ŞOCANT! Fotbal desfiinţat în România! Detalii cutremurătoare

Fotbal oprit de Coronavirus
Fotbal oprit de Coronavirus

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

În 28 de ani, câți au trecut de la Revoluție, primele trei ligi de fotbal s-au redus de la 264 de echipe la 106. Regresul a împuținat fotbaliștii cu peste 3.000 de seniori și vreo 5.000 de juniori. Scăderea continuă a produs efecte și asupra naționalei, și a echipelor de top. În 1989, la capătul ultimului sezon fotbalistic comunist, primele trei eșaloane conțineau 264 de formații. Practic, fiecare oraș care conta avea o echipă de fotbal măcar de Divizia C. Un copil care visa să ajungă jucător avea la îndemână un club, teren, antrenor.

Prezentul a subțiat îngrozitor fotbalul: mai există doar 106 echipe în Ligile 1, 2, 3!Sportul acesta s-a redus în România cu 60 la sută! Au dispărut și cluburi de tradiție, și echipe mici, dar care contau și ele.

CIFRELE DEZASTRULUI

  • 264 de cluburi erau în primele trei ligi în sezonul 1988-1989
  • 106 formații mai sunt în prezent în eșaloanele 1, 2 și 3
  • Reducerea cu 158 de cluburi înseamnă că au dispărut din competiție: peste 3.000 de fotbaliști, mai mult de 5.000 de juniori care începeau fotbalul la aceste echipe și peste 300 de antrenori, cu pricipalii și cu asistenții care ar fi activat
  • Dispariția cluburilor, neînlocuite cu altele, a luat și stadioane. Printre cele mai cunoscute arene distruse recent pentru că n-au mai fost utilizate: Sportul Studențesc și Bacău. În Regie nu se mai joacă, arena e o ruină. Stadionul „studenților” tot mai există. La Bacău e o groapă imensă în locul arenei pe care au evoluat Dinamo Bacău, Selena, FCM.

„MALL, NU FOTBAL!”

Foști jucători din perioada în care sportul duduia în România cred că scăderea e ireversibilă. Glorii din anii de grație nici nu mai cred că s-ar putea reveni la un format cu fotbal de succes. Sorin Cârțu are o explicație simplă: „Nici nu prea mai ai unde să joci fotbal! S-au desființat unele terenuri și s-au făcut malluri, blocuri, parcări. Pentru fotbal profesionist îți trebuie bani. Iar ca să mai obții și rezultate mari e nevoie de bani foarte mulți! Dacă s-a luat stadionul și s-a făcut mall în loc, ce fotbal să mai facem noi, băi tată? E posibil ca în Craiova să mai fie o singură echipă?!! Pe vremea mea, nu aveai timp să mergi la toate meciurile care se jucau în oraș!”.

Fotbal blocat de… DNA?!

Adrian Bumbescu, dublu finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, cere ajutorul Guvernului: „Nu mai sunt bani și nu se mai investește. Le e frică tuturor de ce s-ar putea întâmpla. Până când Ministerul Sportului nu va pricepe că trebuie să se implice nu vom face nimic! Au dispărut oamenii care să dea bani pentru publicitate. Finanțarea de la stat trebuie să revină, altfel ne ducem de râpă! Uitați-vă câte orașe mari există fără echipe de fotbal! Acum le e frică inclusiv celor de la stat să se implice, că vine DNA peste ei sau Curtea de Conturi.

LIGA 1

1989: 18 echipe
2018: 14
Scădere: 22%

LIGA 2

1989: 54
2018: 20
Scădere: 63%

LIGA 3

1989: 192
2018: 72
Scădere: 62,5 %

TOTAL

1989: 264
2018: 106
Scădere: 60%

Sursa: gsp.ro