INEDIT / Pancu şi Niculae au marcat Unirea din 1859

Pancu Niculae
Pancu e din Iaşi, iar Niculae din Bucureşti

Pe 24 ianuarie se sărbătoreşte Unirea mică, cea săvârşită de Alexandru Ioan Cuza în 1859. Atunci, acesta a unit, după cum este bine ştiut, Moldova şi Ţara Românescă. La împlinirea a 159 de ani de la acest eveniment important, emblemele Rapidului, actualmente jucători la Academia, Daniel Pancu şi Daniel Niculae au marcat cum se cuvine acest moment. Cei doi au pozat cu steagul României, iar simbolistica este una sugestivă.

Daniel Pancu este din Iaşi, Daniel Niculae e bucureştean

Pentru cei care nu şi-au dat seama, mesajul naţionalist este mai real decât pare. Asta pentru că Daniel Niculae este bucureştean get-beget, adică simbol al Ţării Româneşti. În timp ce Pancone este din inima Moldovei, anume Iaşi. Unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară! Mai important decât orice, cei doi au scris pagini de istorie vişinie alături de Rapid. Indiferent dacă s-a numit UFC, AFC sau SC FC… Mai jos aveţi şi câteva detalii despre acest important eveniment din istoria ţării noastre. R vine de la Roma, România, Rapid!

Unirea Principatelor de la 1859 sub Alexandru Ioan Cuza

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, scrie ziarulunirea.ro.

Sursa foto: Facebook Academia Rapid

Aboneaza-te pentru a primi gratuit o colectie de cantece pentru RAPID

* indicates required