Alex Stoica a jucat pe Santiago Bernabeu la 12 ani!

Alex Stoica
Alex Stoica, om de bază la mijloc sau în... apărare. Când a trebuit!

Nu este povestea clasică a unui fotbalist rapidist. Cu toate că Alex Stoica şi-a dorit să facă primii paşi în fotbal la Rapid, ca mulţi alţi copii. Destinul a avut alte planuri pentru el, dar până acum se poate considera un fotbalist împlinit. Mai ales dacă ne gândim că nu are decât 18 ani. O vârstă extrem de fragedă care îi oferă tot dreptul să viseze că va ajunge tot mai sus în carieră. Poate chiar din nou pe Santiago Bernabeu, acolo unde juca la… 12 ani! Până să ajungem la acel episod, o luăm de la capăt. Din perioada junioratului.

„Părinţii mei erau prieteni buni de familie cu domnul Sandu Neagu, Dumnezeu să îl ierte! Aşa că atunci când aveam 6 ani, m-au dus la dumnealui, pentru că şi-au dorit să joc la Rapid. Atunci mi-a spus că sunt prea mic, să mai aştept un an. Apoi însă, Sandu Neagu a început deja să aibă probleme serioase de sănătate şi nu am mai avut cum să merg la grupa lui…”, îşi aminteşte cu nostalgie Alex Stoica.

Alex Stoica, campion naţional U18 cu Dinamo

Aşa s-a făcut că puştiul de câţiva anişori a ajuns în curtea rivalei de moarte… steaua! „Clubul Steaua era aproape de casă, aşa că ai mei au ales să mă dea acolo să încep fotbalul. Pe urmă am mers la LPS Mircea Eliade, cel mai cunoscut liceu cu profil sportiv din capitală, iar într-un final am ajuns la Dinamo. Aici mi-am trecut primul titlu important în palmares, cel de campion naţional la U18”, mai povesteşte Alex Stoica.

Şi fie vorba între noi, chiar este o performanţă ce a realizat el. Mai ales că se vede cu ochiul liber calitatea fotbalistică pe care o are. Practic, până la 18 ani, el nu a jucat vreodată pentru Rapid. Deşi acolo şi-ar fi dorit să înceapă. Povestea sa seamănă, oarecum, cu cea a lui Adi Mitea. Revenind însă la mijlocaşul AFC Rapid, trebuie să trecem în revistă cum a ajuns el să joace pentru echipa lui Andrei Anghel Constantinescu.

AFC Rapid
AFC Rapid înainte de meciul cu Asalt. Alex Stoica, al treilea de sus, de la stanga la dreapta

Adus la AFC Rapid de Andrei Dovleac

Povestea sosirii sale lângă Podul Grant are, de asemenea, un farmec aparte. Şi un impact emoţional destul de puternic, judecând după succesiunea evenimentelor care a avut loc. „La AFC Rapid am venit la sfatul bunului meu prieten Andrei Dovleac (n.r. – unul dintre cei mai buni jucători ai echipei în sezonul trecut, care acum evoluează la Academia). Am sosit la primul antrenament şi am simţit, instant, că sunt acasă. Aşa mult mi-a plăcut! A urmat o serie de meciuri amicale în vară, la finalul cărora am primit vestea cea mare! Domnul Andrei Constantinescu, antrenorul, m-a plăcut şi m-a anunţat că voi face parte din lotul Rapidului. Am fost tare fericit!”, ne povesteşte puştiul cu acelaşi entuziasm în glas pe care l-a avut, probabil, şi după ce a devenit, oficial, jucător al AFC Rapid.

De altfel, a fost titular în toate meciurile în care a fost apt de joc. Adică 14, pentru că în celelalte nu a jucat din cauza suspendărilor. Nu a dat decât un gol, dar asta şi datorită polivalenţei sale.

A jucat pe Bernabeu la Cupa Hagi Danone

Nu o dată a fost folosit în defensivă, chiar dacă Alex Stoica este un mijlocaş cu calităţi ofensive. Dincolo de prezent, fotbalistul are şi un trecut marcat de o experienţă fabuloasă. Mai exact, de când avea 12 ani. Alex a evoluat atunci, în meci oficial, pe marele „Santiago Bernabeu”, stadionul lui Real Madrid! Vă prezentăm şi fotografii de la acea partidă, dar înainte îl lăsăm pe puşti să intre în detalii legate de această experienţă minunată.

„Este, de departe, cea mai frumoasă amintire a mea de când joc fotbal. Se întâmpla în 2011, cam aşa. Am participat la Cupa Hagi Danone. Am reprezentat România, jucând împotriva Spaniei pe stadionul lui Real Madrid. În faţa a 17.000 de spectatori! Meciul a avut două reprize de câte 30 de minute şi s-a jucat pe jumătate de teren. M-au luat toate transpiraţiile!”, povesteşte Alex Stoica.

S-a schimbat în acelaşi vestiar cu mari campioni ai lumii

Fireşte, şirul amintirilor legate de acel meci nu se poate opri aici. În definitiv, orice fotbalist din lume îşi doreşte ca, măcar o dată în viaţă, să joace pe stadionul unuia dintre cele mai mari cluburi din istoria omenirii. Iar Alex Stoica a avut acest privilegiu la o vârstă la care mulţi copii abia învaţă să se lege singuri, cum trebuie, la şireturi: „Cea mai mare emoţie am simţit-o atunci când am intrat pe gazon, iar suporterii au început să strige, la unison, Spania, Spania! Ca să nu mai vorbim că mi s-a făcut pielea de găină atunci când mă gândeam cum mă schimb în vestiarul unde au stat unii dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, precum Zinedine Zidane, Roberto Carlos sau Cristiano Ronaldo!”

Chiar şi cu aşa trecut, Alex Stoica nu se sfieşte acum să joace pe Coresi, Prefabricate, Ghencea cinşpe sau Romprim. Arene ridicole, oricum am da-o pe lângă colosul spaniol. Nu are însă vreo problemă cu asta. Pentru că ştie că o face pentru AFC Rapid! Motiv pentru care fotbalistul are şi un mesaj scurt, dar suficient de clar pentru toţi suporterii Rapidului: „Hai Rapid!”

Alex Stoica jucand pe Santiago Bernabeu. Foto: sportlocal.ro