Legenda cu acelaşi nume precum clubul fondat în 1923!

1923
Altinordu s-a înfiinţat în 1923

Nu e glumă. Altinordu FK este fondat în 1923, exact ca Rapid. Chiar dacă eşti un microbist înrăit nu e neapărat ceva în neregulă cu a ta cultură dacă nu ai auzit de acest club. Unul destul de micuţ, din Izmir, care are în palmares doar 10 sezoane în prima ligă a Turciei. Fără prea multe realizări… Trei titluri de vicecampioană naţională, dar înainte de 1959, când fotbalul turcesc avea mai mult statut amator. Altinordu are însă ceva extrem de preţios pentru istoria fotbalului mondial. Dacă privim o listă cu numele fotbaliştilor care au jucat întreaga carieră de seniori la un singur club, un nume ne sare în ochi în mod deosebit. Este vorba despre cel al lui… Said Altinordu! Există, pe această listă, şi trei jucători care au evoluat doar pentru Rapid.

Clubul fondat în 1923, el a venit în 1929

Povestea lor este aici. Acum discutăm despre altcineva, Said Altinordu. Nu e o coincidenţă de nume şi nici o greşeală. Dintre toţi cei care au evoluat la un singur club toată cariera, numele său are un avantaj. Nu este Maldini sau Giggs. Nu e Totti. Nici măcar Iaşin! Toţi au jucat la un singur club măcar 22 de sezoane. Nici unul mai mult de 25. Iată că Altinordu a evoluat… 27! Un record de care nu se apropie decât legenda AS Romei, Totti. În rest, nimeni. Între 1929 şi 1956 (!!!) acest om a jucat doar la echipa din Izmir, în… 847 de meciuri oficiale în care a şi marcat 29 de goluri. A făcut-o în perioada pre-profesionistă, care a început de fapt în 1959, cu celebra Super Lig. Chiar şi aşa, contribuţia sa la istoria clubului fondat în 1923, o dată cu Rapid, e una uriaşă.

Fundaş golgheter şi record unic pentru Altinordu

Şi dacă aceste lucruri nu v-au convins, trebuie spus că numele său iniţial a fost Said Bey. Însă faptul că toată viaţa sa s-a confundat cu o singură entitate sportivă, l-a determinat să îşi schimbe numele de familie cu cel al echipei pe care a slujit-o aproape trei decenii. Iar legislaţia turcească i-a permis să facă asta fără vreo problemă. Nu a jucat mult în naţionala Turciei, doar 4 meciuri. Pe care le-a bifat între 1932 şi 1937. De la acest ultim an, până în 2016 (!!!!) niciun alt jucător de la Altinordu nu a mai făcut parte din prima reprezentativă a Turciei. În încheiere, trebuie spus că, deşi fundaş la origine, el a fost golgheterul campionatului în 1937. Atunci când a dat 13 goluri.