Gabriel Panait, descoperirea regretatului Sandu Neagu

Gabriel Panait
Gabriel Panait, antrenorul din teren

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Ne-am propus să reîncepem în forţă prezentările jucătorilor de la AFC Rapid. Dacă pe cei care au jucat în liga 5 îi ştiaţi deja pe de rost şi dacă o bună parte din cei de la echipă de acum vă sunt, de asemenea, cunoscuţi, este rândul oamenilor despre care am scris mai puţin. Începem cu Gabriel Panait, fundaş de fier şi… antrenor secund la echipa antrenată de Andrei Anghel Constantinescu. „Pană” are o poveste oarecum clasică, plină de semnificaţii rapidiste.

Ajuns la 23 de ani, fundaşul central şi, la nevoie, dreapta, începe să rememoreze, pentru 1923.ro, primele legături pe care le-a avut cu Rapid. „Sunt rapidist de când mă ştiu, dintotdeauna, de la naştere! Tata m-a dus pe Giuleşti prima dată la 2 ani, cred. Eram tare mic. Apoi, la fotbal m-a dus la 6 ani. Normal, la Rapid! La domnul Sandu Neagu, Dumnezeu să îl ierte! Nici măcar nu era grupă de 1994, dar a încropit domnia sa ceva cu mai mulţi băieţi din cartier şi aşa am început să joc!”, ne-a spus Panait.

Gabriel Panait, adus la AFC Rapid de Andrei Constantinescu

Pentru Rapid nu a jucat decât la nivel de juniori, dar a făcut-o mult timp, 12 ani! Mai mult de un deceniu în alb şi vişiniu. Fiind încă greu să facă pasul spre prima echipă, mai ales că Rapid II deja se ducea pe copcă, Gabriel Panait a decis să plece în ligile inferioare pentru a-şi cimenta experienţa şi viziunea despre fotbal. A jucat în liga a 3-a la CS Tunari şi într-a 4-a la Chitila până când, într-un final, a revenit la Rapid. Iar fundaşul ne şi explică modul în care a ales să joace la AFC Rapid în vara lui 2017. În condiţiile în care clubul era lovit de probleme de tot felul şi din toate părţile.

„Sunt prieten bun cu antrenorul Andrei Anghel Constantinescu şi coleg cu el la academia sa, Locomotiva. Motiv pentru care, în momentul în care el a fost ofertat mi-a propus instant să vin să îl ajut atât din teren cât şi la nivelul băncii tehnice. Chitila se desfiinţase, eram în pauză de câteva luni… Aşa că am decis imediat să vin la AFC Rapid. Mi-am dorit mereu să revin acasă, iar atunci noi eram singurul Rapid„, povesteşte, cu o uşoară melancolie, Gabriel Panait.

Fotografia postată de Gabriel Panait.

Lucrează full-time la o casă de amanet

„Singurul Rapid”, ce sintagmă plină de numeroase semnificaţii care ilare, care dureroase… Una care însă nu mai e de actualitate, pentru că acum nu mai este un singur Rapid. Cel puţin nu la nivelul crezului fanilor, ceea ce, în definitiv, contează cel mai mult. Evoluând la un club cu resurse financiare limitate, „Pană” are nevoie şi de o sursă de subzistenţă, motiv pentru care, ca şi alţi colegi, are un job full-time! Dar unde şi-a putut face programul în aşa fel încât să fie pe teren pentru AFC Rapid. Şi a fost în toate meciurile în care a fost eligibil! 14 din 14 titular. În celelalte nu a jucat din cauza suspendărilor.

„Sunt operator la o casă de amanet, Platinum Credit SRL, dar am program trei zile lucrate cu trei libere. Mi l-am făcut de aşa natură încât să nu ratez vreun meci şi să ajung la aproape toate antrenamentele. Mă simt norocos că am rezolvat!”, explică Gabriel Panait. La AFC Rapid trăieşte probabil, dincolo de dificultăţile materiale, cea mai interesantă perioadă a carierei sale. În ciuda acestui fapt, Gabriel Panait are numeroase amintiri frumoase şi dinainte.

Coleg de generaţie cu Ioniţă II, Niky Vasile şi Zaina

„Îmi aduc şi acum aminte de derby-urile de la juniori cu steaua şi Dinamo. Se jucau la o intensitate uriaşă, pot spune de nivelul Ligii 1. Am fost o generaţie bună, cu jucători precum Alexandru Ioniţă, Nicolae Vasile sau Ionuţ Zaina, toţi ajungând să joace în Liga 1. Formam o familie, cu o atmosferă excelentă şi eram foarte greu de doborât. Nu voi uita toată viaţa! Sigur, apoi am găsit colective foarte unite şi la celelalte echipe la care am jucat, Tunari şi Chitila. Am dat chiar peste fotbalişti care evoluaseră în Liga 1 în cariera lor şi de la care am avut multe lucruri de învăţat!”, îşi încheie Gabriel Panait povestea.

Nu a strâns până acum un CV impresionant. Chiar şi aşa, experienţa acumulată şi talentul nativ l-au transformat într-unul dintre cei mai buni jucători din lotul AFC Rapid. Un factor determinant în lupta pentru play-off. Care chiar a reuşit să marcheze şi două goluri. Unul dintre ele, extrem de important, în victoria de pomină, 5-3 cu Progresul 2005. Partidă ce venea imediat după umilinţa, 0-7 cu csa steaua. Meci în care, din păcate, Gabriel Panait nu a putut juca, fiind suspendat…

Rapid
AFC Rapid înainte de meciul cu Academia, scor 0-3, pe Giuleşti