ISTORIE / Umbrirea miturilor „Pele” şi „Romario”!

Josef Bican, mai tare decât Pele şi Romario

ABONEAZA-TE PENTRU O COLECTIE DE CANTECE RAPIDISTE

* indicates required

De mici suntem îndoctrinaţi cu ideea că Pele are peste 1000 de goluri marcate în întreaga sa carieră. Ba chiar că Romario, marele său rival brazilian, a jucat pe finalul carierei pentru tot felul de formaţii obscure în tentativa de a depăşi la rândul său această bornă. Legende. Şi ei, dar şi faptele lor de vitejie. Pentru că oricât de mari ar fi fost cei doi, nici măcar nu se apropie de borna de 1000. Mai cu seamă că despre Pele chiar se vorbeşte că ar fi dat aproape 1300 de goluri! Noi ne uităm însă pe statistici istorice, reci, unde nu se contabilizează golurile din meciurile amicale. Şi nici de la antrenamente. Fiindcă altfel, în mod cert, Ronaldo şi Messi ar avea dublu decât au în acest moment. Nu asta e ideea până la urmă, ci aceea de a prezenta liderul istoric.

Josef Bican conduce topul dominat de zeii fotbalului!

Brazilienii mai sus menţionaţi ocupă locurile 2 şi 3. Cei doi giganţi contemporani cu noi se află pe poziţiile 6 şi 7. Cel mai probabil amândoi vor depăşi borna 700 până la finalul carierei, dar este greu de crezut că vor ajunge să le ameninţe locurile lui Puşkaş şi Muller. Ocupanţii locurilor 4 şi 5. Poate cei mai mari atacanţi din istoria fotbalului european! Oricum ar fi, ceea ce fac Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi în zilele noastre este de-a dreptul fabulos. Şi continuăm să ne bucurăm de norocul pe care îl avem să le fim contemporani. Şase monştri sacri au depăşit 600 de goluri marcate în carieră. Probabil că toţi vor depăşi şi borna 700. Dar cine este pe primul loc?! Suntem ferm convinşi că puţini dintre voi au auzit despre acest om. Este vorba despre un oarecare… Josef Bican! Singurul om din istoria fotbalului profesionist care a depăşit 800 de goluri marcate!

Josef Bican 1940.jpg

Carieră de 27 de ani şi…

Mai exact, cehoslovacul a punctat de 805 ori! Cel puţin asta spun statisticile. Număr incredibil şi intangibil, aproape sigur, inclusiv pentru Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi. Bican a trăit între septembrie 1913 şi decembrie 2001. Aşadar, 88 de ani de viaţă şi fix 16 de la trecerea sa în nefiinţă. Cariera lui s-a întins pe 27 de ani!!! Între 1928 şi 1955. Aşadar aproape trei decenii cu goluri înscrise la foc automat. Sigur, sunt greu de cuantificat toate, mai ales în acea perioadă. Cert e că el a scris istorie pentru Slavia Praga, unde a înscris mai bune de jumătate dintre cele 805 goluri recunoscute oficial şi… Rapid! Nu Bucureşti, evident, ci Viena. Unde, iar a epatat. De altfel, Bican a jucat atât pentru naţionala Austriei, cât şi pentru cea a Cehoslovaciei. Nu foarte mult, e adevărat, şi din cauza celui de-al doilea război mondial.

… 5.000 (cinci mii!!!!) de goluri marcate?!

Legat de numele său există şi o legendă de-a dreptul fabuloasă. Venită însă nu din partea lui Bican, ci de la un fost coleg la fel de celebru, Franz Binder. Atacant care a înscris, la rândul său peste 300 de goluri (!!!) pentru Rapid Viena între 1930 şi 1949. Astfel, în perioada în care Pele se pregătea să marcheze al 1000-lea său gol, Binder susţinea nici mai mult nici mai puţin decât faptul că fostul său coleg, Josef Bican ar fi marcat… 5000 de goluri (!!!!) Număr de-a dreptul neverosimil, indiferent dacă adunăm şi fiecare reuşită de la antrenament. Desigur, lumea s-a grăbit să discute atunci cu fostul mare atacant cehoslovaco-austriac, indignată oarecum că nu a luptat pentru a face cunoscută povestea sa fabuloasă. Omul, realist a şi explicat: „Ce rost are? Cine m-ar crede că am dat de cinci ori mai multe goluri decât legendarul Pele?”

Un clasament fabulos, cu Pele pe 2!

Sigur, ceea ce scriem aici sunt poveşti ce par fantasmagorice, fiindcă şi dacă am face o medie între presupusele 5000 de goluri marcate şi cei 27 de ani în care a jucat ar ieşi 185 de reuşite pe sezon. Ceea ce oricum pare desprins din poveşti. Cu toate astea, dacă Pele a adunat fiecare gol marcat, poate că şi alţii pot face asta. Cu atât mai mult cu cât în Europa e infinit mai greu să dai atâtea goluri, indiferent la care perioadă istorică ne referim. Până una alta, lăsăm la stadiul de legendă cele 5000 de goluri şi rămânem la numărul contabilizat oficial, 805. Care tot rămâne de-a dreptul fabulos! Până atunci vă redăm topul primilor şapte din toate timpurile. Şi să ne amintim zilnic să ne bucurăm că suntem contemporani cu oamenii care au dat naştere, probabil, celei mai frumoase şi intense rivalităţi din istoria fotbalului!