POVESTE / Marian Rada trimis forţat la Craiova de… Dinamo!

Marian Rada
Marian Rada antrenează la Mounscron

Se ştie foarte clar că Marian Rada este una dintre cele mai apreciate personalităţi din istoria Rapidului. Secund în prezent al lui Mircea Rednic în Belgia, la Royal Mouscron, Rada are o poveste aparte din vremea în care era jucător. Ajuns la Rapid în 1983, de la Autobuzul, pe când avea 23 ani, talentatul fundaş central a rămas în Giuleşti până în 1991. Cu excepţia unui singur sezon! E vorba despre 1986-1987, atunci când a apărat culorile Universităţii Craiova! Nefiind o echipă asociată sistemului din acele vremuri, trecerea unui fotbalist de calitatea pe care Rada o avea atunci în Oltenia a părut cel puţin ciudată. Dar nu a fost deloc întâmplătoare!

Marian Rada monedă de schimb pentru… Rodion Cămătaru!

La Universitatea Craiova juca în acei ani un oarecare… Rodion Cămătaru! Desigur, oarecare este impropriu spus, pentru că vorbim deja despre un atacant extrem de bine cotat, care a scris istorie la Craiova. Dar pe care Dinamo a vrut, cu orice preţ, să îl aibă începând cu 1986. Chiar dacă vorbim despre un fotbalist ce avea, deja 28 ani. „Câinii” au reuşit până la urmă să-l ia. Până la ruşinea de meci câştigat de Rapid cu 4-3 pe Giuleşti în care Cămătaru a dat câte goluri trebuia pentru a lua Gheata de Aur, de peste numai un an, trebuie să revenim la Marian Rada. Craiova trebuia să primească ceva în schimb. Aşa că moneda pe care a solicitat-o a fost… Marian Rada de la Rapid!

Patru jucători au fost trimişi în Giuleşti în locul lui

Universitatea Craiova nu voia jucători de la Dinamo, pentru a nu crea tensiuni uşor de explicat la acele vremuri. Aşa i-au obligat pe cei din Ştefan cel Mare să se descurce şi să îl aducă pe Rada. Iar ei, normal, s-au descurcat. Iar după îndelungi presiuni, mutarea a fost făcută la începutul stagiunii 1986-1987. După ce Rapid tocmai terminase pe locul 8 campionatul. Un succes impresionant având în vedere cum erau lucrurile la nivel intern mai ales în acei ani! Sigur, mişcarea nu a fost gratuită. Rapid avea să primească alţi patru (!!!) jucători la schimb. Ca să nu se supere nimeni… Este vorba despre Ion Marin, Nicolae Ivan, Adrian Matei şi Romeo Dochia. Ultimii trei de la Victoria. Cantitate, nu neapărat calitate. Pentru că în afara lui „Cacao” nici unul nu poate spune că a contat în istoria Rapidului!

S-a retras de tânăr din cauza accidentărilor

Marian Rada s-a impus şi la Universitatea Craiova, într-o echipă extrem de solidă, numai că după un sezon a revenit acasă. Din păcate însă, accidentările l-au determinat să se retragă înainte de a împlini 31 de ani, în 1991… De atunci a rămas însă lângă Rapid multe decenii. Şi a ajutat din toate posturile. El fiind chiar omul decisiv în aducerea lui George Copos la Rapid! Despre acest subiect vom vorbi însă, în detaliu, cu altă ocazie. Până atunci vă vom surprinde şi cu alte file frumoase de poveste din istoria glorioasă a echipei de lângă Podul Grant.

Sursa: Costache, Cristian; Cârstea, Ion; „Fenomenul Rapid. Legenda continuă”, pag. 168

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required