Pancu, Schumacher şi povestea numărului 10

Schumacher
Constantin Schumacher a jucat cu 10, Pancu cu 1+9

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Daniel Pancu şi Constantin Schumacher sunt acum colegi la Academia. Un proiect pornit în 2017 care încearcă să ajungă până în Liga 1. Dincolo de acest aspect însă, cei doi au avut un aport semnificativ în istoria Rapidului. Ei au fost chiar colegi în Giuleşti între 2000 şi 2002, iar legat de acest fapt a derivat un episod pe care puţini şi-l mai amintesc. Unul legat de numărul de pe tricou, 10. Aşa cum multă lume îşi aminteşte, Şumi este unul dintre decarii de succes pe care Rapid i-a avut în epoca de glorie. Numărul 10 l-a avut şi Pancu, dar mai spre finalul carierei. A avut în schimb… 1+9! Inspirat fiind de Ivan Zamorano, de la Inter Milano.

Schumacher a moştenit numărul 10 de la Dănuţ Lupu

Daniel Pancu, om cheie în câştigarea titlului din 1998-1999 a plecat apoi în Italia, la Cesena. La echipă ajunsese, între timp, Constantin Schumacher. Cum Dănuţ Lupu, uriaşul dirijor al Rapidului din acea vreme avea numărul 10, intangibil, evident, Schumacher a luat dublul, adică 20. După un sezon excelent pentru el, Şumi şi-a crescut calitatea şi, în acelaşi timp statutul în cadrul echipei. Cum Dănuţ Lupu a plecat, a devenit candidatul perfect pentru numărul 10. Pe care, evident, l-a şi luat. Nimeni nu a comentat, nu avea de ce. Între timp însă, în Grant s-a întors Daniel Pancu. Deşi atacant, Pancone tânjea la rândul său la numărul 10. Nu avea cum să-l mai ia, dar a găsit o soluţie ingenioasă, brevetată în Italia.

Pancu, inspirat de Zamorano şi Ronaldo

Pancu era deja numit Ronaldo din Giuleşti, datorită calităţii sale. Ne referim, evident, la atacantul brazilian de la Inter. Acesta primise la Milano numărul 9 de când a venit, având statutul de vedetă încă de la Barcelona, unde jucase iniţial. Pentru a se întâmpla asta, fusese sărit din schemă alt super atacant. Ivan Zamorano, internaţional Chile nu mai putea purta numărul 9. A brevetat însă un model care s-a împământenit în istoria fotbalului mondial. Micuţul plus de pe tricou, dintre cifre. Concret, Zamorano şi-a luat numărul 18, iar între 1 şi 8 a adăugat un mic plus. Pentru a da, fireşte, tot 9. Nu i-a stricat acest detaliu, ba dimpotrivă. Modelul a fost urmat după ani buni şi de fundaşul stânga Juan Pablo Sorin, la Vilareal. Cum numărul 3 era luat, argentinianul a ales… 1+2.

Primul care a făcut aşa ceva în România

Până la el însă, a fost Daniel Pancu. Pancone a decis că trebuie să facă într-un fel să aibă şi el 10, dar fără a avea pretenţia să ia numărul colegului său. A cărui poziţie de pe teren era, oricum, mai potrivită pentru acesta. În consecinţă, atacantul şi-a pus pe tricou, asemenea lui Zamorano, un plus între cifre. Şi a rezultat 1+9. După 15 ani, în care Pancu şi Schumacher nu au mai fost colegi pe undeva, destinul i-a adus iar sub aceeaşi umbrelă, la Academia. Unul director tehnic şi decar pe teren, chiar şi la 40 de ani, iar celălalt antrenor principal.