Rici Auer. Legendă, jucător, antrenor, golgheter!

Rici Auer Ionică Bogdan
Ionică Bogdan a jucat mult la Rapid

Alături de Iuliu Baratky, Ionică Bogdan sau Vilim Sipoş, Rici Auer a fost unul dintre marii înaintaşi cu care Rapid se putea făli în perioada interbelică. Simţul deosebit al golului pe care Auer l-a avut este unul extrem de cunoscut şi azi. Puţini îşi mai amintesc însă, că în acele vremuri, Rici Auer a fost şi antrenorul echipei de lângă Podul Grant. Chiar timp de trei sezoane! Între 1938 şi 1941. An în care conducerea tehnică a fost preluată de Giussy Baratky, având în vedere că, la numai 32 de ani, nu i s-a mai permis să joace fotbal pentru Rapid… Auer era însă cu cinci ani mai mare. Iar în 1938, când a devenit principal avea deja 33 ani!

Rici Auer, antrenor-golgheter la 35 ani!

Nu a renunţat la a juca pentru Rapid. Dimpotrivă, golurile sale veneau pe bandă rulantă. Aşa cum s-a întâmplat şi la finalul stagiunii 1939-1940. Rici Auer avea deja 35 ani. Asta nu l-a împiedicat însă să devină golgheterul campionatului României! Cu 21 de goluri marcate. Timp în care mai avea un job full time. Pe cel subliniat mai sus, de tehnician. Ambele la Rapid! Această reuşită remarcabilă a venit chiar într-un an de aur. Acela în care Rapid s-a calificat în Cupa Europei Centrale, în compania celor de la Ferencvaros. Meciul acela nu s-a mai jucat. Mulţi au uitat. La fel cum, probabil, a uitat multă lume şi de izbânda absolut remarcabilă a lui Rici Auer.

Carieră de un sfert de secol!

Noi însă nu avem cum să uităm. Când în istoria ta este un om cu CV-ul celui pe care maghiarii l-au „rebranduit” Istvan Avar acest lucru nu poate fi şters vreodată. Mai ales că Auer a scris istorie pentru România, pentru Ungaria. Pentru Rapid, dar şi pentru Ujpest. Un om care a avut o carieră de succes întinsă pe aproape un sfert de veac! Începută undeva la Arad, în tricoul AMEFA, în 1919 şi terminată în Ungaria. La minuscula Kashav, în… 1945!

LĂSAȚI UN MESAJ