INEDIT / Ciprian Deac îşi pune programul pe tapet

ProSport
Ciprian Deac are un material special în ProSport

ProSport scrie un material special despre Ciprian Deac. Jucătorul care l-a şocat şi pe Dan Petrescu cu antrenamentele suplimentare pe care le face, ne-a primit în sala de forţă unde îşi petrece majoritatea timpului liber. Ciprian Deac şi-a arătat “pătrăţelele”, după ultimul gol. A fost modul său de a se bucura, la finalul unui an în care i-a ieşit aproape tot. S-a întors din Khazahstan, a refuzat FCSB, a ajuns titular în echipa naţională şi e liderul din atacul liderului CFR. Mai mult, a vrut să arate “o muncă de 7 ani”, după cum singur spune. “Viciul” lui Ciprian Deac îl reprezintă sala de forţă şi antrenamentele suplimentare, deja toată Liga I ştie asta.

ProSport: Ciprian Deac stă trei-patru ore în sala de forţă zilnic!

Dar cum arată o zi normală de antrenament pentru Ciprian Deac? L-am căutat acolo unde îşi petrece foarte mult timp, adică în sala de forţă a CFR-ului. Stă 3-4 ore pe zi cu aparatele de forţă, care l-au readus în top. “Mai ales dimineaţa, dacă mă caută cineva aici mă găseşte (râde)”, ne întâmpină Ciprian.

“Este primul la sală, dimineaţa”

Pe peretele din sala de forţă a CFR-ului sunt două mesaje: “Pentru a reuşi ai nevoie de: pasiune – disciplină – concentrare – sacrificiu!; Lider: atitudine – caracter – spirit de sacrificiu – model atât pe teren cât şi în afara lui – modest!” Este evident că Deac se simte în elementul lui aici. De obicei este cel care deschide sala de forţă de la stadionul CFR-ului. Pe la 8 dimineaţa ajunge, dacă antrenamentul este de la 11:00, apoi se pregăteşte cu echipa şi se întoarce tot la sală. “Mai mult lucrez abdomenul, mai puţin picioarele, pentru că dacă lucrez foarte mult picioarele simt că nu am putere pe teren şi nu mă ajută foarte mult. În general, nu lucrez cu greutăţi mari, mai mult lucrez cu greutăţi mici şi “exploziv”. Nu cred că mă ajută masa musculară foarte dezvoltată”, explică cel mai bun pasator din Liga I.

“E un program pe care l-am făcut în Germania şi îl am mereu în minte”

Este ora 12:30, iar echipa lui Dan Petrescu s-a întors de la antrenament. Majoritatea fotbaliştilor a plecat la masă, dar Deac a mers “aţă” la sala de forţă, alături de încă patru jucători şi de preparatorul fizic. Se aşează pe o bancă de abdomene şi explică care este programul său zilnic. “Dacă ar fi să îmi fac tot programul şi să nu fiu deranjat de nimeni, undeva la două ore jumătate, trei ore mi-aş petrece în sală. Cu două zile înainte de meci nu lucrez aşa mult pentru că am nevoie de energie în timpul meciului. Mai lucrez şi după antrenament, dar în general lucrez înainte”, povesteşte mijlocaşul de 31 de ani.

Nu mai are nevoie de preparatori fizici. Are în cap fiecare exerciţiu. A învăţat totul când era la Schalke: “Lucrez abdomenul, braţele, pieptul, picioarele puţin. E un program pe care l-am făcut în Germania şi îl am mereu în minte. E un program pe care mi l-au făcut preparatorii de la Schalke, nu am făcut nimic de capul meu”.

Magath, după primul antrenament: “Eşti obligat să mergi la sală!”

N-a reuşit în Germania, într-o echipă de superstaruri, dar Germania a reuşit să-i schimbe modul de gândire. A avut un mic “şoc” acolo la primele antrenamente ale lui Schalke. Se întâmpla în 2010, sub comanda rigurosului Felix Magath. I-a spus de la primul antrenament că trebuie să lucreze în plus, la sala de forţă. “Acolo m-am schimbat, mi-am schimbat mentalitatea. Eu eram considerat în România un tip puternic, aveam şi 2-3 kilograme în plus, eram şi destul de masiv, dar când am mers acolo am văzut că nu sunt aşa puternic şi trebuia să lucrez la sala de forţă. M-a văzut antrenorul, Felix Magath, iar la sfârşitul primului antrenament mi-a spus că sunt obligat să merg la sala de forţă, după fiecare antrenament, cu preparatorii fizici”, îşi aminteşte Deac.

Îl aprobă pe Magath

El i-a dat dreptate lui Magath: “Simţeam că sunt departe de ceilalţi jucători şi se vedea o diferenţă între mine şi ei, dar m-am pregătit cu preparatorii fizici trei luni de zile, aproape zi de zi, după care m-am simţit extraordinar şi am văzut ce mult mă ajută exerciţiile din sala de forţă pe teren. Acolo mi-am schimbat mentalitatea şi am început să fac acel program”. Spune că nu e timp de regrete, dar că i-ar fi plăcut să aibă mentalitatea de acum, când l-a întâlnit pe Magath: “Cu mentalitatea de acum, cred că lucrurile ar fi stat altfel, dar nu putem da timpul înapoi şi acum e prea târziu să mai am regrete”.

“Dacă nu îmi plăcea sala, în ziua de astăzi nu mai jucam fotbal”

Colegii lui Deac de atunci erau Raul, Huntelaar, Rakitic, Neuer sau Farfan. De la ei a înţeles că un fotbalist mare nu se limitează la antrenamentele cu echipa. “Toată lumea venea cu o oră jumătate sau două, înainte de antrenament, toţi eram în sală. Eu cred că nu întâmplător ajungi la un nivel aşa mare şi rezişti atâta timp. Doar prin muncă şi seriozitate poţi. Fotbalul nu este întâmplător să îl laşi de pe o zi pe alta şi să vezi ce se întâmplă”, spune jucătorul naţionalei. Recunoaşte însă că acest mod de viaţă s-ar putea să nu ajute orice sportiv.

Deac pentru ProSport: „Am cerut să merg la sală şi după meciuri!”

“Nu e uşor să-ţi petreci o oră-două în sala de forţă, iar apoi să mergi la antrenament. E un consum foarte mare de energie. Poate pe unii jucători nu îi ajută. Depinde de fiecare organism în parte. Eu cred că pe mine mă ajută foarte mult ce fac în sala de forţă, pentru că am avut şi trei accidentări serioase şi dacă nu eram un tip căruia să îi placă sala şi să muncească foarte mult, în ziua de astăzi nu mai jucam fotbal”, este de părere Deac, care recunoaşte că i-a mai cerut lui Petrescu să meargă la sala chiar şi după jocuri: “După anumite jocuri simt că mai am energie şi că mai pot face, dar eu cred că e puţin exagerat şi din partea mea”.

Despre fotbaliştii “cu burtică”: “Şi eu am fost la fel”

Ciprian Deac pare opusul jucătorilor “cu burtică”, care se bazează doar pe talent. “Ce le transmit acestora? Le sugerez să încerce şi partea cealaltă şi să vadă cum se simt pe teren. Sunt şi anumiţi jucători pe care dacă îi pui să slăbească nu o să mai dea randament. Sunt alţii care se simt bine cu câteva kilograme în plus. Acum nu pot să decid eu în locul lor. Le pot spune că şi eu am fost la fel, cu două-trei kilograme în plus, apoi am slăbit şi m-am simţit mult mai bine pe teren”, le transmite Deac acestora.

Dezvăluiri legate de alimentaţie

Când vine vorba de alimentaţie, spune că nu are un regim deosebit. Se abţine doar de la sucuri acidulate sau dulciuri. “Fără alimentaţie nu poţi să faci nimic şi nu poţi să ai un corp cu “pătrăţele”, cum zice lumea. Eu cred că e 50 – 50. Jumătate alimentaţia, jumătate munca. După ce am venit din Germania am vrut să mai slăbesc, pentru că eram puţin cam masiv. În Germania am pus foarte multe kilograme pe mine, multă masă musculară. Mă simţeam puţin greoi. Dar nu pot să zic că ţin un regim alimentar. Efectiv am încercat să mănânc sănătos. Să îmi scot din alimentaţie sucurile acidulate, dulciurile seara… E clar că nu poţi să mănânci salată, după care să faci trei ore sală şi apoi încă două ore antrenament cu echipa. Am făcut şi treaba asta şi nu recomand nimănui”, explică fotbalistul CFR-ului.

“În vacanţă, primul lucru la care mă uit la un hotel e dacă are sală”

Urmează pauza competiţională, dar cel mai important mijlocaş ofensiv al lui Dan Petrescu spune că va continua să meargă la sală. “Nu prea fac pauză. Merg pe la sală, dar nu fac chiar cu aceeaşi intensitate ca în timpul campionatului. Când merg în vacanţă, primul lucru la care mă uit la un hotel este dacă are sală (râde)”, povesteşte Deac, care nu concepe să renunţe la antrenamentele sale, nici după retragere, cu toate că nu s-a gândit ce va face atunci. “După ce mă las…? bună întrebare. Vă aşteptaţi să mă fac ceva instructor sau preparator fizic (râde). Nu vreau să mă înţeleagă lumea greşit. Eu nu fac toate lucrurile acestea ca să arăt eu bine sau să demonstrez cuiva ceva. Nu trebuie să demonstrez nimănui, nimic. Fac aceste lucruri pentru mine, deoarece ştiu cât de mult mă ajută pe teren. Nu pozez pentru vreo revistă. Mi-aş dori să joc cât mai mulţi ani şi fără un organism şi un corp care să te ajute, nu ai cum. Când simţi că nu mai poţi te lasă organismul, practic”, explică fotbalistul “cu pătrăţele”.

McGregor, exemplu pentru Deac

Ultimele filmuleţe cu campionul McGregor, în care acesta îşi arată abdomenul “de fier” nu sunt o surpriză pentru Deac. Luptătorul de MMA irlandez este sportivul preferat al fotbalistului de la CFR. “L-am urmărit foarte mult pe McGregor. Nu pot să zic că este idolul meu, dar îmi place foarte mult cum gândeşte, mentalitatea lui şi tot timpul are o dorinţă fantastică. I-am urmărit antrenamentele, dar oricum el face antrenamente diferite, pentru că sunt sporturi diferite, dar îmi place foarte mult cum gândeşte. Cred că diferenţa între marii sportivi o face mentalitatea”, este de părere Deac.

Încheiem interviul, este deja trecut de ora 13:00, dar mijlocaşul rămâne în sala de forţă. “Mai rămân să lucrez puţin”, spune Ciprian Deac, zâmbind, din faţa peretelui pe care scrie “Pasiune – disciplină – concentrare – sacrificiu!”. Pare că el a scris mesajul.

Sursa: ProSport (click aici)