Macri, Codreanu şi Neagu o viaţă pentru Rapid

Macri
Take Macri, stânga sus, în anii 70, când era antrenor la Rapid. În dreapta jos, penultimul, este Sandu Neagu

AS Roma îl are pe Francesco Totti, cu 25 de sezoane, AC Milan pe Paolo Maldini, cu 24, iar Dinamo Moscova pe Lev Iaşin cu 22. Pentru a numi doar cele mai notabile nume care au jucat, întreaga carieră, la acelaşi club. Din fericire, există astfel de cazuri şi în istoria echipei Rapid. Chiar dacă nu chiar la acelaşi nivel. Trei fotbalişti de-a lungul istoriei au jucat doar pentru Rapid. Ne referim la oameni care au scris istorie şi care, cu excepţia junioratului, nu au evoluat pentru alt club decât la cel de lângă Podul Grant. Primul dintre ei pe care îl menţionăm este Take Macri. În vârstă de 86 ani, fostul mare fundaş din Giuleşti s-a retras de ani buni la Paris. La echipa mare de la Rapid a ajuns în 1950.

Take Macri palmares fabulos, dar fără trofeu notabil

Take Macri era un puşti de numai 19 ani când a început să joace lângă Podul Grant. Şi nu a mai plecat de la echipa al cărei căpitan şi lider a devenit până la mijlocul lui 1965. Cu mai puţin de doi ani înainte ca Rapid să ia primul titlu oficial din istorie… Nu avea decât 34 de ani, însă a simţit că nu mai este la nivelul care să îi permită să ajute Rapid aşa cum şi-ar fi dorit. După aproape 16 sezoane în Giuleşti el a spus pas. A lăsat cifre personale impresionante în urmă, dar nu a câştigat vreun trofeu intern major. A cucerit Cupa Balcanică în 1964, Cupa Primăverii în 1957 şi este printre puţinii din istoria Rapidului care a bifat două promovări din liga a 2-a. În 1952 şi 1955. Prima la doar doi ani după ce a ratat cucerirea titlului cu Locomotiva, aşa cum se numea Rapid atunci, la golaveraj…

Macri şi Codreanu, juniori şi la alte echipe

Au fost 15 sezoane pline cu 221 de meciuri jucate de Take Macri în Liga 1 pentru Rapid. Multe în liga 2, dar şi Cupa României. În total, cu tot cu alte competiţii cu conotaţie oficială, fundaşul a evoluat în jur de 300 de partide pentru Rapid! Nu îi întrece pe Nae Stanciu sau Iliuţă Greavu, dar se menţine bine în top. De menţionat este că Take nu a făcut junioratul la Rapid. Ci la Flacăra Roşie Bucureşti. Cum nici Teo Codreanu, al doilea om care şi-a dedicat întreaga carieră de seniori echipei Rapid, nu l-a făcut pe tot. Ba mai mult, Teo Codreanu, dispărut dintre noi în 2016, la 74 ani, a început să joace la… csa steaua. Din fericire, destinul l-a redirecţionat către Grant, acolo unde şi-a petrecut ultimii doi ani de juniorat. Apoi, alte 12 sezoane la echipa de seniori. Cu care a atins performanţe fabuloase, dar şi momente de agonie.

Take Macri la Rapid în 1964 este al treilea de pe rândul de sus, de la stânga la dreapta. Pe rândul de jos, primul din stânga este Teo Codreanu

Codreanu face parte dintr-o echipă de aur a Rapidului, cea din 1967

Totul trebuie luat pe rând. În primul rând, este de menţionat că, spre deosebire de Take Macri, cu care a fost coleg în patru sezoane, Teo Codreanu nu a jucat pentru Rapid decât în prima ligă. 258 de meciuri. 11 în Cupele Europene, organizate de UEFA şi numeroase partide în Cupa României şi Cupa Balcanică. Cu alte cuvinte, şi mijlocaşul de bandă şi-a trecut în cont mai mult de 300 de partide oficiale pentru echipa de lângă Podul Grant. A marcat şi numeroase goluri, în jur de 50! Numai în Liga 1 a dat 39 şi trei în competiţiile continetale. Mai important decât orice, Teofil Codreanu a câştigat cu Rapid cam tot ce se poate cuceri. Un titlu în 1967, o Cupă a României în 1972, două Cupe Balcanice în 1964 şi 1966 şi, nu în ultimul rând a fost de… cinci ori vicecampion al României!

Sandu Neagu, unicul nume mare care a jucat doar la Rapid

Performanţe unice pentru cei doi oameni mai sus amintiţi, pe urmele cărora a mai călcat, imediat, şi Sandu Neagu. Din păcate, fostul mare atacant a plecat dintre noi în 2010, la doar 61 de ani. Moştenirea lăsată de el în urmă este însă unică. Fotbalist de mare talent, el este singurul care a jucat doar la Rapid inclusiv în perioada junioratului. Şi primul jucător care a devenit campion alături de Rapid, pentru ca apoi să câştige şi liga a doua. A luat două Cupe ale României, a jucat în total în Giuleşti peste 300 de meciuri oficiale. A dat 93 de goluri în Liga 1, cel puţin 17 în liga a 2-a, cinci în Cupele Europene. Plus altele în Cupa României. După Puiu Ionescu, este al doilea golgheter al echipei din Giuleşti. Pentru care a jucat 13 sezoane la nivel de seniori plus alţi ani la juniori, unde şi-a şi început cariera. Suntem mândri că în istoria echipei Rapid există aceste trei mari nume!