Regele Mihai la inaugurarea stadionul Giuleşti

Regele Mihai
Regele Mihai pe Giuleşti

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

Vă redăm o poveste legată de Regele Mihai, care, din păcate, a încetat din viaţă. Era 10 iunie 1939, iar Marele Voievod de Alba Iulia (așa era numit Mihai I înainte de încoronare), care nu împlinise încă 18 ani, primea, pe un covor roșu întins pe Stadionul Giulești, binecuvântarea unei înalte fețe bisericești. Stătea la doi pași în spatele tatălui său, regele Carol al Doilea. Amândoi erau îmbrăcați în uniforme militare albe, de gală, scrie gsp.ro.

Stadionul Giuleşti inaugurat oficial de faţă cu Regele Mihai

În acea zi se deschideau întrecerile Ceferiadei, dar se și inaugura noul stadion Giulești. Inaugurare oficială, pentru că, neoficial, aceasta avusese loc încă din 1936! De față era și Prințul Paul al Greciei, totodată aniversându-se, sub patronajul Casei Regale a României și a Asociației Cultural Sportive a Căilor Ferate Române 70 de ani de când primul tren a fost pus, în 1869, în circulație pe meleagurile Regatului, pe ruta București-Giurgiu (în Ardeal căile ferate existau deja de trei decenii la 1869!)

Primul gazon, de zgură…

Proiectat de arhitectul Gheorghe Dumitrescu și ridicat în doar doi ani și jumătate (lucrările pe suprafața de 5 hectare au început în toamna lui 1936), stadionul Giulești putea găzdui 25.000 de oameni șezând și chiar 32.000 dacă socotim locurile în picioare din peluza Potcoavei. Avea 60 de loje acoperite la tribuna principală, instalație de nocturnă, dar nu i se pusese gazon, meciurile jucându-se pe zgură!

78 de ani de la memorabilul eveniment

Cu alte cuvinte, cel mai probabil, pe 5 decembrie 2017 a plecat dintre noi, sperăm spre o lume mai bună, ultimul om contemporan cu inaugurarea scumpului nostru stadion Giuleşti. Şi ce OM! Ultimul Rege al României. Au trecut 78 de ani de la acele momente… Încă o poveste devine legendă în cufărul cu amintiri al bătrânei arene. Cu al cărei reconstrucţii sau măcar renovări suntem „ameninţaţi” de cel puţin 10 ani. Nimeni nu ştie dacă şi când acest lucru se va întâmpla. Până atunci însă, Dumnezeu să te odihnească, Majestate! Condoleanţe Familiei Regale!

2 COMENTARII

  1. mi-e f.greu sa-mi opresc lacrimile .
    ce s-a intimplat in 1947 , nu a depins de romani.marile puteri au vindut romania , ca si pe alte tari europene ,uniunii sovietice, ca rasplata pentru contributia la distrugerea germaniei naziste !
    dar pentru ce s-a intimplat dupa 90′ ,nu se mai poate da vina pe nimeni.
    nu am cunoscut atit de bine istoria giulesti-ului , dar acum inteleg , prin numele personalitatilor ilustre ca au participat la inaugurare , de ce are o istorie tumultoasa si totodata glorioasa.
    in varianta sa originala putea primi 25-32,000 de spectatori , iar acum ne „chinuim ” sa-l reconstruim cu numai 14,500 de locuri ! ?