REPORTAJ / Alergare la -15°C şi pălinca de la 1836 m

Alergare
O alergare deosebită la Vlădeasa Winter Trail

Autogara Fany din Cluj-Napoca e cea mai mare din oraş. Dar dacă întrebi de curse spre Rogojel, cei de la informaţii ridică curioşi din sprâncene. Apoi din umeri. Pe 25 februarie e proba de alergare montană şi eu încă nu ştiu cum să ajung în cătunul care e la numai 56 de kilometri depărtare. Totuşi, atât de mic şi izolat că lumea e cam străină de acest nume. Din fericire prind noaptea de odihnă dinainte evenimentului la Pensiunea Anica. Locaţia de unde se dă startul la Vlădeasa Winter Trail. O cursă de 15 kilometri, până în vârful Vlădeasa şi înapoi, prin zăpadă de zeci de centimetri. A patra ediţie mi-a stârnit curiozitatea. Proba e dură, iar dacă te arunci cu capul în faţă ăla eşti!

174 din 250 înscrişi se încumetă la alergare

Termometrul arăta, cu câteva zile înainte, -13°C şi vreme stabilă. Cer senin, dar ger cumplit. La 10 AM, ora plecării pe aplicaţie îmi arată -10°C, numai că vântul amplifică simţitor gradele lipsă. Obişnuit cu alergarea pe asfalt, chinul e înfiorător. Să fii atât de inconştient încât să alergi pe munte, prin nămeţi, fără a avea la activ, în viaţa ta, măcar o drumeţie făcută vara, e ceva aparte… La cursă s-au înscris 250 de concurenţi, însă numai 174 iau startul cu mine. Îmi propun să termin în prima jumătate. Evident că nu reuşesc. Între kilometrul 4 şi 7 urcarea devine insuportabilă, aproape de agonie. Acolo, în vârf, în mijlocul ceţei care oferă un aer mistic Vlădesei, o masă cu voluntari mă ajută să-mi încarc bateriile. Ceaiul e prea fierbinte, dar îl dreg cu o bucată îngheţată de portocală. Alimentele îţi rup dinţii. Pălinca însă nu poate lipsi. Celebra licoare de Bihor face minuni. 100 ml la 55ºC se aşază precum o pătură într-o noapte de iarnă când agentul termic din calorifer nu mai face faţă.

În Rogojel nu e semnal, ai -19°C la 1836 metri!

Urmează coborârea, care merge neaşteptat de bine, efortul nu se simte. Motivaţia e dublată de peisajul superb care se întinde pe atâţia kilometri. În Rogojel nu ai semnal, dar ai unul dintre cele mai frumoase peisaje hibernale din România! Garantat! Capul e mereu sus, iar ochii ce abia se pot vedea dintre cele două bandane îngheţate bocnă de la cele -19°C din vârf sunt fascinaţi de albul perfect ce îmbracă pădurea ce străjuieşte traseul de alergare. Din când în când, coboară şi spre suprafaţa de contact pentru că zăpada uneori e înşelătoare şi poate provoca entorse de apoi îţi dai cu pumnii în cap. „Atenţie la gheaţă!”, mă avertizează câţiva localnici. Pe ultima porţiune se alunecă bine, aşa că sunt atent. Timpul nu e grozav, dar experienţa minunată!

Podiumul a fost ocupat de mari campioni

La Vlădeasa Winter Trail nu participă oricine! Ca să vă faceţi o idee, câştigătorul, Nicolae Bălan, a ieşit pe 4 la Marathonul din Limassol, Cipru, cu 2h 42 minute. Andrei Ţale, de pe locul 2 a câştigat prima ediţie a Apuseni Ultra. O cursă de 170 kilometri pe care a terminat-o în 29 de ore şi 24 de minute. Cu mai bine de cinci ore în faţa următorilor! Apoi, podiumul e completat de Andrei Sovereşan. Un alergător montan redutabil, care recent a făcut turul României alergând prin Munţii Carpaţi 60 de kilometri pe zi ca medie. În aproape 24 de zile. În total, 1300 kilometri. Mai mult, la anul şi-ar dori o participare la teribilul Ultra Arctic 6633 pe care Tibi Uşeriu l-a câştigat de două ori la rând. Acolo unde se aleargă din 2018… 630 kilometri! La Polul Nord!

Piatra pictată, folclorul, fasolea şi berea „locală”

Când vezi asemenea CV-uri, te simţi onorat că ai fost acolo. Un rezultat mai bun nu avea cum să fie obţinut, pentru că pregătirea adecvată lipsea. Chiar dacă vorbim, totuşi, despre o condiţie fizică mult peste medie. Primesc medalia unică, pictată de copilaşii din Rogojel. Cei care, alături de Hanu’ cu Bragă au susţinut un spectacol superb la căminul cultural din Rogojel, cu o zi înainte. Singurul loc în care am avut şi semnal pe telefon! După ce iau piatra veselă, pe post de medalie, mă înfig într-o porţie generoasă de fasole cu cârnaţi şi castravete murat. Dar şi într-o bere Neumarkt… la sticlă! Care, iată, există! Prima dată în viaţa când văd. Şi unde! Ca o scurtă paranteză, despre Rogojel trebuie spus că nu este sat, ci un cătun, aşa cum am mai subliniat. La recensământul din 2011, aici trăiau 624 de suflete. Pe o suprafaţă răsfirată, specifică aşezărilor rurale din Munţii Apuseni.

Cele două lumi

Cam 27 de ore trec fără brumă de semnal. Din fericire şi fără febră musculară! La coborâre, după numai 5 kilometri, în drumul spre Cluj-Napoca, albul dispare complet. Pare o trecere printr-o poartă temporală, care separă două lumi paralele şi atât de diferite. Vlădeasa Winter Trail este o experienţă nemaipomenită. Pentru cei pasionaţi de diversitate culturală şi lucruri noi. Însă şi pentru oamenii cu condiţie fizică. Construită, obligatoriu, şi pe plimbările pe munte. Dacă nu ai ajuns până acum în Munţii Apuseni, Rogojel poate fi un punct de plecare minunat. Chiar dacă un drum de la Bucureşti, de exemplu, până aici are undeva la 540 kilometri. O reală aventură! Dar care merită din plin trăită. La graniţa dintre judeţele Cluj şi Bihor. Cuvintele în mod cert nu sunt suficiente, motiv pentru care vă oferim şi instantaneele de la eveniment! Iar dacă vreţi să le vedeţi pe toate, CLICK AICI.