a SC FC Rapid SA. În consecinţă, se pare că oficialii celor două grupări, sfătuiţi şi din exterior de oameni influenţi, au realizat că un duel pe poziţii de forţă nu face bine absolut nimănui. Mai ales a tot ceea ce înseamnă Rapid. Academia merge excelent din punct de vedere sportiv, dar administrativ este 0. AFC continuă cu succes tradiţia, dar ca entitate nu are vreo şansă să obţină un progres sportiv. Având în vedere că oficialii nu pot asigura nici măcar terenuri de antrenament. Luând în considerare aceste aspecte s-a ajuns la masa tratativelor.

S-ar rezolva uşor şi cu licitaţia

Detaliile legate de ceea ce obţin oamenii implicaţi sunt prea puţin importante. Contează cu adevărat doar ceea ce înseamnă Rapid. Dacă această fuziune se va face, calea logică este să se continue pe scheletul sportiv al Academiei, dar fără acest nume jenant, ci doar cu cel de Rapid, fiindcă din acel moment ar fi posibilă obţinerea personalităţii juridice. Element fundamental atât pentru promovare, cât şi pentru dobândirea mai facilă a tuturor elementelor de patrimoniu pe care SC FC Rapid SA le mai poate scoate la licitaţie. Atenţie! Nu ne referim că numele în sine Academia Rapid este jenant! Nu, ci contradicţia între denumire şi realitate este. Pentru că aceasta arată că nu există vreo academie. Ci numai două grupe de copii şi juniori luate şi alea în vară tot de la AFC Rapid.

Academia e o echipă prea îmbătrânită

Cu alte cuvinte, o fuziune ar facilita reapariţia unui Rapid unic şi, cel mai important, care va avea continuitate sportivă. Atenţie însă! Există acele datorii, corect. Puse pe tapet ele sunt, de peste 400.000 euro. În realitate însă, se pot plăti 20 la sută iniţial şi apoi reeşalona cu anumite garanţii la ANAF. Ceea ce nu ar fi chiar aşa de rău, dacă vorbim despre oameni care chiar îşi doresc să ajute Rapidul! Apoi, normal, din lotul AFC Rapid vor fi preluaţi câţiva jucători de mare perspectivă, pentru că şi din punctul acesta de vedere Academia este găunoasă. Am înţeles cu toţii aducerea a câteva legende, anume Pancu, Nico, Maftei, dar o medie de vârstă a titularilor de peste 30 de ani nu are vreo perspectivă îmbucurătoare. Aşa că în curtea celor care bat şi fără antrenament sunt ceva tineri cu potenţial mare.

Jucători cu potenţial mare care merită mai mult!

Exact cum au fost Boian, Bărbălău, Costache sau Dovleac pe care deja Academia Rapid i-a luat în vară. Nu mai deviem de la subiect şi ne reîntoarcem la iminenta fuziune. Este cunoscută adversitatea faţă de conducătorii celor de la AFC Rapid şi ne-am putea gândi că totul poate fi o capcană, o mişcare de faţadă, prin care, să zicem, se obţine întâi personalitatea juridică şi pe urmă să se dea un mare flit. Nu credem în această ipoteză pentru că, cel puţin în teorie, chiar şi dacă ar obţine personalitate juridică printr-o păcăleală verbală, Academia Rapid ar putea fi contestată oricând de AFC Rapid. Asta înseamnă că, în ciuda unei promovări imediate, ar urma luni sau alţi ani de chin şi judecăţi care ar măcina inutil Rapidul. Şi pe care, evident, tot AFC Rapid le-ar câştiga, aşa cum s-a întâmplat de patru ori până acum.

Implicarea politicului, ghimpe necesar în coasta Rapidului modern…

În momentul ăsta nu sunt dubii! Discuţiile sunt reale, se doreşte, la nivel verbal, de ambele părţi fuziunea, dar până totul nu va avea o finalitate, nu putem trage concluzii. Ar fi şi păcat să nu aibă curând, aşa că noi o aşteptăm. Desigur, pe urmă apare iar discuţia implicării politicului. Care este evidentă, deşi se neagă de multe ori acest lucru de parcă noi am fi de pe altă planetă. Asta nu ar fi o problemă în sine. În contextul în care preţul neimplicării politicului este acela al scindării rapidiştilor şi urii ce se propagă tot mai mult, considerăm că nu merită… Poate că istoria Rapidului s-ar schimba ireversibil. Poate că unii suporteri care şi-ar fi dorit un club separat complet de politic nu vor susţine Rapidul. Doar că masa de rapidişti ar merge mai departe. Îşi doreşte un singur Rapid şi unul care să aibă rezultate. Pentru că, oricât ne-ar plăcea să nu fie adevărat, nu mai există iubire necondiţionată de rezultate!

Suporterii vor un Rapid puternic şi cu rezultate. Atât!

Foarte puţini sunt cei care ar avea răbdare cu un Rapid în ligile inferioare ani la rândul. Se vede clar în discrepanţa dintre un meci oarecare pe Giuleşti jucat de Academia Rapid în 2018, când nu au fost mai mult de 1.500 de oameni şi cel cu csa steaua de pe Arena Naţională. Acolo unde vor veni măcar 30.000. Această fluctuaţie spune multe şi reflectă perfect situaţia reală. Mai mult, o echipă fără suporteri nu prea mai este echipă… Rapid trebuie să fie unic şi puternic, indiferent de sacrificii. Pentru că, o spunem cu toată responsabilitatea, nimeni nu este mai presus de RAPID! Nici Stanciu, nici Pancu, nici Niculae, nici Maftei! Pentru a pomeni doar cele mai importante nume din cadrul proiectului Academia Rapid. Fără AFC Rapid nu se poate merge înainte, iar cu toţii ne dorim un Rapid unic, aşa că hotărâţi-vă o dată şi puneţi discuţiile în aplicare. Mai lucraţi apoi la lot şi oferiţi şansa unor tineri de perspectivă chiar dacă, poate, nu au încă valoarea necesară.

Să nu uităm de ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului!

Situaţia legată de fuziunea despre care toată lumea discută în acest moment, dar pe care toţi implicaţi o ţin sub tăcere – am spune noi absolut inexplicabil, de unde şi o incertitudine care încă există pe lângă speranţa că ea se va înfăptui – va fi explicată pas cu pas de 1923.ro pe măsură ce noutăţile vor apărea. Până atunci trăim şi noi, ca toţi suporterii rapidişti de pretutindeni, cu speranţa că va fi bine… Dar nu încheiem discuţia, pentru a nu da senzaţia că am uitat de ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Este o componentă a Rapidului care este de asemenea importantă. Cu toate că printre iniţiatorii proiectului sunt şi oameni care au pus umărul la falimentul SC FC Rapid SA pe care l-a provocat Valerii Moraru. Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului are o organizare bună, perspective frumoase, dar nu ar avea vreun rost să rămână independenţi în contextul în care Academia Rapid şi AFC Rapid s-ar înţelege.

Implicarea politicului nu ar trebui să fie o problemă pentru T2

Sigur, nu ei sunt cei care trebuie să iniţieze discuţiile. Noi doar semnalăm că o dată ce se face fuziunea care este subiectul acestui articol, trebuie discutat şi cu ACS Rapid Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Altminteri, s-ar ajunge, sigur, la alte litigii şi tergiversări nedorite pentru numele Rapid. Aderarea la un proiect cu implicări politice nu ar trebui să fie o problemă, măcar în teorie. Pentru că, să nu mai ascundem, şi între reprezentanţii T2, iniţiatorii proiectului, şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au existat discuţii în vară. Iar marea problemă a băieţilor nu este aceea că este implicat politicul, ci cea că pe proiect s-a mers cu aşa-zişii aristocraţi şi nu cu ei. Ceea ce noi înţelegem destul de bine, fără a detalia acest aspect fiindcă n-are rost. Cel puţin nu acum.

Remember: scrisoarea către preşedintele Klaus Iohannis

Dacă aceste discuţii cu politicul pot fi contestate, având în vedere că ele au avut loc la nivel underground, reamintim scrisoarea trimisă, acum un an, de reprezentanţii T2, către preşedintele Klaus Iohannis. Din care reiese, clar, că toţi rapidiştii ar face orice pentru ca echipa să fie una unită şi puternică. Una în sânul căreia să nu mai existe conflicte majore, pentru că ele nu ajută pe absolut nimeni. Cu atât mai puţin pe însuşi marele RAPID! Tot ce contează este să avem un singur Rapid! Cu Stanciu, Pancu, Nico, Maftei… Dar cu totul făcut ca la carte. Cumva să ne dea impresia că, într-adevăr suntem în direcţia corectă!

Foto: Alex Paraschiv