Athletic Bilbao, între tradiţie şi discriminare. Cum poate juca un român acolo

Athletic Bilbao
Athletic Bilbao, un club aparte

Faptul că Athletic Bilbao este foarte aproape să îl transfere pe Cristi Ganea de la Viitorul a ridicat multe sprâncene. Pentru că majoritatea iubitorilor fotbalului cunosc politica acestui club, probabil unică în lume. La Athletic Bilbao, de mai bine de 100 de ani joacă doar fotbalişti de origine bască! Aşa că, întrebarea este, cum poate ajunge un băiat din Bistriţa să joace pentru acest colos? Un studiu mai aprofundat asupra acestui club arată însă destul de clar că originea bască nu se referă doar la a te naşte pe teritoriul Ţării Bascilor din Spania. Nu, ci poţi să te naşti şi în Ţara Bascilor franceză. Aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Bixente Lizarazu. Unul dintre cei mai mari fundaşi stânga din istoria fotbalului are 92 de selecţii pentru Franţa.

Lizarazu şi Amorebieta exemplele cele mai cunoscute

În ciuda acestui fapt, Lizarazu a evoluat la Bilbao între 1996-1997. Faptul că s-a născut pe teritoriul basc francez i-a permis asta. Şi nu este singurul caz special. Fernando Amorebieta, alt fundaş, este alt caz special. Născut în Venezuela şi internaţional al acesti ţări, el a venit de mic în Bilbao, aici a învăţat fotbalul, iar cum părinţii săi aveau şi origini basce, nimic nu l-a împiedicat să evolueze în… 289 meciuri oficiale pentru prima şi a doua echipă a lui Athletic Bilbao. Sigur, nu sunt singurele cazuri, dar sunt două dintre cele mai cunoscute. Un club ermetic din punct de vedere al politicii recrutării de jucători, Athletic Bilbao este, totuşi, pe plan intern cel mai galonat după coloşii Real Madrid şi FC Barcelona. Aşa că nici nu este de mirare că Cristi Ganea îşi doreşte să ajungă acolo.

Cristi Ganea a crescut în Ţara Bascilor şi a învăţat fotbalul acolo

Ganea nu s-a născut nici în Ţara Bascilor spaniolă, nici în versiunea franceză. Nici măcar nu are rude cu origini acolo. Dar are alt avantaj, acela de a fi copilărit în acea regiune şi de a fi şi jucat fotbal la echipele locale. Practic, să înveţi fotbalul în Ţara Bascilor este un alt criteriu care te face să fii eligibil pentru a îmbrăca tricoul Leilor. Practic, Ganea vrea la Bilbao pentru că el a crescut în Ţara Bascilor. La Basauri, unde locuiesc părinţii şi sora sa şi unde s-a format ca jucător la centrele de copii şi juniori ale cluburilor Basconia şi Indartsu.

Athletic Bilbao şi contestatarii

Ar fi, în mod cert, un transfer extrem de interesant. La un club contestat de mulţi din acest punct de vedere. Se invocă discriminarea… Însă, oare, nu e mai frumos, să oferi o şansă celor mai buni din regiunea ta şi să obţii şi rezultate excelente astfel? Discriminarea e relativă, când ai zeci de mii de alte opţiuni în toată lumea, care nu aplică vreo politică restrictivă de acest gen în recrutarea jucătorilor…