Santiago Bernabeu, o viaţă pentru Real Madrid!

Santiago Bernabeu
Santiago Bernabeu, legenda lui Real Madrid

Santiago Bernabeu şi Real Madrid sunt două nume la fel de cunoscute pentru iubitorii fotbalului din lume. Miliarde de oameni, din toate colţurile Planetei au auzit, cel puţin o dată, de măcar unul dintre ele. Puţini ştiu însă cine a fost, cu adevărat, acest Santiago Bernabeu. Dacă nu ai studiat puţin despre el ai putea să neglijezi că a fost şi el un om, precum toţi. Nu doar un stadion legendar. Chestia e că, în mod firesc, trebuie să fii un om într-adevăr de o importanţă colosală ca numele tău să fie preluat de stadionul celui mai galonat club de fotbal din lume! Sprâncenele se vor ridica la auzul faptului că acesta a fost chiar jucător la Real Madrid.

Santiago Bernabeu a jucat fotbal două decenii la Real Madrid

Atunci… de ce poartă stadionul tocmai numele lui? La Real Madrid au jucat Puşkaş, Di Stefano, Gento, Raul, Zidane, Cristiano Ronaldo… Şi aşa mai departe! Fotbalişti cu mult mai însemnaţi decât Santiago Bernabeu. De fapt Santiago nu a epatat prin ceea ce a făcut pe teren, prin ceea ce a construit pe termen lung. Santiago Bernabeu de Yeste, născut în 1895 (!!!) a debutat la echipa mare a lui Real Madrid în 1911. La nouă ani de când aceasta se înfiinţase. Până atunci, jucase ceva ani la juniori. E greu de spus câţi. Cert este că la seniori a jucat timp de… 17 sezoane! De la 16 la 33 ani. Sigur, fotbalul până în 1927 nu era, nici pe departe, ce este azi. Însă povestea începea să fie scrisă. Carevasăzică măcar două decenii de fotbalist. Junior şi nonjunior. Santiago s-a retras, dar nu putea părăsi clubul iubit, cu care aproape că începuse să se confunde.

Director sportiv, antrenor secund, antrenor principal…

A început munca de birou instant, ca director sportiv (de fotbal cum se numea atunci) şi nu a fost doar un capriciu, pentru că a rămas aşa şase ani! În 1933 a vrut să cocheteze cu postul de antrenor. Evident, n-avea cum să înceapă din top. Nu era ca acum. Statutul de mare fost jucător şi chiar de conducător executiv nu îi crea vreun privilegiu. A trecut pe postul de secund. Şi-a făcut ucenicia trei sezoane, după care a preluat pe piept responsabilitatea supremă. Adică a devenit antrenor principal. Cei cinci ani pe care i-a petrecut pe bancă par neimpresionanţi din punct de vedere al duratei în acest moment. Dacă ne gândim însă cam cât a stat, în medie, un antrenor pe banca lui Real Madrid de-a lungul istoriei, realizăm că nu era de glumit. S-au adunat undeva la trei decade şi jumătate deja de când Santiago Bernabeu îşi contopise drumul din viaţă cu cel al lui Real Madrid.

35 de ani preşedinte şi o perioadă fabuloasă

A vrut mai mult, ceva deosebit. Să o transforme pe Real Madrid în ceva cu totul şi cu totul uriaş. Desigur, mulţi dintre noi acum se duc cu gândul la istorie şi la momentele din anii 1950 şi 1960 când albii măturau tot în calea lor în Europa mai ales. Cinci Cupe ale Campionilor Europeni consecutive, performanţă pe care n-a atins-o nimeni de atunci. Niciodată. Şi crearea unor legende imense care dăinuie şi azi în vârful analelor fotbalului. Precum cei mai sus amintiţi, Di Stefano, Puşkaş sau Gento. Nimic nu părea să mai poată opri colosul din Madrid. Şi asta cu Santiago Bernabeu la cârmă. Nu din postura de lider din teren, din cea de director sau a omului care îşi biciuieşte jucătorii de pe margine. Nu, ci din postura preşedintelui. O responsabilitate colosală, dar pe care Bernabeu a dus-o… 35 de ani pe muchie!

Liga Campionilor şi stadionul care îi poartă numele

O perioadă stopată doar de decesul său la 82 de ani, în 1978. Un calcul simplu ne arată că Santiago Bernabeu a slujit Real Madrid cel puţin 70 de ani dintre cei 82 de ani de viaţă (!!!) Şi chiar a fost omul care a putut lăsa moştenire în urma sa ideea că le-a făcut pe toate. Dacă cineva, în materie de fotbal, le ştie pe toate, acela a fost, în mod cert, Santiago Bernabeu. Iar pentru a susţine ideea aceasta cu şi mai mare fermitate trebuie să amintim că idea înfiinţării Cupei Campionilor Europeni, actuala şi mai celebră Liga Campionilor i-a aparţinut tocmai omului despre care vorbim. Mai mult, tot el este şi cel care a obţinut, în 1944, aprobare pentru terenul pe care în zilele noastre se află celebrul stadion al lui Real Madrid.

Sursa foto: estrelladigital.es

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required

Vrei si tu una? Apasa AICI