FOTO / Ce înseamnă Ripensia pentru Timişoara în anul 2018

Ripensia
Aleea FC Ripensia

Fotbalistic vorbind, Timişoara este cel mai legat oraş de Rapid. Şi din punct de vedere al frăţiei cu Poli, dar şi din perspectiva rivalităţii uriaşe cu Ripensia. E drept, o rivalitate care a apus înainte de a doua jumătate a secolului 20, după ce marea campioană a Banatului a fost dezmembrată şi pusă în cutia cu amintiri peste care s-a aşternut un nor imens de praf. În 2012, un grup de entuziaşti renaşte acest proiect, iar echipa 1923.ro a fost să vadă pe viu formaţia care a revenit după mai bine de jumătate de secol în liga a doua. E echipă de mijlocul clasamentului, ceea ce nu e rău deloc. Dă golgheterul la zi al eşalonului secund, pe senegalezul Ndiaye Mediop, care are 18 goluri. Jucătorul de 26 ani, ce joacă la Ripensia de aproape patru l-a marcat pe ultimul chiar la meciul cu Chindia.

Ciarda Roşie, cartier mai tânăr decât echipa!

O partidă cu un istoric aparte. Pentru a ajunge pe terenul din Ciarda Roşie ai ceva de furcă… Din centru, pe jos, faci mai de o oră. Cam 70 de minute. Găsirea stadionului, dacă nu ai gps, e complicată. Localnicii nu prea ştiu unde e. Nici Ripensia cred că nu ştia până de curând. În anii 30-40, când echipa scria istorie, nu ar fi avut cum să joace aici, pentru că fosta comună cu sorginte maghiară nici măcar nu era alipită oraşului (ciarda este un derivat al cuvintelor han sau tavernă). Evenimentul s-a produs în 1951, iar lucrările la canalizare au început abia în… 2006! Nu este un loc grozav pentru un nume legendar precum Ripensia. Surpafaţa este execrabilă, imaginea dimprejur dezolantă. În sensul că există doar câteva rânduri de scaune. Dar şi o peluză ce seamănă cu o haldă de steril ridicată în saptele unei porţi. Aici, intrarea e moca.

Undeva la 500 de suporteri au venit să vadă meciul

În rest, plăteşti 10 lei. Bani în care primeşti şi un drăguţ program de meci. Nu e puţin! Infrastructura ar face să râdă şi cluburi bucureştene de liga 5, dar oamenii sunt faini. Magazinul ambulant este destul de ofertant. Cu tricouri şi eşarfe, diverse modele, fanioane, dar şi un album foto din sezonul 2013-2014 care face cu ochiul. E sezonul în care Ripensia, echipă de liga 5 fiind a ajuns în sferturile Cupei României! După ce a eliminat inclusiv prim divizionara Universitatea Cluj! Revenind la prezent, culorile galben-roşu forţează soarele să spargă norii care par să fi pus stăpânire dintotdeauna pe oraş. Câteva sute de oameni umplu tribuna a doua. La mini-peluza amenajată nu este nimeni, însă pe cea cu dâmburi se mai cuibăresc câteva zeci de copii. Nu vă gândiţi că există vreo galerie înflăcărată. Doar câteva scandări răzleţe „Ripensia! Ripensia!” Şi un suporter nemulţumit că ai lui fraţi de echipă, după ce că nu au participat la dezăpezirea terenului, nici nu cântă…

Trei minute de pomină, dar şi o mare dezamăgire

Aici nu îl contestăm… La Timişoara a nins masiv înaintea meciului… Gazonul este execrabil, dar asta nu e o scuză pentru Chindia. Candidată la promovare, prima minge e una lungă care era să spargă capul unui suporter. Apoi, în trei minute se dau trei goluri şi e 2-1 pentru Ripensia. Ar fi fost o sărbătoare frumoasă în micuţa suburbie a Timişoarei, dar până la urmă Chindia are să câştige. Asta în ciuda faptului că nu a arătat vreun moment a echipă de Liga 1. Şi nici nu va ajunge acolo, în mod normal… Singurele nume sonore de la dâmboviţeni sunt Marin Vătafu şi… Daniel Florea. Primul, jucător şi pe la Dinamo acum mai bine de 15 ani este de ani buni liderul defensivei. Al doilea… Hmmm… O reflexie perfectă a fotbalului românesc. La doar 29 de ani, cel poreclit în tinereţe „Gică Fentă” a ajuns să se contreze cu suporterii… Ripensiei!

Dialog şocant între un fan şi un fost campion al României…

„Ai ajuns în liga 2 de bun ce eşti, Florea! O să ajungi în liga 3, nesimţitule!”, îi strigă fanii după o simulare celui care acum doi ani era om de bază pentru Şumudică la Astra care a luat titlul în Liga 1. Momentul halucinant abia acum vine însă: „O să ajungeţi voi în liga 4, bă!” Slabă, lipsită de imaginaţie, dar, mai important decât orice, fără logică. Dar care, iată, certifică, cam cât de jos a ajuns fotbalul românesc. Finalul nu mai contează, se termină 2-3, dar nimeni nu suferă. La ieşire deja fan-shop-ul dispăruse. Toată lumea e supărată, însă trece. Ripensia nu mai poate avea susţinerea de acum 80 de ani. Din simplul motiv că suporterii de atunci şi urmaşii lor direcţi sunt, probabil, de mult oale şi ulcele. Aşa că e normal să se piardă din identitate. Proiectul este bun, dar trebuie gândit, ca şi până acum, pe termen lung.

Cele două bucăţi ale Aleei F.C. Ripensia

Aleea F.C. Ripensia găzduieşte stadionul Dan Păltinişanu!

Ripensia nu mai are suporteri, dar are o stradă destul de bine poziţionată pe harta oraşului botezată „Aleea FC Ripensia”! Pe care, în mod oarecum ironic, se află stadionul Dan Păltinişanu. Spunem ironic pentru că unul dintre cele mai mari stadioane din România nici nu visa să existe, dar care ulterior a devenit casa celei mai iubite echipe din oraş: Politehnica Timişoara. Acum, aici joacă ACS Poli Timişoara. Chiar dacă, din punct vedere legal aceasta este continuatoarea mult adulatei sale echipe, cu multiple fuzinui via Fulgerul Bragadiru sau AC Recaş, nucleul dur al susţinătorilor alb-violeţi n-au mai suportat. Iar în 2012 şi-au fondat propria lor echipă. Cea care are o istorie din ce în ce mai interesantă, dar despre care vom vorbi separat. Până atunci tragem câteva concluzii legate de Ripensia.

Concluzia e că Ripensia mai are de muncă, dar pare pe un drum bun

Nu ştim dacă vom mai vedea curând un meci Ripensia – Rapid sau viceversa, cert este că am încercat să aflăm cam ce mai înseamnă acest nume pentru oraşul Timişoara. Şi înseamnă… Infrastructura clubului este la pământ, suporterii sunt relativ puţini. În acelaşi timp proiectul pare unul construit cum trebuie, cu răbdare şi cu profesionalism. Rămâne de văzut ce rezervă viitorul. Deocamdată, aproape de centrul oraşului continuă să existe o stradă cu numele legendarului club timişorean. Iar judecând după istoria acestuia, pe care o puteţi găsi şi mai jos, existenţa străzii este pe deplin justificată!

  • Liga 1: 1933, 1935, 1936, 1938
  • Cupa României: 1934, 1936
  • sferturi în Cupa Europei Centrale în 1938

Fratele unui fost golgheter rapidist scrie istorie în Banat

Nu putem să nu remarcăm palmaresul impresionant al echipei la care căpitan este, pentru nu am amintit anterior, Adrian Popa. Nimeni altul decât fratele mai mic al lui Iulian Popa! Cel care, cu 16 goluri marcate, a fost golgheterul Rapidului în sezonul 2015-2016, atunci când echipa juca în liga secundă. Mai important decât asta, Adi este singurul jucător care a jucat pentru Ripensia în toate ligile începând cu a şasea şi terminând cu liga a doua!

Cauti ceva anume si nu gasesti la noi? Nimic mai simplu: cauta pe Google!