Ladislau Ujlaki şi „jurământul” care a dus la penalty

Ladislau Ujlaki
Ladislau Ujlaki a jucat şapte ani pentru Rapid

Cum Rapid a fost o veritabilă forţă în anii ’30 şi ’40 ai secolului trecut, este de la sine înţeles că în conştiinţa colectivă, cu trecerea timpului, nu au rămas chiar toţi jucătorii care au fost în acea perioadă lângă Podul Grant. Au făcut-o mai ales cei care au încântat în atac. Ladislau Ujlaki nu este considerat o legendă. Asta în ciuda faptului că a jucat pentru vişinii între 1929 şi 1936. Aşadar şapte ani întregi în care a prins toate eşaloanele valorice în care giuleştenii au jucat. Mai mult, în cartea sa de vizită figurează şi primul trofeu din istoria clubului. Cupa României, câştigată în 1935, când echipa se numea CFR Bucureşti.

„- Ujlaki, ai comis henţ în careu?”

Spre finalul carierei la Rapid, în noiembrie 1936, Ladislau Ujlaki a fost autorul unui moment memorabil. Meciul Rapid – Venus era 1-0 şi totul decurgea favorabil pentru gazde. La un moment dat, şutul unui venusist izbeşte din plin mâna lui Ujlaki în careul propriului portar. Decizie logică, lovitură de la 11 metri pentru oaspeţi. Numai că celebrul arbitru de atunci, Denis Xifando, n-a văzut nimic şi a lăsat jocul liber. Rumoarea din tribune era nefirească, aşa că oficialul s-a prins că ceva e în neregulă. A luat mingea în mână pentru a opri jocul şi s-a dus către Ladislau Ujlaki: „- Ai comis henţ în careu? / – Da, domnule arbitru! / – Pe cuvântul tău de onoare? / – Pe cuvântul meu de onoare!”

Rapid s-a clasat pe 2, la două puncte de Venus la finalul stagiunii

Xifando nici nu a mai clipit şi a arătat instant punctul cu var. Asta aşa, ca să vă faceţi o idee, cam cum se făceau lucrurile într-un timp… Din golul marcat a rezultat un 1-1 care i-a făcut pe colegii lui Ujlaki să se ia puţin de el. Fundaşul însă s-a apărat ferm: „- Cum era să-l mint pe dom’ Xifando?” O lecţie de acum mai bine de 80 de ani în contrast cu o perioadă în care mulţi mint mai des decât respiră. Nici măcar nu mai adăugăm că la finalul acelei stagiuni, 1936-1937, Rapid s-a clasat pe 2. La două puncte în spatele lui Venus! Am fi tentaţi să spunem că o victorie în acel meci curios, cu penalty-ul, ar fi crescut şansele.

Ladislau Ujlaki nu a mai prins finalul sezonului la Rapid

În fapt însă, se putea ca ediţia să fie pierdută la golaveraj, pe care Venus l-ar fi avut oricum superior. Mai mult, venusiştii ar fi stat, chiar şi la scor final 1-0 pentru Rapid, mai bine la rezultatele directe. Pentru că bătuseră cu 2-0 în retur. Calcule făcute considerând totul identic, exceptând acel penalty făcut de Ladislau Ujlaki. Care, apropo, nu avea să mai prindă finalul stagiunii în Giuleşti…

Sursa: Costache, Cristian; Cârstea, Ion; „Fenomenul Rapid. Legenda continuă”, pag. 224

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required