Bravo, Tibi Uşeriu! Ruşine, Chuck Norris!

Uşeriu
Tiberiu Uşeriu, record colosal!

Tiberi Uşeriu reuşeşte ceva unic! Şi explicăm imediat şi de ce. E greu să alergi trei kilometri legaţi. Chiar şi cu viteza de 7 minute pe kilometru. Mai ales dacă majoritatea timpului liber ţi-l petreci fiind sedentar şi, deodată, te gândeşti că ai face bine să te pui un pic în mişcare. Începutul este cel mai greu şi puţini îl depăşesc. Dacă totuşi o faci, poţi ajunge să alergi kilometri, zeci de kilometri legaţi pe asfalt, pe plat sau chiar pe plat fals (urcările asfaltate, de exemplu). Cu o viteză bună, poate sub 5 minute pe kilometru. Ceea ce se traduce în peste 12 kilometri pe oră. Nimic ieşit din comun, dar semnificativ dacă ţii ritmul măcar jumătate de oră. Dacă încerci să alergi pe diferenţă de nivel, pe trail, îţi dai seama că miile de kilometri parcurşi pe asfalt nu sunt de mare ajutor. Nu mai poţi respira, îţi vine să renunţi. Dacă e zăpadă sau noroi, cu atât mai greu.

Uşeriu a câştigat de două ori, a treia participare a fost neprogramată

Nu e simplu să te pui în mişcare nici prin Parcul Herăstrău dacă termometrul arată -10°C dacă nu îţi place frigul. Sau chiar dacă îţi palce! Darămite să alergi prin temperaturi care pot ajunge şi până la… -50ºC! Ei bine, Tiberiu Uşeriu a făcut-o pentru al treilea an la rând! Şi nu doar că a participat, ci a şi câştigat. Trei din trei. Unul dintre, fără dubii, cele mai dure ultra maratoane din lume. Să alergi 617 kilometri la Cercul Polar de Nord nu este pentru oricine. Sigur, se vehiculează că e o competiţie a bogaţilor, taxa de înscriere fiind, într-adevăr imensă. 3.100 de dolari. Numai că ea, adesea, e asigurată de sponsori! De exemplu, Tibi nu mai voia să participe neapărat anul acesta. Câştigase de două ori la rând. Nu mai avea nimic de dovedit.

A câştigat cu un avans de… o zi!

Organizatorii l-au invitat însă. Sunt oameni care visează să participe măcar, aşa că Uşeriu nu a putut refuza. Şi a onorat acest privilegiu câştigând cursa extinsă cu 51 de kilometri faţă de anul trecut (!!!) cu un avans de aproape 24 de ore!!! E adevărat, au fost numai 30 de participanţi, însă doar şase au putut termina! Nu este exclus să fie şi alţi competitori de top care, poate, chiar nu îşi permit să plătească taxa. Cum, la fel de adevărat este că nimeni nu poate garanta că oameni precum Scott Jurek, Dean Karnazes sau Kilian Jornet ar fi terminat măcar această provocare infernală chiar dacă ar fi luat startul alături de Tibi Uşeriu. În condiţiile în care vorbim despre unii dintre cei mai tari ultramaratonişti din istorie, indiferent dacă vorbim despre asfalt sau trail. Sunt oameni care au câştigat Badwater Ultra, Sparthatlon sau care au parcurs în alergare 800 de kilometri ai Munţilor Pirinei, de la un capăt la altul.

Nici Scott Jurek nu a câştigat peste tot

Ultra 6633 este cu totul şi cu totul altceva. Dar nimeni nu are dreptul să nege că este cea mai grea din lume. Chiar, să spunem, la egalitate cu altele. Precum Badwater Ultra sau Tor des Geants. La ultima, Tibi Uşeriu a participat, dar nu a terminat vreodată cei 330 kilometri din diverse motive. Cursa întreruptă din cauza vremii, blocaj renal sau accidentare. Nici Scott Jurek, poate cel mai mare ultramaratonist din istorie, nu a putut să se claseze în primii 10 la Ultra Trail du Mont Blanc. O cursă care este totuşi floare la ureche pe lângă Tor des Geants. Caracteristicile fiecăreia diferă, la fel cum identificăm şi 6633 Ultra pentru unicitatea ei. Taxa de înscriere este mare, dar şi costurile organizatorice sunt pe măsură. Degerăturile sunt la ordinea zilei, iar dacă nu ai experienţă poţi să ai probleme uriaşe. Fiindcă, chiar şi la -30°C, cu haine groase pe tine, cu un cărucior uriaş şi diferenţe de nivel semnificative, adrenalina şi căldura corporală te ajută să ignori temperaturile.

Şi-a tăiat degetul să scape de degerături

Dar uneori şi degerăturile… Iar la picioare e cumplit, fiindcă ele sunt în permanent contact cu zăpada sau gheaţa la 6633 ultra, deci cu temperaturi infernale, oricât de bine ar fi împachetate. Pe la mijlocul cursei, Tibi Uşeriu şi-a tăiat o bucăţică de deget din cauza unei degerături. Pentru a evita, probabil, ceva mult mai grav. A rămas fără piele pe tălpi, dar a mers mai departe şi a dus steagul României cu cinste pe primul loc. Detaşat! Am fi pus la cover poza cu el în genunchi, când mai avea doar 2 kilometri până la micuţa localitate unde a tras un somn bun de 8 ore! Numai că epuizarea de acolo nu îl reprezintă, aşa că o adăugăm doar în text. Îngenunchiat s-a ridicat cu încăpăţânare şi a continuat ceea ce avea de făcut. Chiar dacă mai erau cam 150 de kilometri! Voi în cât timp parcurgeţi 150 de kilometri măcar în mers?

„Plimbarea” de la Polul Nord. Tu ştii cu ce viteză alergi după tramvai?

Ştim, unii au insinuat că mai mult a mers decât a alergat. Ceea ce este, din nou, o tâmpenie colosală! Viteza medie depistată pe aplicaţia care îl urmărea a fost, din ce am observat cam 6 kilometri pe oră. Cam jumătate din viteza unui alergător decent! Cu menţiunea că acest alergător decent face asta pe asfalt, pe plat, nu prin zăpadă, cu diferenţă de nivel semnificativă. Să „mergi” cu 6 kilometri pe oră timp de 617 de kilometri la Cercul Polar de Nord, cu multiple rânduri de haine pe tine şi cu un cărucior care în mod cert uşor nu e, reprezintă o performanţă în sine. Cine susţine contrariul este asigurat că nu poate avea viteza asta medie nici măcar atunci când se grăbeşte să prindă verdele la semafor sau când aleargă după tramvai. Asta ca idee, pentru a demonta criticile care îi vedeau pe aceşti oameni drept plimbăreţi.

Tiberiu Uşeriu, în istorie ca Simona Halep şi Cristina Neagu!

Merită felicitaţi toţi aprticipanţii, dar pentru Uşeriu aprecierea este însutită. Performanţa sa este colosală. Poate că nu va reuşi să cucerească alt loc 1 vreodată la un alt ultra-maraton. Poate că pentru Tor des Geants mereu vor exista alţii mai bine pregătiţi, dar în mod cert nimeni nu i-ar face faţă la Ultra 6633. Iar asta e un semn că avem încă un român cu care să ne mândrim. În acest moment nu doar Simona Halep şi Cristina Neagu merită mediatizate. Ci şi Tiberiu Uşeriu. Cel care a câştigat tipul de cursă care a fost aşa cum îi place lui, solitară. El cu demonii lui. Una mult mai grea, după cum a declarat la finalul ei, decât în anii precedenţi. Şi traseul, dar şi lungimea extinsă cu 51 kilometri. Cui i se pare puţin să încearcă să se plimbe, printr-un oraş mare, 51 kilometri într-o zi. Tibi a parcurs suta, în medie, pe zi. Cam două maratoane şi un semimaraton în pustietatea Polului Nord. Felicitări din partea site-ului suporterilor rapidişti de pretutindeni!

PS: Cine vrea să îl studieze în detaliu, deopotrivă, pe omul şi sportivul Tiberiu Uşeriu o poate fac citind cartea lui, 27 de paşi. Care este de-a dreptul senzaţională! Sau urmărind asociaţia sa, Tăşuleasa Social! Menţionăm că toate fotografiile au fost luate de pe grupul Sustinatori – 6633 Arctic ultra. Iar titlul genial a fost împrumutat de pe guerrillaradio.ro.

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required